След експлозиите в складовете в чешкото село Врбетице през 2014

...
След експлозиите в складовете в чешкото село Врбетице през 2014
Коментари Харесай

Оръжие за $4,7 млн. е изчезнало от Врбетице след експлозиите

След детонациите в складовете в чешкото село Врбетице през 2014 година фирмата-наемател Imex Group е изгубила забележителен брой оръжия, заяви БГНЕС, като цитира пражкият вестник Mladá fronta DNES.

" По данни на Imex Group са изчезнали към хиляда ръчни противотанкови гранатомети RPG-7, 800 автоматизирани пушки, 500 картечници, 100 револвера и разнообразно съпътстващо съоръжение, по-специално щикове за картечници. Всички те, считат от компанията, са изчезнали след детонациите в края на 2014 година и са могли да попаднат в ръцете на търговци на оръжие на черния пазар ", се споделя в публикацията.

В тази връзка Imex Group подава изказване до правоохранителните органи, смятайки, че изчезналите оръжия са били откраднати или от извършители, или от някой от полицията, написа вестникът. На собствен ред полицията продължава да проверява случая с детонациите, като се интересува дали някой е оказал помощ на уредниците на детонациите да влязат на територията на складовете, се споделя в отчета.

" По тази причина през февруари тази година притежателят на Imex Group Петр Бернатик е бил арестуван за 48 часа и са били осъществени претърсвания в дома и компанията му ", написа вестникът.

Групата Imex прави оценка вредите от загубата на оръжия на 100 милиона крони (около 4,7 милиона долара), като компанията има намерение да изиска като обезщетение 75 милиона крони (около 3,5 милиона долара) от чешката страна, оповестяват медиите.

В момента всички оръжия, събрани след детонациите, се намират в полицейски склад в град Зноймо (в югоизточната част на страната) в три запечатани корабни контейнера. Във връзка с продължаването на следствието информацията за наличието на тези контейнери е недостъпна, написа медията.

В същото време, съгласно изданието, е известно, че през 2016 и 2017 година крадците са съумели да обхванат 6 пъти през дупки в оградата на пространствата, в които това оръжие е било държано под полицейски надзор по това време. По-късно двама от тези крадци са наказани за кражба и продажба на оръжия за 34 и 36 месеца.

Прага упрекна в средата на април спецслужбите на Руската федерация в присъединяване в детонацията във Врбетице и изгони от страната 18 чиновници на съветското посолство. В отговор Москва разгласи 20 чиновници на чешката дипломатическа задача за личност нон грата, като съобщи, че обвиняванията за детонацията са неуместни, неоснователни и скандални. Кремъл съобщи, че Русия няма да толерира " това, което се прави в Чехия " и в страните, които са се включили към нея, а също по този начин означи, че голословните обвинявания на Чешката република против Руската федерация са предизвикали изключителни вреди на връзките сред двете страни. Руското външно министерство добави, че тези обвинявания против Русия са част от огромна акция на Запада против Москва.

След това и българската прокуратура ненадейно откри съветска връзка с детонации в български оръжейни хранилища. Държавното обвиняване разгласи, че подозира шестима руснаци в присъединяване в организирането през 2011-2020 година на четири детонации в оръжейните фабрики в страната, където се съхраняват артикули, принадлежащи на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР