След десет дни на траур, кралицата беше почетена с официални

...
След десет дни на траур, кралицата беше почетена с официални
Коментари Харесай

Погребват Елизабет II до принц Филип в замъка „Уиндзор”

След 10 дни на печал, кралицата беше почетена с публични церемонии, шествия и ритуали в последния си път. Погребението на кралицата е голямо по мащаб събитие, за което един до друг застанаха монарси, император, султани, президенти и министър председатели.

Първите часове на деня дадоха начало на публично държавно заравяне на кралицата в Лондон с шествие по улиците на столицата. Малко преди 11 часа локално време ковчегът на кралицата беше положен на остарял оръдеен лафет, употребен и при погребението на татко й. Така, следван от крал Чарлз Трети, престолонаследника, децата и внуците на кралицата, ковчегът измина няколко стотин метра от постройката на Народното събрание до Уестминстърското абатство. В тегленето му бяха впрегнати 142-ма моряци от кралския флот.

Имено в абатството се събраха всички високопоставени посетители. Президентите на Съединени американски щати и Франция, императорът на Япония - общо 2 000 посетители и към 500 държавни глави и държавни ръководители от целия свят. Благородници и родственици на кралицата от Европа. 

Уестминстърското абатство е тясно обвързвано с значими събития от живота на кралицата. Тя се дами там през 1947 година Коронясват я в абатството през 1953 година В този храм са държавните погребения и коронациите на английските крале към този момент над 950 години.

Краят на формалната гала беше последван от две минути безмълвие. То беше оповестено в Лондон, само че го съблюдаваха хора в цялата страна.

След това ковчегът пое по улиците на Лондон, още веднъж следван от траурна върволица. Това беше тази част от церемониите, която повече поданици и посетители на столицата можеха да видят онлайн. Процесията подмина Бъкингамския замък и доближи арката Уелингтън. По това време камбаната на Биг Бен биеше един път всяка минута.

Когато процесията доближи арката, ковчегът беше претрупан на автомобил, който да го откара в „ Уиндзор ” за церемониите, планувани най-вече за фамилията и околните. Хилядите британци, които излязоха по улиците, с цел да видят последния път на кралицата си, гледаха или онлайн, или на редица екрани по площади, в паркове или в киносалони.

След общо 10 дни печал, поклонения, процесии и служби, тялото на кралицата отпътува за „ Уиндзор ”, с цел да бъде заровена до брачна половинка си.

Огромно голям брой хора се беше събрало по пътя, с цел да види за финален път ковчега на кралица Елизабет Втора. Много хора хвърляха цветя по посока на кортежа, който превозваше тленните остатъци на монарха.

Повече от един час лиши откарването на ковчега на Елизабет Втора от Лондон до обичания от нея палат „ Уиндзор ”. Там паметта й беше почетена с още една гала, само че този път надалеч по-скромна от тази в Уестминстърското абатство. На нея участваха едвам 800 посетители - много по-малко в сравнение с в Уестминстърското абатство.

Монархът, управлявал Обединеното кралство в продължение на 70 години, ще бъде заровена по-късно довечера на частна гала, на която ще участват единствено членове на фамилията й.  Тя ще бъде положена до брачна половинка си - принц Филип, който умря предходната година на 99-годишна възраст.

500 държавни, държавни водачи и монарси пристигнаха във Англия за погребението на кралицата. Официалните посетители са близо 2 000, само че улиците на Лондон и към „ Уиндзор ” се оказаха тесни за стотиците хиляди, които желаеха да станат част от този исторически миг. Всичко това сътвори голямо предизвикателство пред сигурността в Обединеното кралство. Приготовленията за държавно заравяне от този мащаб са най-големите във Англия от 70 години насам. Последното сходно е било през 1952 година, когато е изпратен бащата на Елизабет Втора - крал Джоржд Шести. Сред гостите имаше  император, крале, султани и президенти.

България през днешния ден беше показана в Лондон от президента Румен Радев, на церемонията участва и Симеон Сакскобургготски, съобщи Народоосвободителна въстаническа армия тв.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР