Слаб контрол върху производителите на биохрани и качеството на предлаганите

...
Слаб контрол върху производителите на биохрани и качеството на предлаганите
Коментари Харесай

Слаб контрол върху биопродуктите, които се продават онлайн и в заведенията

Слаб надзор върху производителите на биохрани и качеството на предлаганите от тях артикули, са открили от Сметната палата. В предаването „ Тази заран " ръководителят на институцията Цветан Цветков съобщи, че повишеното ползване на подобен вид храна постанова да бъдат проверявани Министерството на земеделието и храните и Българската организация по сигурност на храните.

Цветанов изясни, че са установени редица пропуски и са издадени разпореждания за тяхното премахване. По думите му един от главните проблеми е, че БАБХ управлява единствено храните, които се намират в магазините, а нямат законова опция да одитират онлайн търговията и заведенията за публично хранене.

„ Констатирахме недостатъци при издаването на позволения при контролиращите компании, контролът в комерсиалната мрежа не е ефикасен. Производители без лиценз продават артикули с етикети за биохрана ", уточни Цветанов и посъветва потребителите да наблюдават за отличаващите знаци върху етикетите, които подсигуряват, че един артикул е био.

Резултатите демонстрират още, че системата не пази задоволително потребителите, тъй като има компании, които не дават отговор изцяло на условията. Според ръководителят на Сметната палата би трябвало да има повече осведомителни акции за биохраните.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР