След като европейските съюзници взеха решението да прекратят до края

...
След като европейските съюзници взеха решението да прекратят до края
Коментари Харесай

Индия и Китай - новите възможности за руския петрол след ембаргото на ЕС

След като европейските съдружници взеха решението да прекратят до края на годината вноса на съветски нефт - като част от шестия пакет наказания против Москва поради нахлуването й в Украйна, Русия е изправена пред това да търси нови пазари. Особено на фона на това, че приходите на страната от изкопаеми горива идват преди всичко от продажбата на недопечен нефт - по данни от последния отчет на Центъра за проучване на силата и чистия въздух (CREA).

От началото на съветската инвазия в Украйна Киев упорства Западът да прекъсне всякаква търговия с Русия, с цел да спре финансирането на войната. Пак съгласно CREA в първите 100 дни от военните дейности 61% от продажбите на съветски изкопаеми горива са били за европейския пазар.

Новият пакет наказания хобаче е реалност. А нови сътрудници на Москва се оказват Индия, Китай, Шри Ланка и някои други азиатски страни.

Те се трансформират във все по-голям източник на доходи за Кремъл - макар мощния напън от Съединени американски щати страните в Азия да не усилват покупките на съветски нефт. Продажбите усилват приходите от съветския експорт в миг, в който Вашингтон и съдружниците му се пробват да лимитират финансовите потоци, подкрепящи съветските военни старания в Украйна.

Гладната за изкопаеми горива Индия с население от 1,4 милиарда души е получила близо 60 млн. барела съветски нефт единствено от началото на тази година. Това е доста повече спрямо цялата 2021 година, когато получава 12 млн. барела, сочат данни на компанията за първични материали Kpler.

От началото на нашествието в Украйна в края на февруари международните цени на петрола се покачиха. Това дава на рафинериите в Индия и други страни спомагателен тласък да употребяват петрола, който Русия им предлага с огромни отстъпки от 30 до 35 $ на барел, спрямо други интернационалните предложения, чиито цени доближават до към 120 $ за барел..

През май месец към 30 съветски танкера, натоварени със недопечен нефт, са достигнали до крайбрежията на Индия, разтоварвайки към 430 хиляди барела дневно.

Вносът в Индия се трансформира в източник на напрежение сред Ню Делхи и Вашингтон. Съединени американски щати признават потребността на страната от гориво, само че желаят съдружниците и сътрудниците им " да не усилват покупките за съветска сила “, сподели държавният секретар Антони Блинкен след среща на министрите на външните работи и на защитата на Съединени американски щати и Индия през април.

Междувременно Съединени американски щати и техните европейски съдружници са ангажирани в „ извънредно дейни “ полемики за съгласуване на ограничения, с цел да се опитат да слагат таван на цената на съветския нефт, уточни министърът на финансите Джанет Йелън. Целта би била да се резервира притокът към международния пазар, с цел да се предотврати покачването на цените на суровия нефт, които към този момент са нарастнали с 60% тази година.

„ Абсолютно задачата е да се лимитират приходите, отиващи за Русия “, сподели Йелън, като уточни, че точната тактика към момента не е решена.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР