След двудневни разгорещени дебати актуализацията на бюджета мина на първо

...
След двудневни разгорещени дебати актуализацията на бюджета мина на първо
Коментари Харесай

130 за актуализацията на бюджета, ГЕРБ против, ДПС въздържали сее

След двудневни разгорещени диспути актуализацията на бюджета мина на първо четене с поддръжката на 130 депутати. " Против " гласоподаваха 45 депутати от ГЕРБ, а " въздържали се " бяха 20 народни представители от Движение за права и свободи.

" Отговорността за бюджета е в 46-ото Народно заседание, което след две седмици няма да съществува, а сметката ще я платят всички българи ". Това сподели националният представител от ПГ на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Тома Биков по време на първото четене на актуализацията на Закона за държавния бюджет за 2021 година, съобщи Агенция " Фокус ".

" Ако един бюджет бъде отритнат, то държавното управление подава оставка. Това се възприема като избор на доверие или съмнение към държавното управление. След вчерашното изявление на господин Асен Василев, който сподели, че отговорността е единствено в Народното събрание, а държавното управление е някакъв изпълнителен орган, който извършва, ще уточня, че не е по този начин. Първо, отговорността постоянно е в парламентарното болшинство. Кое е парламентарното болшинство в 46-ото Народно заседание? В 46-ото Народно заседание болшинството е на опозицията. Колегите от Има Такъв Народ са съпротива, ние сме съпротива. Вероятно, в случай че питате всяка партия една по една, ще се окаже, че всички сме в съпротива ", съобщи Тома Биков.

Преди ден в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Кирил Ананиев кой ще носи политическата отговорност за актуализацията на бюджета Асен Василев съобщи:  " Политическата отговорност за този бюджет е на този парламент, по тази причина ви се заплащат заплати, по тази причина са ви избрали жителите. "

Никой не пречи на народните представители да проявят отговорност и в предложенията си сред първо и второ четене на бюджета да го подобрят, а не да наддават. Това сподели по време на дебатите националният представител от ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Крум Зарков. Той съобщи, че ГЕРБ не са част от ръководещото болшинство и това е една добра първа стъпка.

В началото на днешния спор зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев съобщи, че партията ще почете усилието на служебния кабинет да подсигури средства за посрещане на рецесията в изискванията на пандемия.

" В комисиите нашите представители гласоподаваха " за ", с цел да дадем явен знак, че желаеме да дадем старт на процедурата. Тук обаче в зала ще дадем различен знак. Ще гласуваме " въздържал се ", с цел да е ясно, че не харесваме този формат ", добави Цонев. По думите му не би трябвало да се повтарят модели, за които депутатите се кълнат от заран до вечер, че ще изчегъртат, а да се направи бюджетирането, както е в Закона за обществените финанси.

Ако ще продължава порочният модел на бюджетиране и това са новостите в политиката, по-добре да вършиме партия, обърна се Йордан Цонев към Асен Василев.

В четвъртък на първо четене бяха признати законопроектите за актуализация на бюджетите на Държавното публично обезпечаване (ДОО) и на Националната здравноосигурителна каса за 2021 година

Какви са основните параметри на актуализацията

За справяне с неподходящото влияние на COVID-19 върху стопанската система се планува обезпечаване на средства за подкрепяне на бизнеса и стратегии за претовареност в размер до 400 000 000 лева, съобщи Българска телеграфна агенция.

Средства в размер до 222 400 000 лева се заделят за ограничения и обществени разноски с оглед недопускане на обществено напрежение в комплицираната епидемиологична и икономическа конюнктура в страната

Заложени са 85 600 000 лева за застраховане разноските за целеви помощи за отопление при предстоящ към 17 на 100 растеж на броя консуматори за сезон 2021/2022 година при избран месечен размер на помощта от 104,71 лева, както и за нарастването на цената на енергоносителите, считано от 01.07.2021 година

72 000 000 лева са планувани за разноски по механизма персонална помощ по Закона за персоналната помощ, при заложен средномесечен брой на ползвателите от 36 500 души.

За Министерството на здравеопазването се предлага да се планува в централния бюджет за т.г. спомагателен финансов pecypc до 200 100 000 лева за обезпечаване на ограниченията в региона на опазването на здравето, свързани с превъзмогването на пандемията. От тях - 46 500 000 лева са за закупуване на спомагателни 1 533 037 дози ваксини в сходство с Националния действен проект за справяне с пандемията от COVID-19; 118 900 000 лева за поддръжка на личния състав на първа линия, директно зает с действия по попречване разпространяването на COVID-19, включително за слагане на ваксини против COVID-19 на здравно неосигурените лица; 14 700 000 лева - за закупуване на лекарствен артикул /Ремдесивир/; 7 500 000 лева - за обезпечаване на моноклонални антитела за лекуване на COVID-19 по взаимни процедури за публичните поръчки на Европейската комисия; 12 500 000 лева - за основаване на запас от лекарствени артикули за лечебните заведения за лекуване на систематичен инфекциозен отговор и протромботични положения, зародили в резултат на COVID-19 при приети в болница пациенти.

С одобряването на спомагателни разноски по централния бюджет в размер до 133 000 000 лева се обезпечават средства за всички първостепенни разпоредители с бюджет, имащи отношение към изборния развой при допускане на президентски избори в два тура. Същите ще бъдат утвърдени от Министерския съвет с обособена план-сметка.

За покриване на дефицита от средства за личен състав в системата на Министерството на вътрешните работи се плануват до 45 000 000 лева

За Министерството на районното развиване и благоустройството са отделени средства до 100 000 000 лева за настоящ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа в това число на предпочитани пътни сектори, нуждаещи се от осъществяването на незабавни аварийно-ремонтни действия.

За КЕВР са планувани средства в размер до 16 300 000 лева за погашение на дължимите суми в осъществяване на правосъдни решения от 2021 година

За подкрепяне на въздушните превозвачи - до 30 000 000 лева

Със законопроекта са препоръчани и промени в бюджетните взаимоотношения /трансфери/ - нето по държавния бюджет в общ размер на 152 700 000 лева /0,1 на 100 от прогнозния БВП/.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР