След жалба на участник, българският оператор на газопреносната система Булгартрансгаз

...
След жалба на участник, българският оператор на газопреносната система Булгартрансгаз
Коментари Харесай

България е спряла поръчките за тръбопроводи за „Турски поток“

След тъжба на участник, българският оператор на газопреносната система Булгартрансгаз е спрял тръжната процедураа за възлагане на поръчка за противоречив водопровод, който се чака да придвижи газ посредством Турски поток в Централна Европа, съгласно изказване на уеб страницата на компанията, оповестява CBBSS INFOLETTER ON OIL AND GAS E&P
Въпреки това, някогашен български дипломат в Русия съобщи пред ICIS, че това може да разреши на страната краткотрайно да отстрани поредицата от политически проблеми, свързани с променена инструкция на Европейски Съюз и идни наказания на Съединени американски щати против съветски тръбопроводи.

Фирмата " Атоменергоремонт " АД, правила поправки в АЕЦ " Козлодуй ", помогнала за модернизирането на други локални електроцентрали, изиска прекъсване на процедурата за възлагане на строителство на 470-километров газопровод, свързващ българската газопреносна система от Изток със Сърбия на Запад.

Не е ясно, за какво компанията се е оплакала и за какво „ Булгартрансгаз “ е подхванала стъпка за прекъсване на процеса. Операторът на мрежата единствено декларира в своето известие за пресата, че делото е било отнесено до Комисията за защита на конкуренцията.

Процедурата за закупуване на съоръжение е значима част от усилието на България да построи подлагания на критика 470-километров водопровод, който да транспортира съветски газ, импортиран по тръбопровода TurkStream2, и да го транспортира до сръбската граница за по-нататъшни доставки в Унгария.

Общо 15,75 милиарда куб.метра на година съветски газ ще бъдат изнесени реверсивно от Турция към България в точката за взаимно свързване/интерконектор Малкоклар-Странджа. Оттам газът ще бъде превозен през българската национална директна система до Провадия в североизточната част на страната.

„ Булгартрансгаз” разгласи търг за създаване на 470-километровия водопровод на 21 декември 2018 година, като същия ден започва наложителната фаза на процедурата за отворен сезон за запазване на авариен потенциал на граничния пункт Малкоклар-Странджа с Турция и Кирево-Зайчар IP със Сърбия.
Съмнения

За ICIS, Илиян Василев, някогашен български дипломат в Руската федерация и сега ръководещ съучастник в консултантска компания Innovative Energy Solutions сподели, че България ще би трябвало да се изръси с към € 1,4 млрд за създаване на тръбопровода.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР