След година заплахи и дрънчене на оръжия севернокорейският лидер, изглежда,

...
След година заплахи и дрънчене на оръжия севернокорейският лидер, изглежда,
Коментари Харесай

Ким Чен-ун опитва да обърне игрите в Пьончан в своя полза

След година закани и дрънкане на оръжия севернокорейският водач, наподобява, употребява идните Зимни олимпийски игри в Южна Корея като инструмент за намаляване на възходящия интернационален напън върху неговия режим и по едно и също време с това за опазване на нуклеарния боеприпас на Пхенян недокоснат.

В новогодишната си тирада Ким Чен-ун прикани за понижаване на напрежението на Корейския полуостров и алармира, че е допустимо севернокорейски спортисти да вземат присъединяване в игрите идващия месец, които ще бъдат тъкмо от другата страна на границата, в Пьончан. Южна Корея желае да включи северната си съседка, с цел да е сигурна, че Олимпиадата няма да бъде смущавана от нуклеарни опити или ракетни тествания. Според Сеул това е и метод за възобновяване на разговора с изолираната страна.

Анализатори считат, че гамбитът на Ким има за цел да вбие чеп сред Сеул и Вашингтон, който приканва за оптимален напън върху Пхенян и споделя, че всички варианти, в това число военната, са на масата. Ходът обаче цели да разбие и по-широкия интернационален консенсус, включващ огромни играчи като Китай, Русия и Япония, които стегнаха глобите и задълбочиха изолацията на Северна Корея през последните месеци. " Голяма част от набора от тактики и тактики на семейство Ким е да употребяват и задълбочат разликите в ползите, преди всичко сред Съединени американски щати и Южна Корея, а в по-широк аспект - и сред петте огромни съседки ", сподели Даниъл Ръсел, който до април предходната година бе помощник-държавен секретар на Съединени американски щати по въпросите на Източна Азия и Тихия океан, а в този момент е част от политическия институт " Азиатско общество ".

Северна Корея отдавна следва тактика на интензивни провокации, последвани от етапи на помиряване, ориентирани към потребление на разцепления, съобщи той. " Това е класическата обстановка, в която съединението прави силата, а разединението носи проваляне ", сподели Ръсел. Винаги е по-лесно да се поддържа петстранна взаимност, когато Северна Корея се държи неприятно ".

Американският президент Доналд Тръмп оглавява напъните за усилване на световните наказания против Северна Корея, която създава ракети с нуклеарни бойни глави, способни да поразят Съединени американски щати. Вашингтон споделя, че цялостното съдействие на Китай, Русия и други страни е жизненоважно за триумфа на тази акция, която включва обилни ограничавания върху търговията и други връзки със Северна Корея. Китай, който остава главният севернокорейски сътрудник, ограничи търговията с тази страна в сходство със глобите на Организация на обединените нации, само че Вашингтон го приканва да направи повече, с цел да бъде изолиран Пхенян.

" Абсурдна самодейност "

Южнокорейското държавно управление приветства самодейността на Ким и президентът Мун Дже-ин упорства за намаляване на напрежението преди Олимпиадата, като отсрочи взаимните военни учения с американските въоръжени сили за след игрите. Мун също по този начин сподели през днешния ден, че подобряването на междукорейските връзки е обвързано с споразумяване на въпроса със севернокорейската нуклеарна стратегия.

Белият дом занапред би трябвало да даде обстоен отговор. Въпреки това авторитетният сенатор Линдзи Греъм загатна, че Съединените щати ще бойкотират Олимпийските игри, в случай че Северна Корея взе участие в тях. " Даването на право на Северна Корея на Ким Чен-ун да взе участие в Зимни олимпийски игри ще легитимира най-нелегитимния режим на планетата ", сподели Греъм в " Туитър ". " Уверен съм, че Южна Корея ще отхвърли тази неуместна самодейност и имам вяра изцяло, че в случай че Северна Корея отиде на Зимните олимпийски игри, ние няма ". Греъм прикани без триумф за протест на предходните игри, в Сочи, поради решението на Русия да даде леговище на " къртицата " от Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати Едуард Сноудън, който направи обществено притежание редица поверителни документи.

Участието на севернокорейски спортисти и публични лица в игрите може да сътвори неловки моменти за интернационалните водачи, които от месеци поставят старания да показват Северна Корея като страна парий, сподели Робърт Кели, учител в Пусанския народен университет в Южна Корея. " Това слага южнокорейците в необичайно състояние, тъй като може да провокира напрежение със Съединени американски щати и Япония, които вършат всичко по силите си да изолират режима ", съобщи той.

Отношенията на Япония с Южна Корея така и така са обтегнати, като някогашен японски посланик сподели, че Токио изпитва " отмалялост " от Сеул и няма доверие на Мун. Анализатори са скептични, че гамбитът на Ким ще нанесе трайни вреди на съюза сред Сеул и Вашингтон или на интернационалните наказания. " Съмнявам се, че ще има забележителен поврат във връзка с световните ограничения за икономическа и политическа изолираност в кратковременен проект ", сподели Слот Снайдър от Съвета за външни връзки.

Още ракетни тествания

В основата на скептицизма на анализаторите е очевидната липса на предпочитание у Ким за компромис по главните въпроси за нуклеарните оръжия, ракетните тествания или човешките права. " Участието в събития като Олимпийски игри са псевдоотстъпки, тъй като на Северна Корея в реалност не се постанова да се откаже от нищо ", сподели Кели.

В речта си Ким се зарече през 2018 година да има " всеобщо произвеждане на нуклеарни бойни глави и балистични ракети " за " поощряване на напъните за привеждането им в бойна подготвеност ". Това значи съвсем несъмнено още ракетни тествания, с повече фокус върху " реалистични " учения, вместо пробни проби, сподели Джошуа Полак от Института за интернационалните проучвания " Мидълбъри " в Калифорния. " Главната тематика тук за стратегическите сили се измества от създаването към серийното произвеждане, разполагането и нарасналата подготвеност ", съобщи той.

Ако Съединените щати желаят да се възползват от вероятно понижаване на напрежението, те би трябвало да се откажат от настояването си за прекъсване на тестванията като авансово изискване за договаряния, сподели Лиън Сигал, шеф на основаната в Ню Йорк неправителствена организация Кооперативен план за сигурност в Североизточна Азия.

" Най-важната реципрочна стъпка би била ограничение - а не просто отсрочване - на пролетните взаимни учения ", съобщи той. " Ако не се опитат тези стъпки, Северна Корея сигурно ще продължи с необузданото си създаване на оръжия. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР