След известни колебания експерти от федералните Центрове за контрол и

...
След известни колебания експерти от федералните Центрове за контрол и
Коментари Харесай

Експерти: COVID-19 може да се задържи във въздуха в продължение на „минути или дори часове“

След известни съмнения специалисти от федералните Центрове за надзор и профилактика на болесттите на Съединени американски щати (CDC) най-сетне признаха, че новият ковид, пораждащ COVID-19, може да се задържа във въздуха в продължение на „ минути или даже часове “. Нещо повече – SARS-CoV-2 може да се популяризира и сред хора, които са на повече от 1.82 метра разстояние.

Промяната в препоръките им във връзка с COVID-19 пристигна след развълнуван спор сред специалистите по публичното здраве и американските управляващи по отношение на риска от предаването на вируса по въздушно-капков път. Миналия месец федералните центрове обновиха информацията си в уеб страницата и написаха, че аерозолите – дребни въздушни частици (по-малки от 100 микрометъра) – изхвърлени от устата на човек при диалект, кашлица, кихане или дишане – са измежду най-честите способи за предаване на ковид. Въпреки че редакцията бе посрещната позитивно от здравните специалисти, тя бързо бе отстранена.

Сега в уеб страницата им откриваме подобен съвет. В понеделник, 5 октомври, CDC обнови информацията в секцията „ по какъв начин COVID-19 се популяризира “ – в този момент съгласно тях научни доказателства демонстрират изрично, че аерозолите и въздушните частици са едни от най-честите форми за предаване на COVID-19. Това е значимо, защото тези частици могат да се задържат във въздуха за много по-дълги интервали от време (за разлика от по-големите капчици), което значи, че поддържането на отдалеченост от 1.82 метра в затворените пространства с неприятна вентилация може и да не е задоволително. А маските в сходни условия са от значително значение.

" Има свидетелства, че при избрани условия хора с COVID-19 са заразявали други човеци, намиращи се на разстояние над 1,8 метра. Тези случаи са били регистрирани в закрити пространства без задоволителна вентилация. Понякога тези, от които са били инфектирани, са дишали тежко, до момента в който са пели или са изпълнявали извършения ", обявиха американските учени.

Те въпреки всичко акцентират, че вирусът доста по-често се предава при близки контакти (при по-малко от 1.82 метра), в сравнение с по въздушно-капков път.

Източник: IFLScience

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР