След драстичното поскъпване - предложение за драстично поевтиняване на природния

...
След драстичното поскъпване - предложение за драстично поевтиняване на природния
Коментари Харесай

Напрегнати разговори: Брюксел с мерки за енергийната криза в Европа


След фрапантното повишаване - предложение за фрапантно поевтиняване на природния газ у нас. " Булгаргаз " изиска от енергийния регулатор КЕВР цената на газа за октомври да бъде понижена с 30%.

Газовият снабдител уточни и повода за по-ниската цена на газа, а точно " напъните на новото управление на компанията за обезпечаване на действителна диверсификация, сполучливо извършени търгове и желанието да се пусне газовата връзка на България с Гърция ".

Това се случва на фона на напрегнати диалози в Брюксел за въвеждане на ограничения за справяне с енергийната рецесия в Европа.

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон даде обещание още идната седмица Брюксел да показа " невиждани ограничения за една невиждана обстановка ".

Новината пристигна на фона на напрегнати диалози в Брюксел сред министрите на енергетиката на 27-те страни членки. На изключителна среща те се сплотиха към четири типа ограничения за събаряне на цените на силата. И приканиха до края на месеца Европейската комисия да показа следните решения:

- Таван върху приходите на енергийните снабдители с ниски индустриални разноски плюс " налог взаимност " върху приходите на производителите, ползващи изкопаеми горива;

- Спешни краткотрайни ограничения, измежду които таван върху цените на природния газ - освен съветски, а изобщо;

- Мерки за координирано понижаване на потреблението на ток;

- Мерки за стабилизиране на финансовите пазари, свързани с силата, с цел да се решат проблемите с ликвидността.

Предложения за ограничения за справяне с високите цени на силата:

- Таван на приходите на енергийните снабдители плюс " налог взаимност " за ТЕЦ-ове и др.;

- Таван върху цените на естествения газ;

- Намаляване на потреблението на ток;

- Стабилизиране на финансовите пазари.

" Трябва да подсигуряваме сигурността на европейските доставки, до момента в който опазим вътрешния енергиен пазар и търговията сред страните. Най-важното е да подсигуряваме, че нашите жители и бизнесът няма да бъдат изоставени ", сподели Симсон.

Семейство Бойчеви се отопляват и готвят на газ. И двамата са пенсионери, с общ приход към 1000 лв..

" При идване на зимния сезон в този момент ще да платим 300 лв. за газ и 150 лв. за медикаменти, едната пенсия отива. С 500 лв. пенсия бихте ли ни споделили по какъв начин може да изкараме цялостен месец ", сподели пенсионерката Стойка Бойчева.

И защото от цената на газа, зависи тази на тока - Европа обмисля реакция.

Предлага се да се сложи таван на цената на електричеството, което продават централите, не употребяващи газ. В момента те се възползват и продават на високите цени, избрани от газовите централи на борсата.

" И сега се генерират свръхпечалби, които не са основани на оперативната успеваемост на всички тези електроцентрали, а на изкривяването на пазара на природен газ. Това е един опит на обособяване на пазара на природен газ от пазара на електрическа енергия ", съобщи Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията.

Идеята е при продажба над тавана, държавното управление да прибира свръхпечалбата и да я дава като обезщетения на бизнеса и семействата.

Междувременно - бизнесът у нас изиска държавното управление незабавно да вземе решение за изплащането на обезщетения за скъпия ток до края на годината. Към момента те са уредени до края на септември.

" Тези обезщетения, които се получават са единственото нещо, което защищава бизнеса от банкрути все още ", съобщи изпълнителният шеф на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители Ивайло Найденов.

И още - в Брюксел противоречивата концепция за налагане на таван на цената на съветския газ, през днешния ден се трансформира в таван на цената на газа въобще.

" Пазарът на газа се дефинира освен от цената на съветския газ, а от търсенето и предлагането на световния пазар ", счита Мартин Владимиров.

След срещата на министрите на енергетиката, следва Еврокомисията да разпише и пакета от ограничения, за които има консенсус.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР