След катастрофата в която дрогиран шофьор отне живота на Милен

...
След катастрофата в която дрогиран шофьор отне живота на Милен
Коментари Харесай

САМО В СТАНДАРТ: 800 вида дизайнерска дрога

След злополуката в която дрогиран водач лиши живота на Милен Цветков, се появиха депутатски оферти такива водачи първо да изтърпяват присъдите си в психиатрични заведения. Имат ли родните лечебни заведения запас за това, имат ли запас и да се оправят с пациенти с ковид, " Стандарт " беседва с лекар Иван Добринов, шеф на Шесто мъжко поделение в Държавна психиатрична болница - Раднево.
Психиатрия вместо затвор - това е цялостен популизъм, казава лекар Иван Добринов в особено изявление за ВЕСТНИК " СТАНДАРТ " Нямаме метод да лекуваме психологично заболели с ковид-19, нито да ги изолираме Лабилните ни пациенти са по-мобилизирани Очакваме сривове след края на изключителното състояние Трима санитари дават отговор за 60 кревати
 

- Д-р Добринов, пандемията провокира страсти, които изискват напълно друг вид решение. Как да се оправи с страстите си човек, подложен в изолираност? Особено при боязън от стопански срив?

- В случая имаме спешна обстановка и е значимо да се приспособяваме бързо към нея. Трябва да реагираме рационално, премерено, проведено и умело. Това изисква готовност, обмисляне и дисциплинираност. Всяка такава обстановка носи огромни опасности, само че и нови благоприятни условия. Физическата отдалеченост и рестриктивните мерки не ни пречат да се осведомяваме, образоваме и да поддържаме връзка.

- Как се оправят по-лабилните хора, изключително Вашите пациенти? Вие сте шеф на поделение, в което се лекуват хора с алкохолна взаимозависимост – по какъв начин реагират те и има ли повече хора с рецидиви в тази обстановка?

- Впечатлението ми е, че хората в болничното заведение ни сега са по-мобилизирани, стегнати и проведени. Въпреки нуждата да се прекратят краткотрайно част от стратегиите за психосоциална рехабилитация, отпуските, свижданията, разходките и така нататък, нашите пациенти добре схващат потребността от рестриктивните мерки, поддържат се взаимно и приемливо се оправят със напрежението. Вероятно след привършване на изключителното състояние ще има по-голям напор от търсещи помощ хора, чакаме повече сривове тогава.

- Неотдавна бе оповестено от Националния действен щаб, че е обърнато внимание на психиатриите за случаите, в случай че им попаднат пациенти с ковид. Има ли сходно нещо? Имате ли нужните защитни средства, както и тестват ли се постъпващите, за някои от които се знае, че имат съпътстващи болести, за съществуване на Covid-19? И има ли правилник къде биха били закарани, в случай че имат по едно и също време ковид и психологично заболяване? Ако нямат дом, къде би трябвало да карат карантина, като се има поради, че част от пациентите на психиатриите от дълго време са там, тъй като няма къде да отидат.

- Аз персонално съм доста обезпокоен по отношение на обгрижването на хора с психологични разстройства и Covid-19. Много от тях имат нелекувани и даже недиагностицирани съществени съпътстващи телесни проблеми. От една страна личният състав в болничното заведение ни поставя големи старания да  ограничи риска: щателна стерилизация, деликатен обзор на всеки новопостъпващ в приемната, персонални защитни средства, доколкото са налични. Засега проби няма. Не знам какво имат поради от НОЩ под „ особено  внимание “, само че надълбоко се колебая, че са осведомени със спецификата на нашата работа. Получихме подробни общи пожелателни указания за деяние, такива заболели би трябвало да се изолират и да се насочат към инфекциозно поделение. Нашата болница не е в листата на Министерство на здравеопазването със здравни заведения, в които би трябвало да се лекуват заболели с Covid-19. В реалност неглижирането на държавните психиатрични лечебни заведения от ръководещите през последните двадесетина години докара до скупчване на грамаден брой проблеми и може да се окаже  съдбовно. Персоналът е крайно  непълен. В отделението, където работя, има  отпуснати единствено три щатни бройки за санитари на 60 кревати. Повечето от медицинските сестри работят на две или три работни места и в други лечебни заведения. Сградите са остарели, на процедура обособени стаи за изолираност със независим хигиеничен възел няма. Цялото ни поделение има 6 тоалетни и една баня. Входът е един. Често по неотложност с полиция и кола за спешна помощ на Спешен център постъпват пациенти в несъответстващо положение, без никаква здравна документи, без дарба да опишат за контактите и недоволствата си, постоянно са нападателни и не разрешават обзор. Това основава големи опасности и за болните, и за личния състав. Карантинирането е голямо предизвикателство.

-  Искам да Ви попитам и за нещо друго – след злополуката, умъртвила Милен Цветков, лидерът на автомобила се оказа надрусан с коктейл от четири разнообразни опиата, най-слабият от които бе марихуана. Какво влияние оказват те върху организма? И може ли при подобен коктейл да се потвърди предумисъл за ликвидиране от страна на обвинения?

- Конкретния проблем няма по какъв начин да разясня, води се разследване, нямам достоверни обстоятелства и данни по него. Това е ангажимент на движимостите лица по делото, които ще изготвят съответните експертизи, откакто се срещнат с всички елементи. По принцип през последните години все по-често се среща комбинираната приложимост на  психоактивни субстанции. Крайният резултат върху човешкия мозък в такива обстановки е непредсказуем. Кокаинът и амфетамините са стимуланти на централната  нервна система, провокират стимулация и еуфория, от време на време – експанзия и психози. Марихуаната може да докара до релаксация, нарушавания на двигателните функционалности, усещанията, интуицията, паметта, нереалното мислене. Бензодиазепините успокояват, успиват, отпускат мускулатурата, забавят времето на реакция. Ефектът при комбинацията зависи от огромен брой фактори: количествата и концентрацията на психоактивните вещества, методът на приложимост, самостоятелната сензитивност на организма, околната среда и други Всяко от тези субстанции работи за друг интервал от време. Дали може да се потвърди предумисъл за ликвидиране, още веднъж ще отговорят назначените по делото специалисти.

- Как гледате на концепцията на депутатите първите години от наказването за злополука след приложимост на дрога или алкохол да се излежава в психиатрично заведение. Имат ли българските психиатрии сходен потенциал?

- За мен това е чист популизъм. В момента в България няма система за обсег на такива хора. Не доближават подготвени експерти. Броят на лечебните структури е доста под сериозния най-малко. Липсват цели ключови  звена. Освен това методът при другите положения не е еднакъв. Нуждите и прогнозата са разнообразни. В Международната подредба на заболяванията са дефинирани три качествено разнообразни положения: приложимост, нездравословна приложимост и взаимозависимост. Първо би трябвало да се стартира с точна диагностика и едвам по-късно да се направи самостоятелен лековит проект. В по-напредналите страни има  доста добър синхрон сред наказателните и лечебните структури. Законодателството им дава опция за различно или кумулативно лекуване съгласно тежестта и типа на противоправното действие. У нас хаосът е цялостен.

- Какво съставлява опиатът адренохром, открит в кръвта на Кристиан? Появиха се какви ли не изявления – че бил обвързван със сатанизма и други. Вероятно това е метод да провокират интереса на младежи към тази дрога, само че до каква степен постоянно се среща тя и до каква степен са осведомени нарколозите с нея?

- Не съм чул някой от проверяващите да загатва това вещество, нито достоверна информация, че е намерено в кръвта на Кристиан, въпреки че медийните сензации се завъртяха към него. Адренохром е един от метаболитите /продукт на окисление/ на адреналина. Изписаха се и се  изговориха доста нелепости по тематиката. Получи се невъобразима примес от доктрина на конспирациите, научна фантастика, експертни спекулации, бебешка кръв, доказателства от киното и холивудските митове. Доколкото разбрах, някой видял във Facebook фотография на приятелката на обвинения,  на фотографията имало надпис „ Ах, този хром “. И се  започнаха интерпретации… Надписът би могъл да значи всичко и единствено момичето ще каже с акуратност какво е имало поради. Аз персонално не съм лекувал подвластен, който да използва адренохром и не знам това вещество да е публикувано в България. Подобни медийни сензации от време на време избухват най-малко един-два пъти годишно и постоянно изместват акцента от значимите проблеми в тази сфера.

- Има ли и други нови дроги, за които занапред ще се тормозим? И пада ли възрастта на хората, които ги използват?

- Проблемът с новите психоактивни вещества /наричани още „ дизайнерски дроги “/, е доста сериозен. Към момента Европейският център за мониторинг на опиатите и наркоманиите следи над 800 такива психоактивни субстанции, които са от разнообразни групи: стимуланти, синтетични канабиноиди, синтетични опиоиди, синтетични бензодиазепини и други Получават се посредством химическа трансформация на молекулите на към този момент известни опиати или  медикаменти. На процедура се получава ново вещество, което е към момента легално, неразучено, на ниска цена. Търговската  тактика е бързата промяна: изчезват едни и се появяват други. Често разпространяването става по интернет. Контролът на производството и разпространяването на такива вещества е извънредно сложен. Много от рутинно употребяваните проби не ги засичат. Употребяват ги младежи, при които телесните и психологични повреди са извънредно тежки. Нашите наблюдения са, че възрастовата граница на учениците, които използват опиати, спада. В същото време в множеството градове в България  липсват лечебни стратегии за младежи под 18 години.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР