След безапелационния успех на Войната за вдигнатия капак на тоалетната

...
След безапелационния успех на Войната за вдигнатия капак на тоалетната
Коментари Харесай

Как да открием това, което искаме, и да го накараме да се случи - психолози дават отговор в нова книга

След безапелационния триумф на „ Войната за вдигнатия похлупак на тоалетната паница ”, „ Най-новата книга за езика на тялото ”, „ Езикът на тялото в любовта ”, „ Езикът на тялото на работното място ” и „ Защо мъжете желаят секс, а дамите се нуждаят от обич ” интернационалната сензация Алън и Бабара Пийз ще зарадват феновете си с нова книга на български език.

„ Отговорът: Как да открием това, което желаеме от живота, и да го накараме да се случи ” има за цел да разбие границите, които човек е теоретичен самичък да слага пред себе си, и показва с образци, че същинската смяна в живота е изцяло допустима, в случай че задаваме верните въпроси.

Какви са първите стъпки към смяната? Как да достигнем до вярната цел? „ Отговорът ” на тези и още други въпроси ще откриете, проследявайки персоналните истории на Алън и Барбара, както и с помощта на обстоен разбор на последните научни подходи към способността на мозъка да води към триумф.

Когато на пръв взор невероятно за превъзмогване затруднение се появява в живота на Алън и Барбара Пийз, те се обръщат към науката, с цел да схванат по какъв начин да трансфорат неуспеха в блестящ триумф. Те попадат на нови проучвания на мозъка, посредством които да препрограмират настройката си, да виждат опциите пред себе си, да отделят същински скъпото от ненужното и да се съсредоточат върху задачата си, вместо върху компликациите.

В „ Отговорът: Как да открием това, което желаеме от живота, и да го накараме да се случи ” свръхуспешната двойка споделя персоналните си прекарвания и с възприятие за комизъм показва от първа ръка, че смяната – това си ти.

Алън и Барбара Пийз са една от най-успешните двойки писатели. Автори са на общо осемнайсет бестселъра, 10 от които заемат челна позиция в класациите. Организират семинари в над трийсет страни всяка година, а книгите им досега са преведени на петдесет и пет езика с над двайсет и седем милиона продадени копия. Успешната двойка постоянно се появява на телевизионния екран, като досега е взела участие в основаването на девет телевизионни сериала, четири театрални постановки и хитов филм. Фирмата им „ Пийз Интършешънъл ” ООД включва видео филми, курсове за образование и семинари за бизнеса, а ежемесечната им колонка, отдадена на взаимоотношенията, се чете от над двайсет милиона индивида в двайсет и пет страни. 

Прочетете фрагмент от книгата в идващите редове:

Разкриване на тайната на РАС

„ Всичко, на което мозъкът повярва и схване, тялото може да реализира. “
Наполеон Хил, 1937 година

Когато през 1937 година Наполеон Хил изрича тези славни думи в класическата си творба „ Мисли и забогатявай “, той не разчита на изследванията на мозъка, на мозъчните скенери или технологията (които в този момент към този момент възприемаме за даденост), с цел да потвърди възгледите си. Той твърди, че в случай че можете да мислите с изясненост за нещо и в действителност го желаете, можете да го постигнете. Науката отстрани огромна част от мистерията и илюзиите към емблематични изявления, като това на Хил, и в този момент разполагаме с научни прозрения за процесите на реализиране, слагане на цели, самореализиращи се предсказания, функционалността на молитвата и Закона на привличането. Сега науката може да ни покаже къде и по какъв начин триумфът работи в мозъка. Ще научите за забележителна система, заложена в мозъка на всеки – ретикуларна1 активираща система – РАС.

Разположената в мозъчния дънер, РАС съставлява група нервни нишки, по-известни под названието ретикуларна групировка. РАС взе участие в разнообразни значими функционалности на човешката биология, в това число спането и ходенето, дишането, биенето на сърцето и поведенческата мотивация. РАС също по този начин способства за половата възбуденост, апетита и яденето, изхвърлянето на отпадъчните субстанции от тялото, надзор на съзнанието и опцията вниманието да бъде ориентирано към избрани въпроси. Травми, нанесени на РАС, могат да провокират кома и са свързани с няколко медицински положения, в това число нарколепсия2.

РАС действа като мрежа от неврони и нервни нишки, които минават през мозъчния дънер. Тези неврони се свързват с разнообразни елементи от мозъка. Системата има две елементи: възходяща РАС, която се свързва с елементи на мозъка, в това число кортекса, таламуса и хипоталамуса, и низходяща РАС, която е обвързвана с дребния мозък и нервите, виновни за зрението.

Ретикуларната активираща система

Около средата на ХХ век физиолозите допускат, че някои дълбоки структури в мозъка управляват будното положение, бод-ростта и мотивацията.
Учените откриват за пръв път съществуването на РАС през 1949 година, когато, в университета на Пиза, Х. У. Магун и Джузепе Моруци преглеждат невралните съставни елементи, които контролират механизмите на сън и будно положение и разгласяват открития-та си в първи брой на научното от време на време издание „ Електроенцефалография и клинична невропсихология “. Тази ранна разработка в следствие води до откритието, че РАС съставлява портал, през който съвсем цялата информация навлиза в мозъка (миризмите са единственото изключение: те влизат непосредствено в прочувствената част на мозъка). РАС филтрира входящата информация и оказва въздействие върху това, което виждаме, степента на възбуденост и преценя коя информация да не получи достъп до мозъка.

РАС е обвързвана с гръбначния мозък в основата му, откъдето приема информация, която се подава непосредствено от възходящите сензорни пътища. Всяка нова информация или знание би трябвало да навлезе в мозъка през едно или повече от сетивата и се декодира от сетивните рецептори на тялото. Оттам информацията се предава по нервите към кожата или тялото към гръбначния дирек и нагоре през ретикуларната активираща система към онази част на мозъка, която приема данните от несъмнено осезание.

РАС е командният и надзорен център на мозъка

РАС е мястото, където се срещат вашите мисли, усеща и външни въздействия. Тя оказва динамични резултати върху моторните центрове на мозъка и в активността на мозъчната кора като фронталния лоб. Това е мрежа от нервни пътеки, които филтрират всички сензорни данни, които мозъкът получава от външния свят. Всичко, което виждаме, чуваме, усещаме или вкусваме, минава през РАС. Казано с елементарни думи, РАС е ключът за включване на мозъка и е основният мозъчен център за мотивация.

Как работи РАС

Мозъкът обработва над четиристотин милиона бита информация всяка секунда, само че едвам две хиляди бита могат да бъдат обработени умишлено. Останалите се обработват неумишлено. С други думи 99.9999 % от информацията, която ни се показва всеки ден, минава неусетно. Това е единственият метод да се оправим с ежедневния живот и милионите битове информация, които нахлуват в съзнанието ни и притеглят вниманието. Ако би трябвало да се оправим с цялата информация по едно и също време, няма да успеем и ще изгубим схващане. Затова еволюцията ни е дала РАС – методът, с помощта на който да филтрираме цялата информация и да извлечем само значимото за нас във всеки миг.

Функциите на РАС са като работата в офис, оценяване на входящата информация и предпочитано нареждане на въпросната информация под формата на известия, които изискват вниманието ни. Това е филтър сред съзнанието и подсъзнанието, и са нужни указания от съзнанието, които да бъдат подадени към подсъзнанието. След това мозъкът инструктира тялото, с цел да трансформира физическата активност в нужна, с цел да се съобрази с облика, който подава РАС. Системата преглежда средата за осведомителни модели, които дават отговор на убежденията или познанията. След това свързва мислите и възприятията с познати модели от средата. Когато открие познатото, съзнанието получава сигнал.

Вариации на РАС

РАС съществува и в други примати. Шимпанзетата да вземем за пример имат деветдесет и девет % от нашата ДНК и, също като хората, РАС на шимпанзето получава всички входящи сензорни данни. Тя преглежда и подрежда предпочитано въпросните данни в сходство с вградените „ стратегии “, по безусловно същия метод, както при хората. Контролира главните функционалности на шимпанзето като пулс, сън, схващане, храносмилане и функционалности на сърдечно-съдовата система.

Онова, в което РАС на шимпанзето се разграничава от човешката е, че ние имаме по-високо развито чувство към самите нас. Ние сме тласкани напред от неутолима потребност да знаем кой, какво, за какво, къде и по кое време. РАС на шимпанзето работи като първичен компютър с съществени стратегии, до момента в който човешката РАС действа като най-новата, най-динамична компютърна система.

В мозъка на някои хора РАС не може постоянно и дейно да възбуди мозъчната кора, както би трябвало. Подобни хора имат компликации с научаването на нови неща, паметта им е слаба, самоконтролът е стеснен. Когато РАС е свръхстимулиран, държанието ни се отличава със свръхбдителност, сензорна хиперчувствителност, непрестанно говорене, безпокойствие и свръхдейност. При хората, диагностицирани с разстройства, свързани с нарушаване на вниманието (РНВ и ХНРВ3), възходящата РАС не разполага с задоволително химически норепинефрин, с цел да възбуди мозъчната кора. Норепинефринът е същият химикал, който се освобождава, когато сърдечната ни активност се учести или дишането ни се форсира и така нататък Хора с РНВ и ХНРВ могат да вземат медикаменти, които краткотрайно трансформират РАС в по-ефективна при потреблението на наличния норепинефрин. Това оказва помощ за концентрацията им, усещанията, за способността им да запомнят и усъвършенства уменията им да учат.

Освен това РАС дава отговор и за обществените контакти. При интровертите активността вътре в РАС е по-активна, в сравнение с при екстровертите. Учените имат вяра, че РАС на интроверта се възбужда по-лесно, в сравнение с екстроверта, тъй като интровертите постоянно срещат компликации при диалозите си с други хора и в такива моменти мозъкът им демонстрира мощна реакция, доста сходна на суматоха.

РАС има джипиес и търсачка

Вашият РАС откликва на името ви, на всичко, което заплашва съществуването ви, и на информацията, която би трябвало да опознаете неотложно. Ако да вземем за пример търсите компютърен файл, който сте сигурни, че е някъде на десктопа, РАС подава сигнал на мозъка да търси името на файла – да вземем за пример маршрут за пътешестване зад граница – или ще се концентрира върху една дума в името на файла, с цел да ви помогне да го откриете. Функция на РАС е също и по този начин нареченият Закон за привличането.

„ Марк Аврелий споделя: „ Човек се трансформира в това, над което мисли през целия ден. “ Ако това е истина, аз щях
да бъда жена. “

Стив Мартин

Вашият РАС има вградена джипиес система. Когато имате джипиес, не се постанова да познавате пътищата в даден град. Достатъчно е да решите къде желаете да отидете. Вие вкарвате данните, а джипиесът ви насочва. Ако завиете в неверна посока, той ви връща на верния път. Сателитният програмен продукт в джипиеса измисля по какъв начин да стигнете до задачата – и това е тъкмо методът, по който работи вашата РАС. С джипиес би трябвало да решите къде желаете да отидете, не по какъв начин да стигнете там. По напълно същия метод, откакто определите задачата си, вашата РАС стартира да вижда всичко, обвързвано с нея. Ако се отклоните от курса, тя намира нов маршрут. Ще ви опиша повече по този въпрос по-късно.

РАС прилича ракета, която търси топлината на сърцето – влагате координатите къде желаете да отиде, натискате копчето за изстрелване и тя идва на мечтаното място. По пътя филтрира безполезната информация към вас и резервира само настоящата. Инструкциите може да бъдат: „ Внимавай да чуеш името ми “, тъй че, в случай че вървите през оживен мол или се намирате на летището и кажат името ви по високоговорителите, вие ще го чуете.

РАС прилича ракета, която търси топлината на сърцето.

Как работи системата при вярата

Учените са разкрили, че РАС управлява и системата на вярванията ни и ще набележи или подбере информация, която ги поддържа. Това значи, че без значение в какво имаме вяра и какво мислим, нашата РАС ще обърне повече внимание на него или ще филтрира останалата информация, с цел да ни помогне да стигнем до това, в което сме избрали да имаме вяра. Затова някои хора виждат благоприятни условия, до момента в който други виждат компликации. Това е и повода някои да имат вяра в неща, които останалите от нас знаят, че не са истина.

В китайския език думата „ рецесия “ е формирана от два йероглифа – единият значи заплаха, а другият опция.
Очевидно е, че това, което изпитваме към обещано събитие е повлияно от това, което мислим, че значи. С други думи, системата на убежденията и вярванията ще дефинира дали нашата РАС ще работи за нас или срещу нас. Ако имаме вяра, че можем да изкараме пари само като поставяме твърдоглав труд, ще виждаме само информация, която удостоверява тази убеденост и ще продължаваме да живеем живота си, уверени в това. Нашата РАС ще филтрира и в профил всички благоприятни условия, които ни оферират способи да изкараме повече пари, без да ни се постанова да работим чак толкоз настойчиво.

Нашата РАС може да работи както за нас, по този начин и срещу нас. Това напълно зависи от това, за което мислим.
Ако желаете вашата РАС да работи за вас, тогава би трябвало да я програмирате по този начин, че да внимава за това, което желаете, не за това, което не желаете. Когато програмирате характерна концепция или цел във вашата РАС, няма значение дали спите или сте будни, дали мислите за въпросната концепция или не – РАС ще открие тъкмо това, което сте є споделили да търси, също както търсачка в компютър. Тя ще отдели и резервира съответната информация от милионите битове информация към вас, с цел да притегли вниманието ви, и ще изхвърли ненужната. Когато създадете ясна, фокусирана картина на това, което желаете, РАС включва на по-висока скорост и не стопира, до момента в който не я открие. Вие ще разгледате всичко в детайлности по-късно.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР