След 38-годишна пауза български скиор отново се класира в челната

...
След 38-годишна пауза български скиор отново се класира в челната
Коментари Харесай

38 г. по-късно България отново има скиор в Топ 10 на олимпиада

След 38-годишна пауза български скиор още веднъж се класира в челната десетка на олимпийско съревнование в алпийските дисциплини. Постигна го Алберт Попов, който зае 9-о място в крайното класиране на слалома - последната самостоятелна конкуренция за алпийците на XXIV зимни игри в Пекин `22.

Последният наш играч, влезнал в Топ 10 на олимпиада, беше легендата Петър Попангелов, приключил 6-и в същата дисциплинираност на игрите в Сараево `84. Сега Попов реализира и най-хубавия резултат измежду всички български спортисти в китайската столица - до момента върховото класиране беше 15-ата позиция на сноубордиста Радослав Янков в паралелния великански слалом.

Очаквайте детайлности!

 

И двамата български скиори, участващи в алпийските дисциплини при мъжете на олимпийските игри в Пекин `22 - Алберт Попов и Камен Златков, се показаха впечатляващо в първата половина от слалома. Двамата ни 24-годишни национали откриха място в Топ 20 на I манш и имат превъзходен късмет за влиятелно класиране в последния самостоятелен старт на алпийците в китайската столица.

В позиция даже да се бори за орден се намира Попов, който даде 9-о време при първото втурване по пистата " Ледена река " в Янцин. Алберт преодоля трасето за 54,62 сек. и изостава с 0,70 сек. от водача Йоханес Щролц (Ав).

Втори и трети във краткотрайното нареждане са норвежците Хенрик Кристоферсен (+0,02 сек.) и Себастиан Фос-Солевог (+0,06 сек.). Златков е 20-и с пасив от 1,74 сек. по отношение на Щролц. На старт в най-техничната дисциплинираност застанаха общо 87 състезатели, от които 34-ма не стигнаха до финала, а един беше дисквалифициран.

Всички 52-ма финиширали ще започват във II манш, като първо ще се спуснат тези от Топ 30 в противоположен ред. Състезанието за олимпийската купа в слалома стартира в 7:45 ч. наше време и ще бъде предавано директно по Българска национална телевизия 3 и " Евроспорт 1 ".

" През този сезон се видя, че и няколко секунди може да се преборят. 70 стотни не са малко, само че не са и доста. Теренът е тежък и считам, че ще се оправя. Вярвам в себе си. Нищо не се знае. Слалом, рисково е. Някои хора ще дават повече газ, в сравнение с могат. Ще има изненади ", предвижда в задатък Попов пред Българска национална телевизия.

Златков пък разяснява:

" Определено съм удовлетворен. Имаше места, на които можеше да пожертвам още повече, само че теренът беше много рисков, прекомерно елементарно можеше да се позволяват неточности. Мисля, че направих оптимално втурване. Трябваше да подходя тактически. Целта, която си бях заложил, беше да имам стабилен първи манш с добра изходна позиция за втория. Изпълних я. Чувствам се по-уверен във вторите маншове, ще мога да натискам повече. Ще имам и добър стартов номер, тъй че чакам с неспокойствие второто втурване. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР