След 11 месеца война - няма победители, но има жертви

...
След 11 месеца война - няма победители, но има жертви
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Вървим към ескалация на войната в Украйна

След 11 месеца война - няма спечелили, само че има жертви и опустошения. Прогнозата е къса и бих споделил неутешителна. Още война и повече война. За страдание, това което следим сега е по-скоро ескалация, в сравнение с блян към нейното преустановяване. Доста специалисти настояват, че войната до момента е била нискотехнологична, а в този момент се следят от ден на ден софтуерни запаси. Вървим към една ескалация. Най-тежката прогноза която чух беше, че войната ще завърши, когато страните изчерпят своите запаси – освен военни, а и човешки. Това съобщи в студиото на „ Добро утро, Европа “ някогашният заместител министър на външните работи Любомир Кючуков.

„ Досега постоянно в част от страните членки на НАТО е имало известна нерешителност тази война да не прерасне в световен спор. Опасността да прерасне е в действителност доста огромна. Засега не се вижда опцията за победа. Ние не си дадохме сметка какъв брой близко бяхме до ръба на световния спор. Когато паднаха украинските ракети в Полша – единствено бързата и лична ангажираност на Байдън попречи на активирането на член 5 на НАТО. Страни като Полша, Прибалтика, Англия, Съединени американски щати – те доставят Украйна с оръжия, което да обезпечи успеха, а страни като Франция и Германия доставят Украйна с оръжия, които да ги избави да не изгубят. Тук е разликата “, продължи той.

Кючуков засегна и тематиката с българската помощ към Украйна: „ Публична загадка беше, че България доставя от началото Украйна с оръжия, въпреки и косвено. Проблемът не е в това, а в това, че се е предписание умишлено и скрито. Тогавашното българско държавно управление е работило в нарушаване на решението на българския парламент, което към този момент е сериозен проблем не за Украйна, а за България “.

Той приказва и за Северна Македония, и продължаващото възходящо напрежение сред България и прилежащата страна. „ Ако в центъра на София спрат няколко рейса с младежи от друга страна, развявайки флагове и техният водач съобщи, че България не би трябвало да съществува.. когато има сходен вид дейности, няма по какъв начин да няма реакция. Мисля, че България вярно реагира на случая в Охрид, само че въпросът е каква е дълготрайната политика. Ние за 4 години постигнахме това, което Македония и Югославия не съумяха за десетилетия. Ние превърнахме македонизма от държавна теория в национално верую. Той е идеология, борави със съзнанието на хората, а ние мислим за Македония на първо място като за територия, и в случай че желаеме македонизмът да не бъде водещата идеология, ние би трябвало да заложим нашата политика, да премахнем бариерите. “

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР