След галия и германия дойде ред и на графита. Миналия

...
След галия и германия дойде ред и на графита. Миналия
Коментари Харесай

Китай затяга примката: след галия и германия дойде ред и на графита

След галия и германия пристигна ред и на графита. Миналия петък Пекин разгласи, че от 1 декември ще изисква специфични позволения за експорт на графит и някои графитни артикули, измежду които кълбовиден графит, употребен при производството на акумулатори за електрически автомобили.

Мярката е плашеща, защото Китай е най-големият производител на графит в света и рафинира към 90 на 100 от този материал, който се употребява за производството на акумулатори за съвсем всички елетромобили и е съществена съставна част на анодите - негативните полюси на батериите.

Решението на Пекин от една страна ще задълбочи и без друго тежките търговски разногласия в световен мащаб, само че от друга ще подтиква доста страни да потърсят различни източници и материали и да влагат в научни разработки, показват мениджъри от бранша и анализатори, представени от Ройтерс.

" С това си решение Китай еднопосочно сподели на Запада: ние няма да ви оказваме помощ да произвеждате електоромобили, би трябвало да намерите други метод ", разяснява основният изпълнителен шеф на " Нортърн графит " (Northern Graphite) Юг Жакмен.

А първият и най-естествен отговор на потребителите беше да ускорят вноса преди влизането в действие на ограничаващия режим. Поръчките заваляха, споделят специалисти, само че доста от тях надали ще могат да бъдат изпълнени заради комплицираните процедури за експорт от Китай. По думите на Том Бъркит, съветник в " Глоубъл графит адвайзъри " (Global Graphite Advisory), до края на ноември ще има растеж както на поръчките, по този начин и на цените.

Случващото се при графита е идентично със станалото при галия и германия. Китай наложи рестрикции на износа от 1 август, без да го не разрешава напълно. Последва внезапен скок на поръчките през юли, спад през август и септември, а в този момент задграничните компании към този момент стартират да се връщат на пазара и да получават лицензи за търговия с двата метала в мечтаните от Пекин рамки. " Очаквам същия сюжет и при графита - в началото закъснение и еволюционен рестарт ", споделя Джеймс Уилоубай от " Ууд Макензи " (Wood Mackenzie).

По думите на Джон Димейо, президент на подразделението за графен на " Графекс груп " (Graphex Group), стъпката на Китай е евентуален катализатор на нуждата да се усъвършенства и разнообрази веригата за доставки на графит.

Амбицията на " Графекс " е да се трансформира в главен преработвател на графит за Запада. Компанията възнамерява до края на 2024 година да открие цех за преправяне на графит в Уорън, щата Мичиган, който да доставя американските производители на електрически автомобили с най-малко 10 000 метрични тона графит годишно. За задачата " Графекс " си е обезпечил контракти с австралийската " Сира рисорсиз " (Syrah Resources) за доставки на занемарен графит и се оглежда за други вероятни източници.

" Тесла " (Tesla), най-големият производител на електрически автомобили в света, към този момент не разяснява тематиката, само че е известно, че компанията има контракти за доставки на графит със " Сира рисорсиз " и с друго австралийско сдружение " Магнис енерджи текнолъджис " (Magnis Energy Technologies) за доставки на графит.

Съединени американски щати и Европа ще се опитат чрез нови разработки да унищожават " хватката " на Китай върху графита, като съгласно специалисти от бранша разковничето се крие в създаването и производството на на така наречен синтетичен графит. Битката обаче дава обещание да бъде сложна, разясняват те.

Според оценки на " Бенчмарк минерал интелиджънс " (Benchmark Mineral Intelligence) през 2025 година близо две трети от пазара на акумулатори за електрически автомобили ще бъде обезпечаван от синтетичен графит. По огромната му част ще се създава от компании в Съединени американски щати и Европа, само че Китай надали ще си разреши да изостане. Китайски " графитни " колоси като Би Ти Ар (BTR) и " Шаншан " (Shanshan) към този момент влагат милиони долари в производството на синтетичен графит. 

Норвежкият стартъп " Вайанод " (Vianode) стартира следващата година производството на синтетичен графит, като упоритостите на компанията са към 2030 година да е в положение да обезпечи графит за към 2 милиона електрическия автомобил.

Главният изпълнителен шеф на компанията Ханс Ерик Ветне наскоро сподели за Ройтерс, че създаването на синтетичен графит е скъпа, само че тази цена би трябвало да се заплати, с цел да се понижи зависимостта от Китай. " Готови ли сме като консуматори да платим повече, с цел да имаме обезпечени материали за нашите акумулатори ", пита реторично Ветне и не чака отговор.

Някои производители търсят метод да заменят графита в батериите със силиций. В момента той съставлява към 10 на 100 от анодите и дава опция на батериите да поддържат заряд по-дълго. Влагането на по-големи количества от този материал към този момент не е целесъобразно, защото при приложимост той усилва размера си и може да повреди батерията.

Американският стартъп Джи Ди Ай (GDI) обаче създава аноди със 100 % силиций. Главният изпълнителен шеф на компанията Роб Ансти показва, че към този момент е влезнал в контакт с автопроизводители. " Китай е десетилетия напред във връзка с графика и е прекомерно късно да го гоним. Трябва да поемем по различен път при производството на акумулатори ", споделя той.

Автомобилопроизводителите към този момент най-вече резервират безмълвие по тематиката и се пробват да се снабдят с количества най-малко за известно време напред. Една батерия за електрически автомобил изисква сред 50 и 100 кг графит или два пъти повече от количеството на влагания литий.

Битката занапред ще се разгаря, само че едно е несъмнено - електрическите автомобили скоро няма да поевтинеят, с изключение на може би китайските.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР