След 30 години преход и дълбоки социално-икономически промени и сътресения,

...
След 30 години преход и дълбоки социално-икономически промени и сътресения,
Коментари Харесай

Радев: Успява ли Конституцията да стопира авторитарния произвол и колективната безотговорност


След 30 години преход и дълбоки социално-икономически промени и разтърсвания, през днешния ден търсим отговор на въпроса дали Конституцията ни подсигурява с задоволителна надеждност правата на личността, отбраната на собствеността и независимостта на правосъдната система. Дали е надеждна преграда против погазването на разделянето на управляващите, груповата безнаказаност и властническия произвол. С тези думи се обърна президентът Руме Радев към представителите на Висшия адвокатски съвет, с които организира съвещания за потребността от промени в Конституцията.
Днес търсим отговор на въпроса дали Конституцията ни подсигурява с задоволителна надеждност правата на личността, отбраната на собствеността и независимостта на правосъдната система, добави президентът.
Заявявам доста ясно, че за тези промени върша сделки само с българските жители посредством българските публични и съсловни организации българските институции. Ако някой различен прави някакви други ангажименти, желая да припомня, че само българските народни представители и българският президент са упълномощени да предизвикват промени в главния закон. Разбира се, можем да учим непознат опит и непознати модели, само че решенията би трябвало да вземаме сами. Другото е непринуден отвод от суверенитет, безапелационен бе Румен Радев.
Срещата ни през днешния ден е значима, тъй като задачата на тези съвещания е да се откроят проблемите и вероятните решения освен в правосъдната система, само че и в редица други значими области, продължи президентът. И акцентира, че една от главните задания на Конституцията е да откри правата на жителите. Българската адвокатура за последните три десетилетия натрупа един стабилен опит в отстояването на правата на българските жители по тази Конституция и постоянно се е явявала последна преграда против беззаконието. Затова и Вашето мнение е значимо за нас, сподели още президентът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР