След имунизиране срещу COVID-19 ваксината вероятно ще дава дълготрайна защита,

...
След имунизиране срещу COVID-19 ваксината вероятно ще дава дълготрайна защита,
Коментари Харесай

Ще осигури ли COVID ваксината защита доживот?

„ След ваксиниране против COVID-19 имунизацията евентуално ще дава дълготрайна отбрана, може и за цялостен живот “, счита проф. Пенка Петрова, шеф на Института по микробиология към Българска академия на науките.

Тя разяснява пред бТВ още, че имунизацията няма противопоказания, защото клиничните тествания от трета фаза би трябвало да са извършени и при рискови групи – бременни, дребни деца, възрастни хора и хора с разнообразни хронични болести. „ Няма такива индикации към този момент и евентуално всички ще могат да се имунизират “, добавя Петрова.

И посочи, че първите, които ще получат скъпия медикамент евентуално ще бъдат хората на първа линия – лекари, учители и хората в рисковите групи и тези с хронични болести.

Петрова е безапелационна, че стаден имунитет може да се реализира единствено и само с ваксина. „ Преболедуването има доста незнайни. Не е ясно по какъв начин ще се развие болестта. Имунният отговор при някои пациенти довежда до доста неприятни последствия “, добавя тя.

На въпрос дали имунизацията ще ни пази от тежко боледуване или изобщо от заразяване, Петрова споделя, че имунизацията ще ни пази напълно. „ Принципът на деяние на имунизацията е организмът да се срещне с вирусните антигени, да се образова имунната система да ги разпознава незабавно и да ги унищожава “, разяснява тя.

По мотив скептицизма у доста хора за бързото основаване на имунизацията за COVID-19, проф. Петрова съобщи, че в случай че препаратите преминат всички утвърждения и получат позволение за слагане от регулаторните органи, те ще бъдат изцяло безвредни.

Относно имунизационния проект, който страната ни би трябвало да изготви, Петрова разяснява, че той би трябвало да се създаде авансово. „ Особено за ваксини, които имат потребност от особено предпазване, подготовката би трябвало да е в точния момент. Трябва да се купи техника за предпазване, да се направи проект за имунизиране. Сигурно в София първоначално хората ще бъдат имунизирани на едно или две места, само че евентуално в някакъв миг ще има организация и в цялата страна “, споделя Петрова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР