След като по предложение на Националния щаб бе прието решение

...
След като по предложение на Националния щаб бе прието решение
Коментари Харесай

Три дни имат украинските бежанци, които искат да бъдат в хотел и след 31 май

След като по предложение на Националния щаб бе признато решение за новата филантропична стратегия за настаняване на лица с краткотрайна протекция, десетки хотели към този момент се записаха за новата филантропична стратегия за настаняване на разселени лица от Украйна, стана ясно от известие на пресслужбата на кабинета.

Програмата планува 15 лева дневно единствено за заслон и храна. Не се плануват разноски като разчистване на стаи и пране. Всички условия и формата за записване са налични на https://ukraine.gov.bg/bg/2022/05/20/the-humanitarian-program-for-accommodation- of-ukrainian-refugees-after-may-31-will-be-open-to-hotels/

Оказва се, че в к.к. “Албена” всички хотели, които и сега подслоняват хора с краткотрайна протекция, са подготвени да продължат присъединяване си и при новите условия. В комплекса са настанени над 1500 души, като значителен % от тях ще бъдат наети за сезонна работа. Хотелиерите обмислят и обособяването на детски центрове за деца от 3 до 6 година

Подобна е обстановката и в други морски курорти. Ръководителят на Оперативната координационна група и ръководител на ДАБ посети дружно с екипа анкетьори над 50 хотела досега, в които са настанени над 10000 души. На място анкетьорите деконстрират на украинските жители по какъв начин да попълнят своите анкети и да подадат своите данни.

Припомняме, преди няколко дни вицепремиерът Калина Константинова разгласи, че новата филантропична стратегия ще бъде отворена освен за ведомствени бази, само че и за всички места за настаняване, регистрирани в Националния туристически указател.

Помощта се планува да се употребява, както следва: а) предпочитано в обекти, вписани в основания за задачите на осъществяването на програмата Регистър тук-там за подслон; б) в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически указател. Лицата, извършващи активност в обектите, вписани в Националния туристически указател и в Регистъра тук-там за заслон вземат участие в програмата, като дават на разселените лица следното: нощувка и изхранване (закуска, обяд и вечеря) в общ размер на 15 лева (петнадесет лева) без Данък добавена стойност, респ. 16,35 лв. (шестнадесет лв. и тридесет и пет стотинки) с включен Данък добавена стойност при ставка в размер на 9% за категоризираните места за настаняване и 18,00 лв. (осемнадесет лева) с включен Данък добавена стойност при ставка в размер на 20% за некатегоризираните места за заслон. Разходите за Данък добавена стойност са за сметка на Програмата.

Предвижда се и вид на нощувка без изхранване с размер на помощта от 10.00 лева (десет лева) без Данък добавена стойност, респективно 10,90 лв. (десет лв. и деветдесет стотинки) при ставка в размер на 9% за категоризираните места за настаняване и 12,00 лв. (дванадесет лева) с включен Данък добавена стойност при ставка в размер на 20% за некатегоризираните места за заслон. Разходите за Данък добавена стойност са за сметка на Програмата.

Програмата се управлява от Министерството на туризма, като се финансира от принадлежности на Европейския съюз.

В приложението към програмата е организиран редът за отчитане и разплащане на предоставената филантропична помощ, включващ инструкции за потребление на Системата за ръководство на националните вложения (СУНИ) за кандидатстване, отчитане и разплащане на помощта. Детайлите по програмата може да видите на адрес - https://www.tourism.government.bg/bg/kategorii/informaciya-za-nastanyavane-vuv-vruzka- s-voynata-v-ukrayna/programa-za-humanitarno.

Настаняването на разселените лица с краткотрайна протекция в обектите за заслон и местата за настаняване се реализира само от Националният контактен център към Правителствения портал за Украйна, в съгласуваност с Оперативната координационна група в Министерския съвет (ОКГ).

Настаняването посредством Националния контактен център е наложително изискване за изплащането на филантропичната помощ.

Регистрацията на хотели за програмата към този момент е налична и се реализира на телефон на националната телефонна линия – 02 905 5555 или посредством изпращане на попълнения пример за електронна регистрация до

Срокът за записване е до 25.05.2022 година, а формулярът за попълване може да намерите на: https://ukraine.gov.bg/bg/2022/05/20/the-humanitarian-program-for- accommodation-of-ukrainian-refugees-after-may-31-will-be-open-to-hotels/.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР