След четири часа дебати депутатите от правната комисия отхвърлиха ветото

...
След четири часа дебати депутатите от правната комисия отхвърлиха ветото
Коментари Харесай

Правната комисия отхвърли президентското вето върху противоречивите поправки на АПК

След четири часа диспути депутатите от правната комисия отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху признатите на второ четене противоречивите промени в Административно-процесуалния кодекс, които провокираха остра реакция от опозицията и юридическите среди. Сред поправките е и фрапантното нарастването на таксите за касационните тъжби.
 Парламентът готви удар против демокрацията посредством превъзмогване на ветото върху Административнопроцесуален кодекс  *  Радев наложи несъгласие на Административнопроцесуален кодекс  Демократична България желае президентско несъгласие на измененията в Административнопроцесуален кодекс
В комисията поддържаха още веднъж измененията в Административнопроцесуален кодекс 12 гласа “за ” плана и 7 “против ”. Само социалистите бяха против приемането на законопроекта. ГЕРБ, Оперативна програма и Движение за права и свободи бяха " за " промените.

Текстовете на измененията в закона провокираха остра замяна на реплики сред неправителствени организации, които са против текстовете, и ръководителя на комисията, който защитаваше промените.

Още по време на дебатите социалистите обявиха, че в случай че ветото падне и в пленарната зала, те ще дадат измененията на Конституционния съд.

Очаква се още тази седмица ветото да влезе и в пленарната зала, където също да бъде отхвърлено от болшинството в Народното събрание. 

Държавният глава върна за ново разискване промените няколко дни след началото на лятната почивка на народните представители. Той оспори 16 разпоредби в признатия законопроект. 

Промените в Административнопроцесуален кодекс бяха дефинитивно признати в Народното събрание на 25 юли. Те плануват нарастване на таксите в касационното произвеждане. Касационният жалбоподател ще внася такса в размер на 70 лв., а когато жалбоподател е компания или организация - 370 лв.. Досега физическите лица плащаха 14 лева, а за компаниите - 25 лева

В признатия законопроект има и опция за освобождаване от такса за жители, които нямат задоволително средства да платят таксата - това е допустимо за жители, за които е прието от съда, че са такива.

Разпоредбите плануват и нарастване на таксата има и за касационно обжалване при определяем веществен интерес. Ако той е под 10 млн. лв. -таксата ще бъде 0.8%, само че няма да може да бъде повече от 1700 лв.. Ако ползата е над 10 млн. лв., таксата ще бъде до 4500 лева, а до момента е била 5 лева

След измененията таксите за първа инстанция останаха същите - 10 лева за жители и 25 лева за организации и компании. За произвеждане по анулация на влезнали в действие правосъдни актове се събира такса в размер на 30 лв. за жители и 150 лв. за организации и компании.

Промените в Административнопроцесуален кодекс въвеждаха и закрити за жителите съвещания на Върховния административен съд (ВАС), както и премахването на последната инстанция в редица специфични закони.

Едно от главните терзания на екологичните организации е, че с новите правила правосъдните такси за екологичните каузи ще станат непостижими, а повода е, че те ще се дефинират от материалния интерес на капиталовото желание.

Председателят на комисията Данаил Кирилов от ГЕРБ репликира, че в Унгария таксата е 6% от материалните ползи и то без таван. В Германия и Исландия обстановката също била сходна.

Според “За земята ” с тези промени се основава риск от локален феодализъм.

“Срещал съм се с хора, наранени от екологични въздействия. Хора, които не мигат да спят вечер поради нискочестотен звук, с хора, които не могат да продадат ягодите си, тъй като кариерите ги скапват ”, разяснява юрист Александър Коджабашев от сдружението.

След приемането на текстовете от " Демократична България " изпратиха писмо до президента с гледище наредбите да бъдат върнати за ново разискване. Мотивът им беше, че с повишението на таксите така " се лимитира достъпа до правораздаване на български жители и юридически лица, неприемливо се лимитира публичността на правосъдния развой, основават се предпоставки за неоправдателни решения без знанието и без опция за ответните лица да се защитят ".

Няколко дни по-късно от прессекретариата на президента оповестиха, че Радев е наложил несъгласие на промените в Административнопроцесуален кодекс. Един от претекстовете му беше, че с признатите промени уредбата се отдалечава от съществени конституционни начала и деформира обичайни правила и достижения на административното право.

" Като държавен глава се управлявам от разбирането, че правосъдният надзор върху актовете на изпълнителната власт е изключително значима проекция на правилото за разделянето на управляващите, носеща структура в системата от гаранции за правовата и демократична страна. Ето за какво съм задължен да се опълчва на всеки опит за законова уредба, който отслабва способността на административното правораздаване да бъде бранител на елементарния човек против незаконосъобразните дейности и произвола на държавните органи ", написа в претекстовете му. 

От Българска социалистическа партия подчертаха, че поддържат ветото на президента и че съгласно цивилен организации част от текстовете са удар по правата на хората.

“В това мнение се сплотяват неправителствени организации, президента, опозицията, адвокати. А кой е на противоположната позиция? Само ръководещите ”, посочи социалистът Александър Божанков. Той съобщи, че даже през днешния ден са се чули претекстовете на ръководещите за ограничението на жалбите - че се стопират огромни капиталови планове. “Това обаче е демокрацията. Какво като се стопират? ”, сподели той.

Не може тъй като се злоупотребява с право, то да бъде отнето, добави депутатът от Българска социалистическа партия Крум Зарков.

По думите му има и една извънредно сериозна последица от признатите промени - доста по-лесно ще се апелира за градинка, в сравнение с за плаж или нуклеарна централа.

Председателят на комисията Данаил Кирилов обаче не се съгласи с претекстовете на президент, неправителствени организации и съпротива. “Притеснява ме, че има един уклон с полуистини да се основава публично въодушевление и предрешение за правни правила ”, сподели той. Според него въвеждането на такси и за държавните структури ще ги въздържи да апелират “само напук ”. Той прикани неправитвлсвените организации да показват запасите си “навреме ”.

По думите на Кирилов делата, които стават едноиндтитуционални след поправките, не са доста. Той обаче призна, че включително попадат и делата за отхвърлен достъп до социална информация. С преходните и заключителните разпореждания на Административнопроцесуален кодекс без опция за обжалване останат делата по десетки закони, измежду които и този за запазване на околната среда.

По време на дебатите Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков разяснява, че на никое място не е записано, че производството не може да бъде едноинстанционно. Той обаче е срещу опцията за закрити производства на Върховен административен съд.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР