След като бяха евакуирани от домовете си по границата с

...
След като бяха евакуирани от домовете си по границата с
Коментари Харесай

Войната струва скъпо. Ще издържи ли икономиката на Израел?

След като бяха евакуирани от домовете си по границата с линията Газа, десетки хиляди израелци в този момент са настанени в други елементи на страната. Мнозина напуснаха и северната част на страната в следствие от размяната на ракетни удари с Хизбула. Като цяло сред 200 и 250 хиляди души в Израел са били разселени в последния месец и половина. " Фактът, че хората са евакуирани, значи, че те би трябвало да живеят някъде. Много от тях са настанени в хотели, за които някой би трябвало да заплаща ", обяснява Дан Бен-Давид, икономист от университета в Тел Авив

Други 360 хиляди резервисти са призовани в армията. В страната не влизат и туристи от 7 октомври насам. Почти никакви задгранични самолетни компании не кацат сега в Израел, добавя Дан Бен-Давид. Икономиката на страната е съвсем замръзнала. Може ли Израел да се оправи с това състояние? Зависи от доста фактори, дава отговор специалистът.

Много от работещите в хай-тек сферата са на фронта

" Десет % от рабощите в Израел са заети в областта на високите технологии, а секторът е виновен за половината от износа на страната ", изяснява професорът. Повечето в тази сфера са младежи, които в този момент са облекли военни униформи и се бият в Газа.

Мобилизираните в армията сега са тези, които са най-продуктивни. " Тези, които не подлежат на готовност, като ултраортодоксалните евреи и израелците от арабски генезис, са надалеч по-малко продуктивни ”, изяснява икономистът.

Гилад Малах, шеф на Института за народна власт на Израел, пресмята, че съвсем половината ултраортодоксални евреи не работят. Те живеят благодарение на държавни дотации, които религиозните съдружни сътрудници на премиера Нетаняху желаят да увеличат още.

" Тъй като сме толкоз подвластни от високите технологии, което е както положително, по този начин и неприятно, сме поставили всичките си най-хубави яйца в една кошница ", споделя Бен-Давид. Това значи, че всички в Израел ще изпаднат в неволя, в случай че високотехнологичната промишленост понесе удар.

Високите технологии оказват помощ на Израел в рецесии

В предишното точно този бранш е помагал на Израел да се измъкне от най-лошите стопански рецесии - например след Втората интифада, както и след рецесията от 2008 и 2009 година.

По сходен метод Израел се възвърне и от пандемията, когато милиони хора по целия свят не работеха. " Израел се възвърне по-бързо от съвсем всички останали страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Високотехнологичната промишленост не беше толкоз наранена в международен мащаб. Тъй като високите технологии са доста по-важни за стопанската система в Израел, в сравнение с други места, нашата стопанска система се възвърне много по-уверено ", обобщава икономистът.

Заключението на Бен-Давид е ясно: в случай че войната против Хамас не продължи прекомерно дълго и Хизбула не се включи, тогава израелската стопанска система може бързо да се върне назад към предходната си мощ.

Определящо е кой ще е отпред на Израел

Какво ще се случи с Израел занапред зависи най-много от това дали Нетаняху ще остане на власт след края на войната. " Ако успеем да изгоним Нетаняху и неговите доближени и да възстановим реда, високотехнологичната промишленост евентуално ще остане непокътната. Но какво ще се случи, в случай че това не стане? ", пита Бен-Давид.

Преди войната в Израел имаше всеобщи митинги против правосъдната промяна на държавното управление. " Инвестициите във високотехнологичния бранш понижиха, а тържищата се сринаха ", напомня специалистът. Сред започващите компании още преди войната се беше появила избрана наклонност. Вместо в Израел, през първите девет месеца на 2023 година множеството от новите компании, учредени от израелци, бяха в Съединени американски щати и други страни. Данъците от тези компании няма да се изливат в израелската стопанска система, акцентира Дан Бен-Давид. 

Много представители на софтуерния бранш стачкуваха против ръководството на Нетаняху тази година.Снимка: Ronen Zvulun/REUTERS

Голяма част от високопоставените специалисти в софтуерния бранш не са съгласни с политиките на Нетаняху, което ясно се видя при митингите против правосъдната промяна, препоръчана от ръководещите. Бен-Давид се тормози, че тези хора може да изискат да изоставен Израел, в случай че Нетаняху остане на власт. Същото важи и за доста учени и лекари.

Войната е извънредно скъпа

Според осведомителната организация " Блумбърг " войната коства на Израел към 260 милиона щатски $ дневно. Само през октомври бюджетният недостиг на Израел се е нараснал седем пъти. В края на октомври националната валута - шекелът - падна до единадесетгодишно дъно по отношение на американския $, само че по-късно още веднъж се стабилизира след намесата на Израелската централна банка. Въпреки това Министерството на финансите в Йерусалим разгласи, че през ноември ще усили държавния дълг с още 75%.

Израел не разполага нито с територията, нито с задоволително хора, с цел да води дълги войни. " И по тази причина би трябвало да нанасяме опустошителни удари. За да завършваме войните допустимо най-бързо ", изяснява Бен-Давид.

Икономистът прави оценка опцията Хизбула също да нападне Израел като доста сериозна заплаха. Той въпреки всичко се надява, че осъзнаването по какъв начин това би предизвикало взаимно заличаване ще спре групировката от Ливан. Ако се стигне до такава степен, Израел няма да има различен избор, с изключение на да нанесе масиран ответен удар. " Но тогава ще приказваме за изцяло нова обстановка във връзка с стопанската система ", обобщава специалистът. 

***

Вижте и това видео:

Войната в Близкия изток: Страховете на доста израелци

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР