След десет години пауза в началото на седмицата е възстановена

...
След десет години пауза в началото на седмицата е възстановена
Коментари Харесай

Възстановена е фериботната връзка Силистра - Кълъраш

След 10 години пауза при започване на седмицата е възобновена активността на фериботния терминал Силистра  Кълъраш , намиращ се в региона на близкото село Айдемир.
Досега ТИР- овете прекосяваха през жилищни квартали на Силистра към граничния пункт с Румъния и това притесняваше жителите на града .

Трафикът е пренасочен към фериботния терминал, издигнат през 2007 година . Порт, чиято активност бе краткотрайна и бе прекратена преди повече от 10 години, тъй като концесионерите не се схванаха за цените и транспортната връзка бе прекратена.

Досега целият трафик преминаваше през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Силистра-Остров “, който е в самия град.

 Незабрвка Кирова И всичко беше наред допреди 5 години, когато ТИР-ове заляха града, до момента в който траеше ремонтът на Дунав мост , и продължиха да употребяват този маршрут като комфортен за връзка със северната ни съседка, с Молдова, с Украйна.

Организирани бяха десетки митинги от страна на жителите и поредност от срещи на разнообразни равнища от страна на управляващите за решение на казуса.

" Положени са доста старания, нека по този начин да остане и отсега нататък, силистренци да имат чист въздух и фериботът да работи ", сподели в предаването " Преди всички " заместител регионалният шеф на Силистра Илиян Великов.

 Незабрвка Кирова " Това ще е едно облекчение за нашите съграждани ", сподели в " Преди всички " кметът на Силистра доктор Юлиян Найденов.

" Желанието на жителите съумя да се осъществя. Инфраструктурата в този момент е доста съвременна и дава отговор на европейските условията, в този момент е добре и за ТИР - овете и за жителите на Силистра ", показа в " Преди всички " и ръководителят на Фондация „ Човек, природа и здраве “ доктор Недко Белев, един от уредниците на гражданските митинги против ТИР-овете.

Работното време на този стадий ще бъде от 8 до 20 часа.

От понеделник до през вчерашния ден на обед през пристан бяха минали 132 камиона, като единствено през първия ден те са били 83. Което демонстрира, че превозвачът извършва заявения потенциал от приблизително 80 камиона дневно , оповестиха от Държавно дружество Пристанищна инфраструктура, които стопанисват фериботния терминал.

 Незабравка Кирова За разлика от радостните граждани  притежателите на транспортни компании и водачи недоволстват  от новото състояние и пресмятат бъдещите загуби.

" За мен не е празник,  цената ми се подвигна двойно на прекосяване, с изключение на времето за прекосяване е по-малко , трафикът се реалокира към Русе, само че нито там, нито тук ще върви графикът ", споделиха в " Преди всички " водачи на тежкотоварни коли.

През КПП-то в самия град ще минават единствено леки коли , рейсове и пътни транспортни средства до 3,5 тона, както е било и  преди .

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР