След изненадите, които ни поднесе 2011 година, 2012 се очаква

...
След изненадите, които ни поднесе 2011 година, 2012 се очаква
Коментари Харесай

2012: Годината на президентските избори в САЩ. Годината на възраждането на американската космонавтика – или “капитулация” пред Китай?

След изненадите, които ни сервира 2011 година, 2012 се чака да бъде безпределно забавна. Изгря нова галактическа мощ! В края на 2011-та година Китай за пръв път съумя да изстреля повече ракети в космоса от Съединени американски щати в границите на една година. Китай съумя да изстреля в орбита дребна галактическа станция и транспортен съд в безпилотен режим, който се скачи с нея. Американският новинарски уебсайт Youngstown vindicator оповести, че през идващите 5 години Китай ще приведе в деяние още по-амбициозен проект за усвояването на космоса. Още през 2012 година ще има нови китайски астронавти, които ще летят до мини-станцията “Тянгонг-1 ”. Ще има роботизирани китайски кацания на Луната. Пита се в задачата: ще успее ли Китай да засрами Съединени американски щати?

От друга страна Съединени американски щати е в нежелано състояние. Страната за пръв път от десетилетия не разполага с пилотирани галактически кораби, откакто през миналата година совалката бе пенсионирана.  Американски астронавти са принудени да летят на все по-ненадеждни и понякога провалящи се ракети “Союз ”, които до неотдавна бяха считани за най-стабилните ракети в света. И до момента в който НАСА и Русия ще се пробват да поддържат към този момент издигнатата “Международна галактическа станция ”, в Китай са плановици. За идната петилетка има проект. Ще има пилотирани полети, ще има изстрелвания на роботизирани задачи до Луната.

От началото на 2012 година президентската акция в Съединени американски щати се разгоря с цялостна мощ. През идващите месеци ще има доста речи, диспути, изявленията, реклами… обещания, през които претендентите ще дискутират своите позиции по разнообразни американски проблеми – външна и вътрешна политика, опазване на здравето, обществени проблеми… Къде е мястото на космоса във всичко това?

Както загатва писателят Джеф Фост в уеб страницата TheSpaceReview.com, обстановката при идващите президентски избори е ясна от една страна. Ясен е кой ще бъде претендентът на Демократичната партия. Това ще е актуалният президент Барак Обама, който към този момент изкара един мандат и в този момент има право на втори. Неговата политика е повече от ясна – ние видяхме неговите промени (или по-точно опит за реформи) в НАСА – за поддръжката му за комерсиалната космонавтика, за преустановяване на пилотираната стратегия “Съзвездие ”, само че по-късно Конгресът съумя да възвърне част от програмата “Съзвездие ” – продължава да се работи по тежкотоварна ракета и по галактическия транспортен съд “Орион ”.

И в случай че претендентът на лявата Демократична партия Барак Обама е явен, към момента следва да бъде обяснен кой ще е претендентът на дясната – т.е. на Републиканската партия (Великата Стара Партия). През тази година има няколко огромни Републикански претенденти: Нют Гингрич, Джон Хънтсман, Рон Пол, Рик Пери, Мит Ромни, Рик Санторум (забележка – публикацията на Фост включва и Бахман, която обаче се отказала през днешния ден, на 4-ти януари, след неприятни резултати в Айова)… Кой от тях ще се изправи против Обама? И кой от тях има интензивно отношение към космонавтиката?

За голямо страдание и през тази година американските претенденти са цялостна тъга във връзка с космонавтиката. Както загатва известният уеб страница Орландо Сентинел, НАСА просто не е приоритет за множеството претенденти.

 

 Newt Gingrich

 

От всичките седем претенденти на Републиканската партия единствено Нют Гингрич се интересува от космоса! Photo: Gage Skidmore


Сред тях има единствено един открояващ се образец – това е Нют Гингрич. Нют Гингрич екандидат за президент, който е приказвал намерено за космонавтика до този миг – освен това е приказвал свястно, а не празни приказки или клиширани обещания.

Интересът на Гингрич към космонавтиката се простира от десетилетия насам. През 80-те години той е формирал така наречен Конгресионален Космически Комитет. Това го прави може би най-благоприятният претендент за промени в НАСА.

Гингрич признава, че той не е почитател на организацията в настоящия й тип. “НАСА е безспорен образец за какво бюрокрацията не води до нововъведения. Ако парите, вложени в НАСА, бяха усвоявани вярно през четирите десетилетия след стратегия “Аполо ”, страната щеше да има лунна база и няколко орбитални станции. А вместо това ние имаме администрация след администрация след администрация, неуспех след неуспех ”, споделя той.

Според Гингрич галактическата организация е безусловно неефективна в сегашния си тип. “Знаете ли защо се харчат милиардите долари и какво вършат хиляди работещи с тях? Те просто седят в близост и си мислят за космоса ”.

Нют Гингрич смята, че Съединени американски щати би трябвало в границите на две години да развият нападателно съревнование сред частните корпорации, с цел да могат американци да летят в космоса със лични кораби в най-кратък вероятен период. От друга страна той не е почитател на новата тежкотоварна ракета, препоръчана от Конгреса през 2011 година и я назовава “позор за данъкоплатеца и бъдещето на Америка ”. Той загатва обаче, че не е срещу космонавтиката, а е за “създаване на космонавтика, която е действителна и работи ”.

Нют Гингрич обаче не е индивидът, който се употребява с огромна поддръжка – той се е издигал в анкетите през последните месеци и от този момент насам поддръжката към него последователно е спадала. Трябва да си признаем, че неговите ограничения във връзка с космонавтиката са непопулярни – той желае да приключи градеж на тежкотоварна ракета, която обаче съществува, с цел да обезпечава на актуалната галактическа промишленост работни места. Днес организация Фокус удостоверява, че към този момент точно Мит Ромни е победител – в Айова бие с 8 гласа пред Санторум…

Сега – няколко думи за този претендент, който се употребява с огромна поддръжка и е спечелил първите избори в Айова – Мит Ромни. Ромни обаче не е приказвал доста за галактическа политика, а от дребното неща, които е споделил, се схваща, че не е галактически запалянко – дори в противен случай – приказва срещу космонавтиката! Точно когато Гингрич е приказвал за “работеща галактическа стратегия ”, Ромни е отвърнал със следното: “Има хора – множеството от които са демократи, само че не всички – които си мислят, че държавното управление знае по какъв начин да прави нещата по-добре, а не частния бранш ” … само че не е ясно по какъв начин се отнася това отвеяно послание се отнася за космонавтиката. Според TheSpaceReview Ромни е споменавал за космонавтика по-конкретно единствено на 10-ти декември по време на спор в Айова против Гингрич. “ “… Два дни по-късно той още веднъж споделя нещо сходно. “Лунна колония? Аз мисля, че това ще е проблем за актуалните избори ”…

По този метод ние разбираме, че Мит Ромни, който в този момент има максимален късмет да завоюва вътрешнопартийните избори и надпревари, изобщо не е сполучлив избор за НАСА и в случай че той завоюва президентските избори против Обама, нещата няма да тръгнат на по-добре…

Останалите петима претенденти не са споделили до този миг нищо съответно за галактическата си политика. Някои от тях, обаче, имат непретенциозен принос при решаването на проблеми, свързани с космонавтиката. Пол е дал своя вот за законопроекта на НАСА през 2010 година, това е законопроектът, който приема някои хрумвания на Обама и в това време дава подтик на развиването на новата тежкотоварна ракета. През 2008-ма година отказалата се към този момент от конкуренцията Бахман е гласувала пък за предлагането на Буш, до момента в който Пол е дал своя вот срещу.

Пол е забавен случай – той е дал своя вот срещу предложенията през 2008-ма и 2010-та година. Но когато е бил запитван за цената на галактическата совалка, той е отговарял много сбито: “Космическите пътешествия не са в Конституцията ”… През февруари 2010 година Пол обаче е бил един от членовете на Конгреса, който е молил Чарлз Болдън да не приключва програмата “Съзвездие ”… Много спорни сведения за Пол до този миг.

Интересен е казусът и със Санторум – който през днешния ден, доколкото узнавам, е бил на второ място на изборите в Айова.  Неговият непретенциозен принос е бил през 1998 година, когато е взел участие в гласоподаване за корекция, която е можела да приключи градежа на “Международната галактическа станция ”. Санторум е дал своя вот дружно с 66 сенатори против тази корекция и по този метод той се е явил един от спасителите на станцията.

Рик Пери, който е бил трети на изборите в Айова, се е съпротивлявал на решението на администрацията да пенсионира галактическата совалка, без да бъде издигнат нов галактически транспортен съд. “Време е да се възвърне НАСА да извършва главната си функционалност за пилотирана космонавитка ”… Рик Пери обаче до този миг не е предложил стойностна стратегия по какъв начин тъкмо има намерение да “възстанови ” организацията.

И така – въпросът остава.

Кой ще е Републиканският претендент, който ще се изправи против Обама? От крайния резултат може да зависи кой ще завоюва изборите – дали ще ги завоюва Обама – или Съединени американски щати ще има републикански президент. За голямо страдание, обаче, научаваме, че по-голяма част от републиканските претенденти са неутрални, зле настроени (като ползващия се с огромна поддръжка Ромни) или хладно подкрепящи космонавтиката, само че без да имат ясна концепция за НАСА.

Така че – нищо чудно – в случай че се стигне до избор сред Обама и Ромни – Обама да се окаже по-малкото зло. Едно обаче е ясно – президентските избори през 2012 година няма да са повтаряне на изборите отпреди няколко години. Както загатва Уошингтън пост – в случай че Обама убеди Америка, че е сложил началото на по-добро възобновяване на страна, той ще завоюва. Ако Републиканците изкарат по-добри причини, че неговата политика е в ущърб на нацията – Обама няма да завоюва.

 

При вътрешнопартийните избори доста зависи по какъв начин ще се показват претендентите на Републиканската партия във Флорида, Юта и Алабама. Същото се отнася и за огромните избори. Особено във Флорида. Ако един президентски претендент желае да завоюва Флорида, където един огромен % от хората работят в галактическата промишленост, той би трябвало да се грижи за работните места. И когато “керванът ” дойде там, Нют Гингрич, в случай че още взе участие в конкуренцията, ще загуби. Гингрич може да има огромно сърце за космонавтиката и да е взел участие интензивно в политически решения през миналите десетилетия – само че този човек с неговите хрумвания за смели промени няма да завоюва Флорида. Ако махне огромната тежкотоварна ракета, ще пострадат работни места… кой би дал своя вот за него? Нищо чудно пък в “космическите райони ” да завоюва човек, който дава обещание работни места и опазване на статуквото.

Остава ни да чакаме… тъй като времето ще мине, претендентите ще обиколят щатите, и когато стигнат до Космическия бряг, ще би трябвало да измислят добра галактическа политика за мандата си… Но каквото и да измислят, наподобява, че и през идващите години Съединени американски щати няма да има президент, който да носи в сърцето си и душата си галактически дух.

 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР