След дълга, интензивна, интересна и конструктивна среща между правителството и

...
След дълга, интензивна, интересна и конструктивна среща между правителството и
Коментари Харесай

Зърнарите и Денков търсят пресечна точка без комбайни на жълтите павета

След " дълга, интензивна, забавна и градивна " среща сред държавното управление и зърнопроизводители стана ясно - митинг на земеделците, с които плашат от седмици от бранша, няма да има. Основното искане на бранша - и зърнарите да получават обезщетения от.

Това разгласи министър председателят Николай Денков след близо 3-часова среща със зърнопроизводители и други земеделци, представители на Асоциацията на зърнопроизводителите и Българска земеделска камара.

От една страна има нарастване в парите за земеделие от държавния бюджет - с близо 500 млн. лв., само че в същото време има наболели за решение проблеми, призна министър-председателят.

" Трябва да намерим пресечната точка, салдото, кое тъкмо дефинираме като проблем, кои са най- потърпевшите браншове и надлежно по какъв начин те би трябвало да бъдат подкрепени без да се раздават средства, неотчитайки съответните специфики ", сподели Денков.

И очерта 3 групи проблеми - първият е обвързван с непосредствените финансови потребности на обособените аграрни стопанства, които следва да се адресират, с цел да могат те да продължат активността си.

На второ място - да се работи за законови промени, които да решат съществено казуса, а на трето - отстояването на позицията на България по тематиката на равнище Европейски Съюз.

" По третата тематика се разбрахме много бързо. (...) По другите две се разбрахме, че в границите на тази седмица би трябвало представителите на бранша и на министерството да прегледат цялата информация, която е налична и да предложат разновидности на решение, които да обсъдим следващата седмица и с Министерството на финансите ", разгласи план-графикът министър председателят.

От своя страна министърът на земеделието Кирил Вътев регистрира също конструктивността на срещата и напомни, че тя е резултат от предходна над 5-часова такава в подопечното му ведомство.

Ще вдигнем темпото на работа, министерството работи за обезпечаването на средствата, които обективния разбор демонстрира, че са нужни, даде обещание Вътев.

Намерихме механизма за работа за идващите няколко дни, удовлетворен бе и Илия Проданов от НАЗ. Стоян Караколев, ръководител на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация също изрази удовлетвореност от извършения разговор и съобщи: " До края на седмицата ще проучваме и обосновем всички ставки по браншове и идната седмица, във вторник, ще представим решенията с проектомеморандум. И най-важното - ще предложим пакет от законови промени. "

Коментар бе даден и по най-актуалната политическа тематика в последните седмици - идната в началото на март ротация на кабинета.

" Това е диалог, който ще проведем с госпожа Мария Габриел. Не бих тръгнал да разясня. Всеки един министър се намира в доста сложна обстановка, оправя се и би трябвало да почитаме това, което е успял да свърши. Всеки министър, в това число министър-председателят, има недостатъци, за които не би трябвало да си затваряме очите. Важно е секторите да вървят напред, и аз съм сигурен, че секторът (земеделският) върви напред. Но може да се направи още ", не отговори в конкретика Денков на въпрос на News.bg.
 Държавата заплаща 39 млн. лева на земеделците по украинската помощ
Държавата заплаща 39 млн. лева на земеделците по украинската помощ

Средствата ще бъдат изплатени на 20 декември
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР