След 2 – годишно чакане техническото задание за археологическите разкопки

...
След 2 – годишно чакане техническото задание за археологическите разкопки
Коментари Харесай

До края на годината започва работа по градинката с разкопки на ул. „Цар Симеон I” във Варна

След 2 – годишно очакване техническото задание за археологическите разкопки на ул. „ Цар Симеон “ във Варна към този момент е в съгласие от Националният институт за културно завещание. В момента тече планиране за оформление на пространството при находките. Идеята е действителни действия да стартират до края на годината. Това сподели пред медии кметът Иван Портних, съобщи кореспондент на Moreto.net.

Градоначалникът разяснява, че забавянето е следващият образец по какъв начин дългите периоди и мудна работа на Националният институт за културно завещание (НИКН) спъват планове и опазването на архитектурните монументи в града. По думите му би трябвало да се съкратят периодите, в които институтът да се произнася по дадена кореспонденция и те не би трябвало да бъдат по – дълги от 6 месеца. Въпросът ще бъде подложен на национално равнище и ще се търси скорошното му решение.

Във Варна има над 600 архитектурни паметника. Собствениците на огромна част от тях са се погрижили непринудено за съхраняването, укрепването им и привеждането им в добър тип. Има обаче мнозина, които към момента не са подхванали дейности за това, търсейки малки врати да не го създадат.

Градоначалникът напомни, че има основано общинско звено, което е уведомило притежателите на архитектурни монументи, че в случай че не изпълнят непринудено ремонт на зданията, ще го направи Общината, след което ще ги ипотекира, с цел да си възвърне вложението.

„ Част от притежателите вършат план за реорганизация и го внасят, което значи че са стартирали процедура, само че периодите, в които от института дават отговор са разтегливо разбиране. Когато след месеци върнат отговор със забележки, вложителят ги отстранява и това е безкраен развой. “, разяснява Портних. Той разчита Министерството на културата и НИКН да създадат по този начин, че това да се промени.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР