След като министърът на културата Атанас Атанасов поиска и прие

...
След като министърът на културата Атанас Атанасов поиска и прие
Коментари Харесай

Диана Андреева: Националният фонд „Култура“ не трябва да остава под шапката на Министерството на културата

След като министърът на културата Атанас Атанасов изиска и одобри оставките на управлението на Националния фонд „ Култура “, остава въпросът ще има ли ново начало и нов механизъм за работа на фонда.

„ Има още изчезнала информация, която не е показана на публичността, не е показана публично като претекстове. Колективна всеотдайност и опция за безпринципни решения не дава изясненост нито на аудиторията, нито на хората от българската просвета какви са действителните претекстове “, разяснява в предаването „ Преди всички “ Диана Андреева от Обсерваторията по стопанска система на културата.
Националният фонд „ Култура “ при никакви условия не би трябвало да продължава да бъде под шапката на Министерството на културата , счита Андреева. По думите ѝ в европейската процедура фондовата система е изведена „ на една ръка разстояние от обществените институции “ и това е промяна, която би трябвало да се случи от години . Другият сходен случай съгласно нея е Националният кино център.

Диана Андреева означи, че по време на пандемията във Фонд „ Култура “ са се изсипали „ големи обществени финанси “ и до момента в който единствено допреди 2-3 години фондът е функционирал с бюджет към 500 000 лв., сега разпределя милиони без да има готова конструкция за това систематизиране на финансирането.

При 4500 плана аз бих задала на министерството въпроса какъв е резултатът , какво следиха в границите на тези две години и половина, къде е разбор разходи-ползи и какъв е общественият резултат от тези обществени финанси. “

 Диана Андреева Снимка: Стопкадър, Bulgaria ONAIR

В съдружното съглашение е написан нов модел - с 6 районни и 28 регионални фонда , разясни Диана Андреева.

Тя подчертава върху публичността и ясните критерии , по които ще се избират новите членове на управителния съвет и ръководителя на фонда, с оглед и на идното постъпване на средства по Плана за възобновяване.

В най-близко бъдеще МК би трябвало да ни предложи ясна методика и критерии, по които да се избира УС . Публична пътна карта, която да се разисква обществено, да може да бъдат давани рекомендации към НФК и към Министерство на културата. “

Според Андреева това може да се случи, тъй като този път в политическия кабинет в МК има „ ярки представители на гражданския бранш “.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР