След април ще се търсят по-трайни варианти за компенсиране на

...
След април ще се търсят по-трайни варианти за компенсиране на
Коментари Харесай

Васил Велев на среща при Петков. Какво обсъдиха

След април ще се търсят по-трайни разновидности за компенсиране на бизнеса. Това сподели в ефира на „ Денят онлайн ” ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. По думите му след извършена среща с премиера Кирил Петков е станало ясно, че програмата за компенсиране на потребителите на електрическа енергия на свободния пазар, освен за бизнеса, само че и за обществената сфера, ще продължи и през месец април.

„ След април упоритостите са да се създаде по-траен вид за контролиране на този проблем. Ако няма такова решение обаче, обезщетенията би трябвало да продължат, като парите да не се вземат от бюджета, а от свърхпечалбите на електроцентралите, каквито са рекомендациите на Европейска комисия ”, сподели още Велев.

Той добави, че пазарният принцип в тази ситуация би трябвало да бъде оставен на страна, защото е неработещ.

Велев разяснява и предлагането на „ Булгаргаз ” за повишаване на природния газ от април с 58%.

„ Цените на  пазара за април са от порядъка на 260 лв. за мегават част, това, което се предлага за април, е 180 лева за мегават у нас - с към една трета надолу. Всичко това поради, че единствено 70% от цената се дефинира от този пазар, другите са от тръбния газ. След това голямо нарастване цената в България през месец май не е ясно каква ще бъде, неясноти има и за април ”, изясни той.

Зам.-председателят на търговско-промишлената палата Красимир Дачев разяснява от своя страна, че крайният консуматор е този, които ще заплати сметката за предлагането на „ Булгаргаз ”.

„ Ситуацията ескалира бързо. Никой не очакваше да се стигне до тук. Трябва обаче да знаем какво и с кого договаряме. Приказваме повече по тази тематика, в сравнение с да разсъждаваме. Липсата на политическа воля и мощно фрагментираният парламент не разрешават да се вземат по-крайни ограничения, а единствено по този начин страната може да се успокои. ”, добави той.

По отношение на пазарния метод Дачев изясни, че негов последовател беше Англия.

„ Те обаче ни оставиха с накълцан електроенергиен пазар, който махна детайла на облагата от мащаба ”, сподели още той.

Производителите у нас също показаха терзание от предложенията на „ Булгаргаз ” за повишаването на природния газ.

„ Притеснени сме, тъй като цената на електрическата енергия е увеличена с към 60% по отношение на предишния месец. Вероятно това предложение на „ Булгаргаз ”  ще се отрази и на пазара на електрическата енергия. Цената на газа оказва въздействие върху всички останали браншове. Не знам по какъв начин можем да се подготвим за сходни нараствания авансово. Това не може да се поддържа в дълготраен проект без нарастване на цените и шоково нарастване на всичко на пазара ”, разяснява Аннамария Аксинте, изпълнителен шеф на компания, произвеждаща индустриални газове. По думите й не е ясно в какъв размер ще бъдат обезщетенията за април, както и докога ще има такива.

„ Няма никаква предвидимост за бизнес средата у нас. Нищо не можем да планираме по-рано от месец в най-хубавия случай. Подкрепяхме лечебните заведения с нужните количества, от време на време за сметка на промишлеността, а поддръжката от държавното управление се изрази в логистична поддръжка и обезщетенията за електрическата енергия, които са на парче.

Васил Велев и Красимир Дачев бяха безапелационни, че нужда от презапасяване със артикули няма.

„ Когато има огромни разлики в цените, явно нещо не е наред. Няма риск обаче от изгубване на артикули от пазара ”, изясни Велев.

„ Нямаме стресов сезон, имаме резервира. Наближава и времето за новата годишна продукция, няма причина за суматоха ”, добави Дачев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР