След 3 години разследване Окръжната прокуратура в Бургас повдигна обвинение

...
След 3 години разследване Окръжната прокуратура в Бургас повдигна обвинение
Коментари Харесай

Прокуратурата откри само един виновен за аферата с танкера Бадр

След 3 години следствие Окръжната прокуратура в Бургас повдигна обвиняване против частния правосъден реализатор Тотко Колев за обществената продажба на либийския танкер „ Бадр “. Той е упрекнат в длъжностно закононарушение, заяви БНР.

Прокуратурата до момента многократно удължаваше с по 2 месеца разследването срещу частния правосъден реализатор Тотко Колев. Именно той, след публична продан, дава либийския кораб  " Бадр " на българската компания  " Булгаргеомин Лтд “ въз основата на подправена ипотека.

Сагата с танкера, поради който България се подреди измежду пиратите на XXI век, започва още през ноември 2017 година, когато плавателният съд е арестуван на пристанището в Бургас. Българска частна компания " Булгаргеомин Лтд “ твърди, че има остарели вземания от Либия и предявява морска ипотека върху кораба за застраховане на 9.2 млн. долара на държавната компания " Булгаргеомин “ ЕАД.

След съдебни и административни спорове Върховния административен съд излиза с определение от 2 януари 2019 година, което анулира възбраната за овакантяване на кораба. Само 10 дни преди решението на Върховен административен съд обаче на танкера се качват въоръжени мъже на частна охранителна компания дружно със служители на Гранична полиция и Морска администрация. Той напуска българските води под панамски флаг със заменено име на " BDIN " и с украинско командване, написа проверяващият уебсайт " Биволъ ". Заради скандала Либия инициира среща на равнище непрекъснати представители в Организация на обединените нации, защото насилствената промяна на флага се тълкувала като посягане против националния суверенитет.

По проблема с кораба " Бадр " се води дело и в Гърция, удостоверяват от държавното обвиняване. Причината е тъжба от нотариуса Йоана Андреадаки, която твърди до гръцката прокуратура, че моркса ипотека на танкера не съществува, а самата тя е станала обект на груба корист. През 2017 година при нея се явил гръцкият гражданин Георгиос Лапас, който се представил за медиатор сред частното съдружие " Булгаргеомин "  и държавната либийска компания " Либиан Навигейтър ". Той й обяснил, че двете компании желаят да подпишат договор за морска ипотека. Андреадаки подготвила документите и предала черновите на Лапас. До изповядване на ипотеката обаче не се стигнало, а черновите били използвани за правене на подправен ипотечен документ с фалшифициран автограф и щемпел на Андреадаки.

Междувременно в края на 2020 г. частният правосъден реализатор Тотко Колев, който продава на търг либийския транспортен съд, беше лишен от права за общо 7 години. Първоначално Върховният касационен съд го наказа за 2 две години да не упражнява специалността си, както и да заплати санкция от 4000 лева поради позволени четири тежки нарушавания - не се е съобразил с решение на съда и не е прекратил незабавното осъществяване на обществената обмен. Освен това Колев не е уведомил Национална агенция за приходите, която би трябвало да извърши проверка на длъжника дали има дълг и към страната. На 11 ноември Върховен касационен съд реши да му наложи още 5 години наказване по този проблем.

Преди година държавното обвиняване атакува президентския консултант Пламен Узунов точно със случая " Бадр ". От прокуратурата разпространиха СМС-и между Узунов и предприемача Пламен Бобоков, в които двамата разискват абсурда с кораба. Кореспонденцията им беше дадена като образец за търговия с въздействие. Причината е, че секретарят на президента съумява да се снабди с решението на Върховен административен съд за освобождение на танкера още преди то да бъде подписано и оповестено. Той го е изпратил на Бобоков на 27 декември. В същото време прокуратурата въобще не е словоохотлива по други аспекти от абсурда с " Бадр ", отвън СМС-ите. 

При визитата си в Европарламента в края на 2019 г. главният прокурор Иван Гешев също беше питан по проблема с либийския танкер. Евродепутатите желаеха да знаят проверява ли прокуратурата изказванията на " Биволъ ", че евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев и известен български търговец на оръжия са пътували до Либия, с цел да преговарят за задържания кораб. " Биволъ " твърди, че Радев е упорствал за 4.5 млн. евро, с цел да бъде освободен " Бадр " от пристанището в Бургас. Главният прокурор обаче отговори, че няма доказателства в тази тенденция. Емил Радев също отхвърли да е забъркан в тази ситуация.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР