Слънцето и вятърът са двата природни феномена, които най-често се

...
Слънцето и вятърът са двата природни феномена, които най-често се
Коментари Харесай

Уникално! Японците искат да правят електричество от сняг


Слънцето и вятърът са двата естествени феномена, които най-често се употребяват за възобновима сила, само че жителите на град в Северна Япония имат вяра, че могат да употребява един дълго подценяван запас, който имат в обилие – сняг.

Тестовите тествания в град Аомори стартират от януари и ще продължат до март в съдействие с локалния стартъп Forte и Токийския университет по електрокомуникации.
-->
Снегът, събран от снегорините, ще се събира в басейна на затворено учебно заведение, а електричеството ще се генерира посредством температурната разлика сред снега и въздуха извън. 

Тръбите за транспорт на топлота ще са сложени в снега - източникът на леден въздух, а в това време външният въздух ще се нагрява от слънцето. Тази разлика в температурите ще се употребява за основаване на конвекционен ток в охлаждащата течност вътре в турбината. Конвекционният ток ще върти турбината за произвеждане на електричество.

Този развой е токова ефикасен, колкото и слънчевата сила, означи Коджи Еноки, доцент в Университета по електрокомуникации, който създава плана. Пред Nikkei Asia той акцентира, че чака силата от сняг да се генерира при надалеч по-ниски разноски. По сходен метод японският морски транспортьор Mitsui OSK Lines (MOL) възнамерява до 2025 година да комерсиализира система за произвеждане на електричество, употребявайки температурните разлики сред повърхностните води и океанските дълбочини. Себестойността ще е почти 20 йени (14 цента) на киловатчас, надалеч по-ниско от разноските за офшорна вятърна сила и топлинна сила от недопечен нефт през 2030 година, съгласно оценката на Японското министерство на стопанската система, търговията и промишлеността.

Производството на сила от сняг ще употребява по-големи температурни разлики, в сравнение с преобразуването на океанската топлинна сила, тъй че има капацитет да коства даже по-малко за генериране на електричество. Авторите на плана не изключват и потреблението на термални извори, на които е богата североизточната част на Япония. Един от тях е Сукаю Онсен в Аомори.

" Колкото по-големи са температурните разлики, толкоз по-голяма е успеваемостта на генерирането на електрическа енергия ", уточни Кооджи Еноки пред изданието. 

Местните бизнесмени пък се надяват, че планът за понижаване на въглеродните излъчвания би могъл да притегли ново търсене. Аомори харчи десетки милиони долари за снегопочистване всяка година, а снегът се изхвърля в океана. Ако тестванията следващата година са сполучливи, ще бъдат създадени обособени системи с турбини за зареждане с сила бизнеса и семействата в града.

Интерес към плана демонстрира Kansai Electric Power, която анулира проектите си за построяването на вятърен парк през юли, защото той щеше да е ситуиран покрай народен парк. Слънчевите панели не се рециклират, а обработеният сняг се третира като отпадни води.

 „ Ще създадем по този начин, че силата от снега да стигне до всеки консуматор, тъкмо като производството на слънчева сила “, даде обещание Джун Касай, президент на Forte. Той е безапелационен, че планът е с надалеч по-щадящ околната среда спрямо останалите форми на възобновима сила.

Източник: profit.bg
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР