След като от Коледа насам зимата ни галеше с почти

...
След като от Коледа насам зимата ни галеше с почти
Коментари Харесай

Потопи в страната, идва заледяване /ОБЗОР/

След като от Коледа насам зимата ни галеше с съвсем пролетни температури, в този момент нещата се трансформират. Два дни поройни дъждове и потопи мъчат страната, а следва внезапно застудаване и типичмна зимна конюнктура.

Няма заплаха от преливане на реки и язовири в София

В няколко столични квартала има сигнали за наводнени къщи. Екипите на пожарната не престават работа по отстраняването на паднали клони.

Сериозно беше ситуацията преди обед в региона на село Калотина, където жена беше евакуирана.

Министърът на вътрешните работи прикани водачите да бъдат деликатни поради предстоящото захлаждане в идващите дни.

Един от кварталите на село Калотина също е откъснат от придошлите води на реката. Жена беше евакуирана в региона, а управляващите следят водоем, който е евентуално рисков.

От Министерство на вътрешните работи още нощес предизвестиха, че преваляванията ще продължат, а по-късно се чака и съществено захлаждане. Вътрешният министър Христо Терзийски:

" Прогнозата е, че преваляванията ще продължат до сряда-четвъртък, а по-късно се чака внезапно рухване на температурите, при което ще имаме още по-тежка пътна конюнктура ".

Екипите на пожарната остават в подготвеност да реагират, в случай че ситуацията се усложни.

Във връзка с изобилните превалявания и оповестения „ жълт код “ по предписание на кмета на София Йорданка Фандъкова се прави непрестанно следене на равнищата на реките и язовирите на територията на Столичната община, оповестяват от общината.

Няма заплаха от преливане на реките и язовирите на територията на Столичната община. Започнало е следено изпускане на язовирите " Суходол 2 ", " Иваняне " и " Мрамор ".

Всички реки на територията на София са с нараснали равнища, сподели кметът Йорданка Фандъкова, която е на място и оказва помощ с организация на екипите:

" Има залети аграрни земи, има залети дворове на къщи в регион Нови Искър, Мировяне, Требич, Желява. Издигат се изкуствени насипи. Първата ни задача е да се понижат равнищата на реките. Заедно с " Напоителни системи " направихме разрез на река Блато, тъй че все още стартира леко да спада равнището ".

До момента в София са подадени над 20 сигнала са отводняване на приземни пространства на къщи и 6 сигнала за паднали дървета.

Наводненията са настъпили след преливане на река Блато, която е част от водосборния басейн на река Искър. Няма данни за потърпевши хора. На територията на Софийска област се отработват седем сигнала за паднали дървета и 8 случая на наводнени къщи, главно към село Калотина.

Евакуирани са хора от една къща в Нови Искър .

Над 200 сигнала са подадени досега в пожарната и Столичната община за наводнени къщи, паднали дървета и други вреди в резултат на мощния вятър и дъжда в Западна България. На места река Искър е излязла от коритото си.

В столичния квартал Курило има екипи на полицията, които отклоняват колите да не минават поради придошлите води.

Във Варна  

огромно дърво падна на входа на ЧМорската градина.. Авариен екип работи по отстраняването му

Дърво е паднало и в крайната дясна лента на автомагистрала " Хемус " в посока село Приселци, област Варна. При случаите няма потърпевши хора.

На   седем сигнала за паднали дървета и клони 

са реагирали екипите на службата “Пожарна сигурност и отбрана на популацията “  във Видин  само за денонощие. Причината е натежалият влажен сняг.

Информация за проблеми службите продължиха да получават и тази заран. Има паднали дървета на пешеходни зони и детска площадка:

" Сутринта като видях, че са се обърнали на площадката с корените - в комплекс " Вида ", на детската площадка. Ей по този начин - напряко с корените ", описа жителка на града.

Обилните дъждове през последните дни покачиха равнищата на реките в област Перник. На места те излязоха от коритата си и провокираха наводнения, а в Трън бе оповестено бедствено състояние, оповестява БНР..

Също по този начин, отчасти бедствено състояние беше обявенот в Пернишко, заяви кметът Станислав Владимиров пред Българска национална телевизия.

Това  важи за Батановци, Ярджиловци и Черна гора.

Улици в трите обитаеми места са превърнати в реки поради проливните дъждове и последвали наводнения.

Мръсотия се излива от канализацията по улиците на Батановци, заяви кметът на обитаемото място Радослав Петров. Заради нарасналото равнище на река Струма канализацията, която е заустена в нея, е почнала да връща и мръсотията изтича отвред, изясни кметът.

Изгражда се дига на река Мещичка между пернишките села Зидарци и Ярджиловци, заяви кметът на с. Ярджиловци Росица Лазарова. По думите й доста е нараснало равнището на реката и са наводнени къщи в Кръстина махала.

Близо 2 млн. куб. м разделят от оптималния размер язовир Студена,

който единствено допреди година беше пред пресъхване.

Училището в Трън пък е наводнено в частта му, където са резервоарите за горивата, само че все още наш екип работи там и отводнява.

Река Ерма е повишила равнището си с 3 метра, излязла е на няколко места от коритото си и е предизвикала наводнения.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР