След дълго пътуване скулптурната група Движение на Павел Койчев намери

...
След дълго пътуване скулптурната група Движение на Павел Койчев намери
Коментари Харесай

Движение на Павел Койчев намери истинското си място в Благоевград

След дълго пътешестване скулптурната група „ Движение ” на Павел Койчев откри своето същинско място в Благоевград. Тя беше преместена с към 20 м, като остана на пл. „ Георги Измирлиев “. Преди това, концепцията за прекомпозирането беше оповестена на конференция, на която участваха зам.-кметът по просвета и филантропични действия Христина Шопова, скулпторът Павел Койчев и медийният специалист проф. доктор Георги Лозанов. По време на срещата бе сбъднат и видео диалог с изкуствоведа Борис Данаилов, който акцентира високата стойност на композицията.

„ Свързахме се с създателя, с цел да сложим завършек на дългото пътешестване на скулптурната комбинация. Няколко пъти тя е премествана без единодушието на нейния създател. Община Благоевград реши да поправи тази неточност, направена в предишното. Огледахме няколко места с Павел Койчев, само че негова бе тежката дума къде да се слагат фигурите. Те ще останат на площад „ Георги Измирлиев ”, само че ще бъдат позиционирани на по-централно място, тъй че да може всеки посетител на гради ни да ги види. Наясно сме, че притежаваме нещо извънредно и то би трябвало да откри своето най-хубаво място ”, сподели зам.- кметът Христина Шопова.

Известният ваятел Павел Койчев благодари на управлението на Община Благоевград, че за първи път се допитва до него и търси мнението му за личната му творба. Той описа, че през 1986 година получава задание от СБХ да направи декоративна пластика, която да се сложи в пространството пред гарата в Благоевград и да е тематично обвързвана с придвижването. „ Исках да изразя най-естествените човешки положения, свързани с придвижването на една гара – пътешестване, очакване и отмора. Създадох тази комбинация за гарата в Благоевград и не чаках, че скоро по-късно тя ще поеме по своя дълъг път. За известно време фигурите бяха прибрани в хранилища край село Покровник. През 1992 година по концепция на художника Светлин Русев ги поставихме пред Художествената изложба в София. По- късно те се завърнаха още веднъж в своя дом - Благоевград ", описа Павел Койчев. Той призна, че не харесва досегашното място на композицията - в края на площада е и фигурите не са подредени вярно.

" Павел Койчев постоянно е бил актуален и авангарден създател, в чието творчество концептуално и съвременно не си опонират. Независимо от културната обстановка, той постоянно е бил съвременен, авангарден и е давал други възможности с гения си ", съобщи проф. доктор Георги Лозанов. Той напомни, че първоначално фигурите не са признати еднопосочно от обществото, защото не се вписвали в политико-социалните показа на времето. Тогава хората очаквали скулптурите да са свързани с някаква героика и да носят конюнктурни послания, присъщи за това време. С годините обаче композицията е оценена от публиката и престава да е предмет на амплитудни отзиви. Днес групата " Движение " е част от живота на Благоевград. Тя откри своето най-естествено място - такова, каквото създателят й желае. " Надявам се, че придвижването на скулптурите най-накрая ще спре, само че самата комбинация ще продължи да бъде знак на придвижването напред в развиването на нашия прелестен град ", акцентира Христина Шопова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР