След две и половина години Oracle представи първата стабилна версия

...
След две и половина години Oracle представи първата стабилна версия
Коментари Харесай

Oracle обяви Linux ядрото Unbreakable Enterprise Kernel 5

След две и половина години Oracle показа първата постоянна версия на Unbreakable Enterprise Kernel 5 (UEK R5). Това е разширена версия на Linux ядрото, предопределена за потребление в дистрибуцията Oracle Linux, която е позиционирана като опция на общоприетата версия с Red Hat Enterprise Linux ядрото.
Новото ядро е налично единствено за x86_64 и ARM64 (aarch64) процесорни архитектури. Сорс кодовете на UEK R5 са оповестени в формалното Git вместилище на Oracle.

Пакетът Unbreakable Enterprise Kernel 5 се базира на Linux 4.14 (UEK R4 се базираше на ядро 4.1) и е допълнено с редица значими нови благоприятни условия. Направена е оптимизация на логаритмите, тествана е съвместимостта с промишления програмен продукт и съоръжение на Oracle. Инсталационните пакети са готови за Oracle Linux 7.5. Ядрото може без проблем да се употребява в аналогичните версии RHEL, CentOS и Scientific Linux.

Ето някои от основните нововъведения в Unbreakable Enterprise Kernel 5:
Добавена е пълноценната поддръжка на системите с 64-битова ARM (aarch64) архитектураПодобрен е режимът Secure boot, при който е позволено стартирането на само цифрово подписан софтуерДобавена е поддръжката на протокола RoCE (RDMA over Converged Ethernet)Включен е режимът за автоматизирано компресиране на ядрото с потребление на xz алгоритъмаВече се поддържа механизма за отбрана AMD Secure Encrypted Virtualization (AMD SEV)Включено е потреблението на криптографските ускорители, основани на Intel QuickAssist Technology
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР