След десетилетия на напрежение Турция и Армения ще започнат работа

...
След десетилетия на напрежение Турция и Армения ще започнат работа
Коментари Харесай

Необичайна среща в Москва: Армения очаква разведряване с Турция и отваряне на границата

След десетилетия на напрежение Турция и Армения ще стартират работа по загърбване на разликите с първите директни контакти сред делегациите им в съветската столица. Това става малко над година откакто връзките сред Ереван и Анкара се обтегнаха още повече, до момента в който турската страна поддържаше (дипломатически и военно) Баку в спора за популации с арменци азербайджански анклав Нагорни Карабах.

Границата на Турция и Армения е затворена от 1993 година Оттогава имаше опит за възстановяване на връзките, до момента в който сегашният президент Реждеп Тайип Ердоган бе министър председател, само че той се провали (отчасти поради Азербайджан). Именно спорът сред Армения и Азербайджан стана мотив за затварянето на границата: това бе акт на взаимност, когато през 90-те Ереван означи фактическа победа посредством окупацията на обитаемата с арменци територия.

Технологиите и да си върне значително контрола на анклава. Армения одобри помирение с посредничеството на Москва и се оказа в слаба позиция; посред националното неодобрение от загубата.

Очакванията на Ереван

Миналата седмица турското министерство на външните работи заяви, че първата среща на специфичните представители на Турция и Армения ще се състои на 14 януари в Москва. По тези договаряния в действителност се работи още от карабахския спор през 2020 година, когато Ердоган заприказва за опцията да бъде протегната ръка към Армения. През октомври предходната година съобщи, че не вижда " спънка " за нормализация.

Армения чака определяне на дипломатически връзки и отваряне на границата с Турция вследствие на разговора с присъединяване на специфичните представители на двете страни, разгласи през днешния ден представителят на арменското министерство на външните работи Ваан Унанян, представен от " Арменпрес ".

Като прелиминарен жест Ереван се отхвърли от ембаргото за импорт на турски артикули, наложено поради спора в Нагорни Карабах, а Анкара възобнови чартърните полети.

На 15 декември Турция назначи Сердар Кълъч, някогашен дипломат на страната в Съединени американски щати, за специфичен представител в разговора сред Анкара и Ереван. Три дни по-късно и Армения назначи своя специфичен представител - заместник-председателя на арменския парламент Рубен Рубинян.

В знак, че и Ереван желае помиряване, арменската страна няма да упорства на най-трудната тематика с Анкара в договарянията: геноцида, довел до гибелта на близо 1.5 млн. арменци в Османската империя, който Турция не признава (а назовава " всеобщи убийства).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР