След блясъка на криптовалутите новата звезда в ИТ небосвода е

...
След блясъка на криптовалутите новата звезда в ИТ небосвода е
Коментари Харесай

Промпт-инженер – реална професия ли е това?


След блясъка на криптовалутите новата звезда в ИТ небосвода е обещаващата специалност на промпт-инженера… само че не се знае докога (снимка: CC0 Public Domain)

Някога това беше фантазия на мнозина – да станат гейминг-тестери, т.е. да играят обичаните си игри и да получават заплата за това. Днес фантазията на мнозина младежи е сходна – да си играят с генеративни AI и да получават пари за това. Обещава им го новородената „ специалност “ промпт-инженер. Но никой не може да предвижда нейното бъдеще.

„ Дами и господа, това се случва: „ промпт-инженер “ към този момент публично е служба и се заплаща от 175 000 до 300 000 $ годишно “, твърди консуматор на TikTok със спокоен, само че безапелационен звук. За да става за работата, споделя създателят, човек просто би трябвало да прекара известно време в заиграване с логаритъма. С други думи, дава обещание се шестцифрена заплата за хора, които обичат да си играят с съвременни софтуерни системи.
още по темата
New York Times назова промпт-инженерството „ умеене, което хората, играещи с ChatGPT задоволително дълго, могат да прибавят към своите автобиографии “. Washington Post го дефинира като „ най-горещата нова работа в технологиите “. Синем Бубер, водещ икономист в ZipRecruiter, сподели пред CNN, че чрез промпт-инженеринга „ ще има повече работни места, основани с помощта на ChatGPT “.

Чиста реклама? Не напълно. Има действителни компании, които търсят промпт-инженери и оферират великодушни заплати. Най-забележителният образец е Anthropic, основател на огромния езиков модел Claude, който е прочут с наемането на промпт-инженери и предлагането на впечатляващи шестцифрени суми.

Но в случай че тематиката вълнува и изкушава мнозина, те би трябвало да са наясно и, че множеството работни места за промпт-инженер може и да не са толкоз доходоносни, а тези, които са, може да не съществуват доста дълго.

Защо става шлагер

Виктор Сан, откривател в компанията за изкуствен интелект Huggingface, е измежду първите откриватели, заловили се с промпт-инженерство. „ Системи като ChatGPT, GPT-4, Claude и други, които са минали през укрепваща обучителна човешка противоположна връзка, нормално са по-устойчиви на формулирането на подкани [и] указания “, споделя той. Това значи, че въпросните системи като цяло схващат какво им се споделя на явен език.

Но, предизвестява Сан, „ те постоянно вършат неточности, като или не съумяват да схванат вярно поръчката, или не съумяват да схванат, че поръчката е недобре дефинирана. А това прави невероятно даването на верен отговор “. Точно тук идва промпт-инженерството.

Новата звезда в небосвода

В момента няма по-привлекателна тематика в технологиите от генеративния AI.

Преди към пет години в софтуерния хоризонт изгря нова звезда, която прикова вниманието на съвсем всички, извърши ги с интерес, фантазии, очаквания, еуфория – това бяха криптовалутите. Обикновените хора намираха тематиката за неразгадаема и я гледаха с съмнение. Ентусиастите обаче е я прегърнаха с все мощ.

Днес има нова, ярка звезда в небосвода на ИТ новостите. Откакто OpenAI пусна ChatGPT в края на предходната година, това събитие приковава вниманието, изпълва ИТ феновете с интерес, фантазии, очаквания, еуфория. Хубавото е, че наподобява като да е доста по-лесно за хората спрямо крипто-технологиите — в това число и за децата.

Изтощителна работа

Така че за един от стотиците милиони хора, които мечтаят да си играят с генеративен AI, концепцията да бъдеш промпт-инженер като специалност евентуално звучи като фантазия, нещо като да си тестер на видеоигри. После обаче е доста евентуално да схванеш, че това може да бъде ниско заплатен, уморителен, сложен, предизвестява Сан!

Ако човек заеме едно от тези нови работни места, той най-вероятно ще прекарва осем часа дневно в засичане по кое време дадена AI система „ не съумява да разбере вярно поръчката или не съумява да разпознае, че поръчката е недобре дефинирана “. Този човек ще би трябвало да измисля способи да накара сякаш интелигентната система да създаде „ верен отговор “. Това може да звучи като извънредно повторяемо, досадно занимание, изнервящо, изморяващо и извънредно неудовлетворително.

И голяма отговорност

От работата на промпт-инженера и неговата мъдрост и предвидливост може някой ден да зависи човешки живот. Бенджамин Рейдър, теоретичен помощник в софтуерния център за нововъведения при Бостънската детска болница, е част от екип, който наема промпт-инженер. Генеративният AI може, съгласно Рейдър, да „ помогне на лекаря да генерира бележки по-бързо “. Бостънската детска болница, изясни той, се нуждае от „ някой, който може да ни помогне да уточняваме запитванията към генеративния AI “.

Това би било много сериозна и виновна задача. Болничната вътрешна система не се образова върху Wikipedia и Reddit, а върху чувствителни бележки за диагнози, признаци, пациентски данни, както и мнения сред медицински експерти за даден пациент в извънредно характерен подтекст. „ Ние сме институция, която постоянно обслужва доста профилирани грижи “, сподели той.

Квалификация

Въпросното кариерно поле е прекомерно ново, с цел да може да се приказва за какъвто и да е развой на засвидетелствуване, използван по отношение на напиращите претенденти. Мат Бел, член на техническия личен състав на Anthropic, споделя, че опитът в писането на код и машинното образование би бил огромна помощ за претендентите.

„ Наличието на познания за писане на код става потребно при основаване на систематични оценки на подканите “, споделя Бел. Освен това, „ съществуването на опит в ML може да бъде потребно за схващане на цялостните мощни и слаби страни на тези модели “.

Все отново Бел акцентира, че действителният акт на промпт-инженерство не включва въвеждане на код и че „ най-хубавият промпт-инженер на Anthropic е философът “.

Бъдеще

Ще го има ли това ново работно място и в по-далечно бъдеще?

Експерти като Сан са на мнение, че ролята на бързия инженер е по-скоро краткотрайна. Крехкостта на AI системите е добре прочут проблем, който компаниите-разработчици ще се научат да владеят и смегчавт. Сан съпоставя промпт-иженерите с имидж-мейкърите, които приготвят някой политик или предприемач за „ вярно “ държание пред медиите и необятната общност, само че по-късно тяхната работа е завършена.

От друга страна екипът на Радер в Бостънската детска болница не образова чатбот, а автоматизирана система за обработка на информация за болница. „ В една система за опазване на здравето “, споделя той, „ съществуването на подготвен човек, който взаимодейства с ИИ, ще бъде значимо за доста дълго време “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР