След дълго боледуване ни напусна майсторът на спорта и заслужил

...
След дълго боледуване ни напусна майсторът на спорта и заслужил
Коментари Харесай

Отиде си голямо име в българския спорт


След дълго боледуване ни напусна майсторът на спорта и заслужил треньор Владимир Томов.

Роден през 1935 година в София, той прави първите си стъпки в тениса, сходно на болшинството наши елитни състезатели и даже първенци, като подавач на топки в люлката на този спорт у нас – в Софийския тенис клуб. Дългогодишен народен играч, той на няколко пъти сграбчва златните медали в републиканските отборни шампионати със съставите на „ Академик ", ЦДНА и „ Септември " /София/. Четири години подред /1956-1959 г./ е „ подгласник " на „ безконечния първенец " Николай Чупаров в най-силния и всеобщ за времето си републикански шампионат за младежи /от 19 до 26 г./, юноши и деца за премиите на сп. „ Младеж " и в. „ Септемврийче ".
-->
През 1960 година бате Влади, както с любов и почитание го назоваха хората от тениса, е в тима на България /с Н. Чупаров, Рангел Рангелов и треньор - капитан Александър Димитров Герман/ за Първите балкански игри по тенис в Атина при тяхното възобновяване.

Още по-значими триумфи Владимир Томов реализира като треньор –най-напред в Школата при Горско стопанство на БСФС в края на 60-те и началото на 70-те, която се трансформира в същински „ разплодник " на състезатели – деца и юноши. Преминал по-късно в „ Левски-Спартак " и в треньорски тандем с Рангел /Реньо/ Рангелов, двамата довеждат своите млади ученици до общо 340 шампионски трофеи за интервала 1970-1990 година През 1977 година „ Левски-Спартак " става даже сложен отличник, изпреварвайки непобедимия до тогава при подрастващите „ Локомотив " /Пловдив/.

За 10-годишната си работа отпред на националните ни тимове – дами и девойки /1970-1980 г./ е почетен със званието „ заслужил треньор " и два медала „ За особени заслуги ". През този интервал женският тим на България /Юлия Берберян, Любка Радкова и Диана Москова/ с капитан Владимир Томов на два пъти/1974 и 1975 г./ в Анкара и Атина сграбчва купата в доста мощните по това време Балканиади по тенис. Също два пъти – 1977 и 1979 година, под негово управление българските девойки, в чийто тим блестят Марина Кондова и Адриана Велчева, са първи на Балканите.

Кулминацията може би на мощните треньорски изяви на бате Влади е първата до тогава за България европейска отборна купа в тениса. През лятото на 1978 година нашите девойки /Кондова, Велчева, Снежана Шишкова и Ива Христова/ завоюват купата „ Хелвеция " - на процедура Европейско отборно състезание, като горната възрастова граница тогава е 17 година На финалите в град Лейзин /Швейцария/ нашите девойки безапелационно надиграват в разногласието за купата с 4-1 тима на Федерална Република Германия, в чийто състав са бъдещата международна звезда Клаудия Коде- Килш и Керстин Хаас.

Своята огромна обич към тениса Владимир Томов предава и на своето семейство, като две от трите му деца се занимават интензивно с нашия спорт. Мариана Томова става през 1977 година даже републикански отличник за дами двойки с Диана Москова и е старши учител по тенис в Техническия университет- София. Синът му Борис Томов е нееднократен първенец на България по тенис в инвалидни колички, отличник на Балканите на двойки /2010 година в Пловдив/ и координатор на програмата у нас за тенис за хора с увреждания.

БФТенис показва своите най-дълбоки съболезнования към фамилията и околните на Владимир Томов. Поклон пред светлата му памет

Източник: Марица.бг
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР