След бурен дебат, размяна на остри реплики и призиви за

...
След бурен дебат, размяна на остри реплики и призиви за
Коментари Харесай

Със скандал мнозинството прие 9% ДДС за ресторанти и книги


След плевел спор, замяна на остри реплики и апели за спиране на съвещанието, текстовете за по-ниско Данък добавена стойност за ресторантьорския отрасъл и за книгите мина на първо четене в Народното събрание през днешния ден. Предложенията на ГЕРБ и Патриотите, свързани с 9% Данък добавена стойност единствено за обособени сектори, бяха признати. Всички останали – отхвърлени.

От Българска социалистическа партия още при започване на съвещанието остро възразиха, че финансовият министър Владислав Горанов отсъства от залата, вместо да се опита да отбрани позицията си. Която, както се разбра преди няколко дни, не съответствува с тази на премиера за понижение на данъчната ставка.

Социалистите настояха той да пристигна и персонално да разгласи пред депутатите позицията на министерството, която беше изразена остро и изрично срещу понижаване на косвения налог преди дни на уеб страницата на финансовото ведомство.

От Българска социалистическа партия желаеха спиране на съвещанието, което не беше признато. От левицата бяха безапелационни, че неналичието на премиера и на финансовия министър е избор на съмнение към държавното управление.

Току-що гласувахте избор на съмнение, обърна се към болшинството зам.-председателят на групата на Българска социалистическа партия Георги Свиленски. Вие не желаете министър-председателя, не желаете министъра на финансите, не желаете ръководителя на бюджетната комисия, не желаете заместник-министри, какво желаете, да си вървят. И до момента в който ние ги чакаме да си вървят, да ви кажа, сътрудници, сега министър-председателят с министъра на финансите в Перник се возят с джипа. Може би раздават негласуваните от вас към момента пари в Данък добавена стойност, сподели още Свиленски.

От ГЕРБ пък обясниха, че пониженият налог върху туризма е единствената мярка, която ще помогне на сектора в рецесията.

Приетите оферти на ръководещата коалиция плануват още ваучери за туризъм за служители на реда и медици на първа линия в държавни бази.

Предложенията на Българска социалистическа партия да се понижи Данък добавена стойност за храните и медикаментите, плащани от касата, не бяха признати, нито пък тези на „ Воля “ - за фитнес центровете и спортните зали. Движение за права и свободи желаеха по-нисък индиректен налог за стоките за деца до 3 години, което също беше отхвърлено.

Новата мярка - понижаване на Данък добавена стойност от 20 на 9 % за заведения за хранене и книги, е краткотрайна - би трябвало да стартира да работи от 1 юли и да остане в действие до края на 2021 година Около нея ръководещите от ГЕРБ и " Обединени патриоти " се сплотиха като средство за превъзмогване на част от отрицателните стопански последствия, породени от епидемията от ковид.

Вносителите към този момент обявиха, че мярката може да бъде анулирана предварително, в случай че потвърди своята неефективност.

Освен хотелиерските и ресторантьорските услуги, от диференцирана Данък добавена стойност ставка ще се възползват и книгите, в това число електронните.

Горанов към този момент предизвести,че диференцираната Данък добавена стойност ставка за някои артикули и услуги може да докара до нарастване на общата ставка на 24%, както и до повишението на някои директни налози. Той пресмята, че загубата за хазната от намаляването на Данък добавена стойност за всички препоръчани артикули и услуги ще бъде над 1,8 милиарда лв..

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР