След като по-рано днес изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания

...
След като по-рано днес изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания
Коментари Харесай

Министерството на икономиката отвърна на шефа на ДКК

След като по-рано през днешния ден изпълнителният шеф на Държавната консолидационна компания Смиляна Нитова се оплака от политически напън, от Министерството на стопанската система и промишлеността дадоха отговор на обвиняванията и на собствен ред упрекнаха Нитова в бойкот и осъществяване на непозволени дейности.

" По мотив днешната конференция на управлението на ДКК, от Министерството на стопанската система и промишлеността декларират, че са мощно обезпокоеното от метода, по който изпълнителният шеф саботира всички процеси. В петък 5 август, на извършена среща сред министър Никола Стоянов и Смиляна Нитова, изпълнителен шеф на Държавната консолидационна компания (ДКК) е поискано нейно пълномощие за регистриране на нови членове в управителния орган на сдружението, защото сега Управителния състав е под законовия най-малко. Твърденията, че тя не е знаела защо дава документът не дава отговор на истината. ", показват от министерството, предава Българска национална телевизия.

Оттам прибавят, че като изпълнителен шеф на ДКК Нитова няма право да отхвърля регистриране на нови членове на Съвета на шефовете, поради обстоятелството, че към този момент е взето такова решение, нито да отдръпва към този момент обещано пълномощие в тази посока. Според министерството дейностите на Нитова към този миг са еднолични и всъщност саботират правото на принципала – в лицето на министъра на стопанската система, да назначи определени от него представители в Съвета на шефовете.

" Към днешна дата ДКК действа в прорез със Закона за обществените предприятия (чл. 22, ал.2), който гласи, че препоръките на шефовете на обществените предприятия, категоризирани като „ огромни ", се състоят минимум от петима членове. „ Държавна консолидационна компания “ ЕАД по смисъла на закона е „ огромно “ дружество. Въпреки това неговият Съвет на шефовете до август месец се е състоял от четирима членове. По тази причина се пристъпва към увеличение на състава на Управителния му съвет. Едва откакто в Министерството на стопанската система е получена справедлива информация за действителното положение на сдружението ще се взимат всички решения, включително кадрови. ", прецизират от министерството.

От ведостмото оповестяват и че е получен сигнал съзнателно е позволена финансова корист в сдружението, по който е стартирана инспекция от способените органи. Детайли към сигнала не са представяни пред медии, преди да се събере цялата информация, само че с днешните изявления на изпълнителния шеф на ДКК съзнателно се поврежда имиджа на едно от дъщерните ѝ сдружения, което е неприемливо, разясняват от МИИ.

" Все още остава неуточнен въпросът дали днешната конференция е дадена от Смиляна Нитова като изпълнителен шеф или като участник в идната предизборна акция. Съгласно Правилата за работа на Съвета на шефовете на ДКК, неговите членове не могат да вземат участие в медийни изяви, които касаят активността на сдружението, без категорично решение на Съвета на шефовете. Подобно решение, до колкото е известно на Министерството на стопанската система и промишлеността, не е обсъждано и взимано. Въпреки това институцията смята за предпочитано обществото да бъде осведомено за всички тематики, без обаче да бъде уронван престижа на държавни институции. Считаме, че тъкмо това бе направено по проблема с „ Кинтекс “ ЕАД. ", се показва в позицията на МИИ.

От позицията на Министерство на стопанската система и промишлеността излиза наяве още, че Държавната консолидационна компания не е изплатила дължимия по закон дял към държавния бюджет в размер на над 12 млн. лева, с което е позволено да се забавят и постъпленията към държавния бюджет, които са извънредно значими в година на толкоз рецесии.

" Днешната конференция на управление на ДКК и вчерашната медийна демонстрация на КЗП демонстрират, че за някои от назначенията на предходния министър, всяка поискана информация за действителното положение на поверената им организация, се възприема като директно вмешателство в работата им. Министерството на стопанската система и промишлеността още веднъж им напомня, че имат институционален, а не политически принципал. ", написа още в позицията на МИИ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР