След като повиши лихвените проценти от 1.25% до 1.75% в

...
След като повиши лихвените проценти от 1.25% до 1.75% в
Коментари Харесай

Банката на Англия предупреди за настъпваща рецесия

След като увеличи лихвените проценти от 1.25% до 1.75% в опит да ограничи растящите цени, Банката на Англия (BoE) предизвести, че Обединеното кралство ще изпадне в криза тази година. Очаква се стопанската система да се свие през последните три месеца на тази година, защото цените на газа не престават да порастват след нахлуването на Русия в Украйна.

Банката споделя, че междинната сметка за сила ще се увеличи до 3500 паунда през октомври, което е три пъти повече от прогнозата преди година. Това от своя страна ще докара до 13-процентна инфлация. Очакванията са рецесията да продължи до края на 2023 година, което би било най-дългият спад след финансовата рецесия. Все отново забавянето надали ще е толкоз надълбоко, колкото предходното.

BoE предизвести, че икономическият напредък на Обединеното кралство към този момент се забавя, като добави:

Последното повишаване на цените на газа докара до друго доста утежняване на вероятностите за Обединеното кралство и останалата част от Европа “.

Повишаването на лихвените проценти е шестото подред нарастване на фона на битката на централната банка на Англия с преодоляването на инфлацията. Един от методите да се овладее повишението на цените е точно повдигането на лихвените проценти – ход, който притъпява търсенето на заеми и харченето като цяло. Теоретично това би трябвало да насърчи хората да икономисват повече.

Много семейства обаче ще бъдат в допълнение притиснати след повишението на лихвените проценти, в това число някои ипотечни кредитори.

Собствениците на жилища със междинен общоприет ипотечен заем с променлива рента ще усетят нарастване на месечните си вноски с 59.17 паунда, съгласно Moneyfacts.co.uk. Хората с типична ипотека с проследяващ лихвен % ще би трябвало да заплащат в допълнение 51.98 паунда на месец.

Комитетът по паричната политика на банката гласоподава 8 към 1 в интерес на нарастването с 0.5 пункта. В момента инфлацията е 9.4% – доста над задачата на банката от 2%. Увеличение ѝ до 13% би сложило инфлацията на 42-годишен връх.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР