След издадена заповед от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, екип

...
След издадена заповед от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, екип
Коментари Харесай

Година и на час по лъжичка били изпращани на преводач испански листове от Барселонагейт

След издадена заповед от и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов, екип от прокурори от Върховна касационна прокуратура стартира инспекция на неприключилите каузи, оповестяват от прокуратурата. Към момента са тествани 55 от общо 83 неприключени и спрени досъдебни производства за закононарушения от общ темперамент, осъществени от съдии, прокурори и следователи, от други лица с имунитет и членове на Министерския съвет, както и по глава Първа от Наказателен кодекс.

По седем от тестваните досъдебни производства са открити съществени нарушавания в срочността и ритмичността на следствията, които са позволени от трима наблюдаващи прокурори - двама от Софийска градска прокуратура и един от Военно окръжна прокуратура София.

Едно от делата, по които е открито нарушаване е така наречен " Барселонагейт ". През първите осем месеца от образуването на досъдебното произвеждане са извършени само 4 разпита на очевидци. Назначена е финансово-счетоводна експертиза, макар неналичието на приобщени по делото счетоводни документи и разкрита данъчна и банкова загадка. Поради това и движимостите лица не са могли да изготвят умозаключение по назначената експертиза.

Проверката посочила, че има и огромно закъснение при назначението на преводи. Фрапиращо е позволеното закъснение при възлагането на превод на получени на 07.07.2022 година от Кралство Испания документи. След цели пет месеца стартира изпращането на документите за превод като това става на стадии и с 10 броя обособени прокурорски постановления. " Въпреки използването на преводаческа организация и нуждата от осъществяването на превод от европейски език (испански), същият е възлаган на еднакъв преводач ", установи инспекцията. Като краен резултат - преводът на документите от Кралство Испания е бил подготвен в целокупност близо една година по-късно.

Крайният извод на проверяващият екип е, че по делото от страна на наблюдаващия прокурор е позволена неритмичност в осъществяването на дейности по следствието.

Инспекцията установи, че в избран интервал от време, а точно от образуването на досъдебното произвеждане на 05.04.2022 година, до 22.11.2022 година, същото е водено ритмично. След това обаче за интервал от 4 месеца до 17.03.2023 година по досъдебното произвеждане не са осъществявани никакви дейности. Установява се още, че сред постъпването на отчет от водещия следствието следовател на 29 март т.г. до извеждането на постановлението на прокурора е минал интервал от месец и половина.

От ВКП показват, че установените нарушавания дават съображение да се счита, че е налице дисциплинарно нарушаване според наредбата на член 307, алинея 3, т.2 от Закон за съдебната власт: " Дисциплинарните нарушавания са: т.2 деяние или безучастие, което безпричинно забавя производството ".

Трима прокурори ще бъдат осъдени поради така наречен " каузи на трупчета ". Това са обвинителите Иван Първанов и Стефан Христов от Софийска градска прокуратура, както и Антон Радойнов от Софийската военно-окръжна прокуратура.
 Сарафов разпореди инспекция на
Сарафов разпореди инспекция на " делата на трупчета "

Обвинител номер едно желае доклад на аргументите за закъснение на делата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР