След години бездействие общината изведнъж трябва да постигне резултати бързо.

...
Коментари Харесай

Седем стъпки към по-чист въздух в Пловдив

След години безучастие общината внезапно би трябвало да реализира резултати бързо. Програмата за замяна на отоплителните уреди е положително начало. Това е предизвикателство, само че и голям късмет за Пловдив да реши дълготрайни проблеми.
Може ли за една година да свършиш нещо, което си отлагал 17? Община Пловдив ще би трябвало да отговори на този въпрос в идващите 12 месеца, откакто съдът реши, че локалната власт във втория по величина град в България ще би трябвало да почисти въздуха в този период.

Задачата не е изключително лесна. " Капитал " беседва както с самостоятелни специалисти, по този начин и с представители на локалната власт. Всички те са единомислещи, че даже да постави оптимални старания, общината няма да успее да извърши правосъдното решение. От една страна, това се дължи на характерните климатични и топографски особености на Пловдив, които способстват за задържането и натрупването на фини прахови частици в градския въздух. От друга страна обаче, бездействието по доста от основните ограничения до момента е обрекло на неуспех бързите решения.

Дори и непълен триумф обаче би бил достижение за Пловдив. Първо, тъй като би означавал ангажираност и действителни дейности на локалната власт по една от мъчителните тематики за града и обръщение към останалите градове. Второ, тъй като това е най-хубавият вероятен PR за един град, който се намира в борба за хора освен в България, само че и в Европа. И трето, тъй като тези дейности, подкрепени от държанието на самите жители и бизнеса, могат да мултиплицират резултата и да решат други, дълготрайни проблеми.

Дори без никакви основни дейности от администрацията и при бурния растеж на промишленост и строителство, равнищата на фини прахови частици през 2020 година да вземем за пример са съвсем двойно по-ниски от тези през 2011 година Според Боян Рашев, специалист по ръководство на околната среда и ръководещ сътрудник в denkstatt, повода за това е, че стандартът на живот се е покачил и някои хора са минали към отопление на газ или към топлофикации.

Базирано на диалозите ни с специалисти, общинари и образци извън, ето няколко основни неща, които Пловдив може и би трябвало да направи, с цел да се възползва от този късмет.
Автор: Капитал Капитал - брой 32 1. Пунктове за премерване на замърсяването
Първата стъпка за изчистването на въздуха е точното и непрекъснато премерване на замърсяването. За да се оправиш с някакъв проблем, въпреки всичко е добре да знаеш тъкмо какъв е. В Пловдив действат три автоматизирани измервателни станции (АИС), което покрива европейските условия. Те обаче са незадоволителни за отчитане на замърсяването във всички квартали на града. В центъра да вземем за пример станция няма.

Платформата Airbg, която се основава на стотици хора, " осиновили " датчици и подаващи данни от всевъзможни точки на страната, дава сходна информация. Сензорите на платформата обаче не са толкоз прецизни, колкото автоматизираните измервателните станции. Наскоро Столичната община се снабди с нова система за премерване качеството на въздуха - плана Airthings, финансиран по стратегия " Балкани - Средиземно море " 2014 - 2020. С половин милион лв. бяха купени и сложени 22 датчика, които най-сетне трябваше да дадат ясна картина за качеството на въздуха в столицата.

PR-ът на пловдивската община Елена Янева сподели, че сходни проекти се разискват и там. Засега обаче няма информация, че дирекция " Екология " създава съответно предложение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР