След четири години подготовка започна най-голямото военно учение на военновъздушните

...
След четири години подготовка започна най-голямото военно учение на военновъздушните
Коментари Харесай

Air Defender 23: за какво се готви НАТО

След четири години подготовка стартира най-голямото военно обучение на военновъздушните сили на НАТО - Air Defender 23. То ще се организира сред 12 и 23 юни, а Германия ще бъде логистичен хъб. 25 страни ще се включат в учението, като американските военни ще бъдат най-многочислени. Включени са и японски бойци. В страната ще са ситуирани до 250 самолета на разнообразни летища. Съединени американски щати ще изпратят 100 машини в Европа.

Тренировките ще се организират в три зони - над северната част на Германия и Северно море, на изток и в дребна част от южна Германия. Въздушният трафик на тези местоположения ще бъде спиран за известни интервали от време. Поддържането на постоянния въздушен превоз в действителност е значимо за учението.

Авиационни специалисти ще следят дали всички планувани самолети ще могат да съблюдават разписанията си, до момента в който редом се случва и Air Defender 23.

Без анулирани полети, само че са вероятни закъснения

Асоциацията на европейските самолетни компании " Airlines for Europe " също не чака анулация на полети. Но не са изключени закъснения, които обаче на има закъснения, споделя пред Дъждовни води Кевин Хини, представител на основаната в Брюксел организация. те обаче не би трябвало да са обилни. Взаимодействието на гражданските полети с учението на НАТО обаче е " динамична обстановка " и пасажерите би трябвало да са наясно с това, добавя той.

В изявление за Дъждовни води немският специалист по въздухоплаване Клеменс Болингер акцентира една специфичност на немския надзор на въздушното придвижване спрямо други страни в Европа: в продължение на 30 години работата на гражданските и военните ръководители на придвижване е интегрирана - точно тъй като немското въздушно пространство се употребява толкоз интензивно.

Ръководителите на полети в контрола на въздушното придвижване са в непрекъснат продан с сътрудниците си от военновъздушните сили. " Но всички ние сме наясно, че има доста фактори, които могат да доведат до закъснения, като да вземем за пример гръмотевични стихии, други метеорологични феномени или прекомерно огромен трафик ", споделя Болингер. С други думи: авиацията е извънредно комплицирана - в случай че по време на Air Defender 23 се прибавят спомагателни фактори, закъсненията надали биха могли да бъдат изключени. Особено като се има поради, че постоянните полети в Европа в този момент са съвсем толкоз, колкото и преди пандемията от Ковид-19.

Военнотранспортните самолети А 400 М на Бундесвера ще извършват избрани задания по време на маневритеСнимка: Philipp Hiemer/Bundeswehr

Възпиращ резултат

С това обучение НАТО желае да изпрати явен сигнал за въздържане, споделя Торбен Арнолд от Германския институт за интернационална сигурност.  " Разбира се, това е явен сигнал, че даже това въздушно пространство да е доста натоварено, ние сме подготвени да покажем, че ще пазиме всеки сантиметър от територията на съюза на НАТО ", сподели Арнолд.

Повече от 10 000 участващи бойци от страните от НАТО ще преминат през многочислени готови обстановки за образование - също и на земята: " Евакуация от летище " е част от рутинните извършения, споделя Инго Герхартц, контрольор на немските военновъздушни сили.

Това обучение явно е било добавено към проекта за маневри след безредната евакуация от Афганистан през 2021 година, когато Съединени американски щати и съдружниците им побързаха да приключат задачата в страната. Другите сюжети включват въздушна поддръжка за сухопътните войски, битка в небето против противников самолети, само че и прехващане на ракети със междинен обхват от изтребители-бомбардировачи на НАТО. За тази цел американските сили изпращат над Атлантическия океан стелт бомбардировача F-35 - най-модерния изтребител на Алианса.

Над Северно море също се тренира отбрана от противников подводници или кораби, казва Арнолд.

Самолети F 18 Hornet също вземат участие в учениетоСнимка: Falk Bärwald/Bundeswehr

Учение на НАТО на фона на войната в Украйна

Когато се приказва за евентуални офанзиви, мнозина в Европа си показват Русия в ролята на врага - изключително след началото на пълномащабната инвазия в Украйна. При представянето на проектите за Air Defender 23 обаче Инго Герхартц се постара да не загатва нищо за това.

Посланичката на Съединени американски щати в Германия Ейми Гутман разяснява: " Днес предварителната защита посредством подготовка е по-важна от всеки път ". Съединени американски щати и техните съдружници от НАТО чакат сигналът за въздържане да има и един не напълно нежелателен непряк резултат. Разузнавателните сили на съветската войска също ще проучат маневрата на НАТО, до момента в който в Украйна армията на Киев засива натиска си над съветските агресори с от ден на ден офанзиви, в това число по фронтовата линия в източната и южната част на страната.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР