Северна Македония избра жена за президент, а коалицията, водена от

...
Северна Македония избра жена за президент, а коалицията, водена от
Коментари Харесай

„Гласът на Америка“: Северна Македония няма друга алтернатива освен ЕС

Северна Македония избра жена за президент, а обединението, водена от Социалдемократическия съюз /СДСМ/, претърпя историческо проваляне.Скопие би трябвало да извърши обещаното и да съблюдава интернационалните контракти, с цел да продължи по пътя към Европейския съюз.

Това обявиха пред " Гласът на Америка " интернационалните анализатори и специалисти от Съединени американски щати и Европейски Съюз.

Филип Рийкър, някогашен дипломат на Съединени американски щати в Скопие и някогашен асистент държавен секретар, акцентира отговорността, която идва с поемането на властта.

„ Изборната победа е чест за бъдещия президент Гордана Силяновска, за Християн Мицкоски и неговия екип, които завоюваха изборите. Но тук идва огромна отговорност, а тя е да осъществят обещанията си. Това значи да дадшеи приоритет на върховенството на закона, да се оправиш с корупцията, да подобриш стопанската система и да продължиш пътя към Европейски Съюз “, сподели Рийкър.

Той акцентира, че разширението на Европейски Съюз няма опция и това е бъдещето на Македония.

„ Забелязвам същински подтик за разширение, подобен звук идва и от Брюксел, и от други столици. Сега е моментът страната да се придвижи напред “, уточни някогашният дипломат.

Едуард П. Джоузеф, балкански анализатор в Училището за интернационалните проучвания на университета Джон Хопкинс, съобщи, че новото държавно управление в Скопие би трябвало да покаже водачество, като се има поради голямата поддръжка, която получи на изборите.

„ Да се ​​надяваме, че Мицкоски схваща, че носи отговорност, когато управлява държавното управление. Не да е опозиционер или да остане в политическа акция. Отношенията с Гърция са фундаментални, Преспанското съглашение е годно, обвързващо е и за двете страни. То оказа помощ на страната, резервира нейната еднаквост и се надявам Мицкоски да разбере това “, добави Джоузеф.

Той чака вписването на българите в македонската конституция да бъде от решаващо значение за устойчивостта и еластичността на новото съдружно държавно управление в Северна Македония.

„ Ще има албански сътрудник в държавното управление като част от обединението. Сигурно ще е от досегашната албанска съпротива " Вреди ". Това ще бъде предизвикателство, тъй като " Вреди " се ангажира да гласоподава измененията в конституцията. Какво ще стане, в случай че след шест месеца ръководство на държавното управление на ВМРО-ДПМНЕ не се гласоподава за тези промени? Какво ще се случи в Северна Македония? Това е открит въпрос “, изясни Джоузеф.

Пол Маккарти, шеф за Европа в Международния републикански институт (IRI) приказва за бъдещите връзки сред Северна Македония и България.

„ Ще са нужни невъзмутими глави, с цел да се придвижат двете страни напред, само че и доста дипломация от Брюксел и от Вашингтон, с цел да се улесни процесът. Крайната цел би трябвало да бъде Северна Македония да стане член на Европейски Съюз “, уточни Маккарти.

Надя Музикина, зам.-директор за Централна и Източна Европа в Националния демократически институт, се базира на нуждата от съблюдаване на интернационалните съглашения, без значение кой е на власт.

„ Не имаме вяра, че ще има закани за Преспанското съглашение, когато Северна Македония има ново държавно управление. Очакваме ВМРО-ДПМНЕ и новият президент да останат по пътя към Европейски Съюз “, сподели тя и означи, че районът минава през турбуленция. Музикина акцентира нуждата от по-голям фокус на интернационалната общественост върху Балканите.

Попитана дали се тревожи, че Македония и районът могат да бъдат изправени пред ново етническо напрежение, само че и на повишаване на проруското въздействие, тя отговори:

„ Етническите напрежения постоянно са тревожни, освен в Северна Македония, само че и в района като цяло. Има закъснение на разговора сред Косово и Сърбия, има напрежение в Босна и Херцеговина и декаданс на промените в Черна гора. Важно е Северна Македония да остане в проевропейския курс, само че постоянно би трябвало да се регистрира и внимава с съветското въздействие в страната “. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР