След като горивата поевтиняваха от началото на годината, сега идва

...
След като горивата поевтиняваха от началото на годината, сега идва
Коментари Харесай

Лятно поскъпване: Цените на горивата потеглиха нагоре

След като горивата поевтиняваха от началото на годината, в този момент идва лятно повишаване. В последните десетина дни цените се подвигат, като при всеобщия бензин покачването е с най-малко 5 ст. до 2,63 лв., а дизелът се вдигнал със 7 ст. до 2,55 лева Мини ценови потрес се задава при пропан-бутана поради връщането на Данък добавена стойност за горивото. Това е повода в идващите дни цената му да се вдигне с най-малко 20 ст. и да стигне 1,10 лв. за литър.

Като причина за повишаването търговци показват покачването на петрола след увеличеното ползване в Китай. На интернационалните пазари единствено през този месец котировките са се вдигнали с близо 10 $ и към този момент са над 85 $ за барел. Това значи, че нарастването при горивата ще продължи, тъй като сега изостава от нефта.

Очакванията са, че през този месец бензинът ще стигне до 2,70 лв., а дизелът ще е 2,60 лв.

По-високите цени се подклаждат и от растежа на готовите артикули в Европа поради лимитираното предложение, откакто редица рафинерии понижиха производството или стопираха работа, тъй като се вършат планови поправки.

Дали отнемането на концесията на пристанище “Росенец ” от “Лукойл ” ще повлияе в допълнение цените, ще стане ясно в идващите дни. Законовите промени, с което това бе направено, още не са оповестени в “Държавен вестник ”. Ако това стане до петък, държавното управление ще има период от една седмица да приключи концесията. Това значи, че евентуално в средата на август ще е ясно дали поемането на надзор над пристанището от страната ще докара да нови цени на бензина и дизела.

Съществена смяна може да има с прекратяването на съветски петрол, който се употребява сега от “Лукойл ”. В петък водачите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи внесоха оферти за преустановяване на дерогацията, която България има до края на 2024 година Подписи са поставили Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Десислава Атанасова и Делян Добрев и Ивайло Мирчев. Срокът, който е заложен, е Министерският съвет да отнеме дерогацията без условности до 30 дни след влизане в действие на закона.

В момента бургаската рафинерия работи с 60% съветски петрол, а останалите количества идват от други страни. Прекратяването на дерогацията значи да се спрат всевъзможни доставки от Москва. В момента съветският петрол е с към 30 $ по-евтин от останалите типове. Спирането на количествата значи, че рафинерията ще работи с по-скъпа суровина, което може да докара и до повдигане на цените на горивата. Недостиг на количества по бензиностанциите няма да има, тъй като има благоприятни условия за импорт. Но той също ще е по-скъп, тъй като в Румъния и Гърция индустриалните цени са с 20 с. над тези на “Лукойл ” сега, без да се включва цената за доставка.

Спирането на съветския петрол може да стане не по-рано от края на октомври, и то при изискване, че депутатите стартират да го преглеждат през септември незабавно откакто се върнат от лятната си почивка, изясни Делян Добрев.

Този път сборът на гласовете на трите парламентарни групи би трябвало да е поръчител, че ще бъде признат с болшинство, означи още той. И напомни, че е предложил лишаване на дерогацията да стане с текстове от Закона за държавния бюджет, само че не е било признато.

Резултатът от такава мярка съгласно Добрев ще е да спре финансирането към Русия. От началото на дерогацията единствените печеливши от нея са “Лукойл ” и “Литаско ”, българският консуматор не печели нищо, акцентира депутатът от ГЕРБ. И изясни, че в случай че извадим от цената на горивата в България акциза и Данък добавена стойност и ги съпоставим с тези в прилежащите страни, ще се окаже, че са същите.

Продължават да ни надписват горивата с 50-60 стотинки, не внасят нищо във фонд “Сигурност на електроенергийната система ”, акцентира Добрев.

Той обясни, че съгласно законови разпореждания в действие от 24 януари т.г. рафинерията поради употребената дерогация би трябвало да внася всеки месец 70% от разликата сред цената на съветския и останалия петрол. Шест месеца по-късно във фонда няма нито една стотинка, разяснява Добрев. В края на предходната година дадоха обещание, че тази година ще платят 700 млн. лева налози, досега не знам да има платени такива, а би трябвало да се вършат предплатени месечни вноски, акцентира ръководителят на енергийната комисия. Според него страната била задоволително дълго толерантна към “Лукойл ”, само че компанията се възползвала от дерогацията единствено за лична полза. Рано или късно ще се наложи да си внесат средствата, тъй като в противоположен случай значи, че нарушават закона, счита Добрев.

Ако съветската компания не съблюдава изискването за цялостна диверсификация на доставките на недопечен нефт, държавното управление би трябвало да сложи рафинерията и всички останали активи, притежавани от “Лукойл ”, под държавен надзор посредством необикновен търговски шеф. Това гласи и втората част от импортираните промени.

Според вносителите се постанова усилване на контрола върху активността на комерсиалното сдружение. Така особеният шеф би трябвало да се избере по предложение на държавното управление от Народното събрание. Ако няма настоящо такова, ще се избира от кабинета.

След като бъде определен, той ще има задължението да показва подробни шестмесечни проекти за деяние.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР