Скоростта на заразяване с новия щам на коронавируса се увеличава

...
Скоростта на заразяване с новия щам на коронавируса се увеличава
Коментари Харесай

Доц. Янчева: Новият щам на коронавируса заразява 70% по-бързо

Скоростта на заразяване с новия вариант на ковид се усилва със 70%. Репродуктивното число се усилва с 0,4. Един човек може да болести други седем съгласно анализите на лабораторните резултати, изясни пред Би Ти Ви доцент Нина Янчева - началник Катедра по инфекциозни заболявания в Медицинския университет в София. Този вариант е прочут от месец септември, уточни тя. " Това, което е алармирало учените, е, че от 41-а до 50-а седмица на тази година броят на заболелите доста се усилва. Когато проучват вирусите, които се изолират, откриват, че този вариант е повече от 50% ", посочи доцент Нина Янчева.

По думите й се знае като цяло, че коронавирусите мутират, само че се счита, че мутират доста постепенно. " В случая разновидността е бърза и по тази причина сигнализират и учените. Не е потвърдено, че тези разновидности трансформират хода на пандемията и тежестта на болестта ", означи тя.

" По-различното в тази ситуация е скоростта на заразяване, ясно е, че заболелите са младежи под 60-годишна възраст. Тежестта на болестта е не е по-голяма и няма по-висока смъртност ", изясни доцент Нина Янчева.

След като се забави реакцията на институциите след първите случаи на новия вирус в Китай, в този момент ограниченията са доста по-бързи и по-агресивни, с цел да се ограничи някаква хипотетична заплаха, само че тя не е ясна за момента, разяснява тя. Според доцент Янчева евентуално новият вариант е достигнал и до други страни в Европа – има данни за Нидерландия, Дания, също по този начин за Австралия.

" За момента няма данни, че новият вариант обезсмисля имунизацията, тъй като имунизацията сходно на естественото заболяване води до образуването на обезвреждащи антитела и на клетъчен имунитет. Мутациите водят до смяна на прикрепване на вируса към клетките, само че това не би довело до цялостно блокиране на резултата от имунизацията ", съобщи доцент Нина Янчева.

Без суматоха. Ваксината работи и против новия вариант на ковид. Не е нужна преправка или смяна на имунизациите. Това съобщи пред Българска национална телевизия вирусологът проф. Радостина Александрова от Българска академия на науките. И успокои българите: " Без суматоха, имаме имунен отговор и против променения шип ".

Напълно е допустимо новият вариант на ковид към този момент да се намира и в България, счита проф. Александрова. Но изясни: " С този шип COVID-19 се популяризира по-бързо, тъй като се задържа по-дълго в гърлото, само че не е по-смъртоносен. Спокойно, не е нужна преправка или смяна на имунизациите. ". По думите й най-напредналите ваксини са тествани дали и по какъв начин си взаимодействат с по-широко публикуваните варианти на ковид и досега не са открити проблеми.

" Повтарям, това е мотив да сме доста деликатни, само че няма мотив за суматоха ", повтори проф. Александрова.

" Новият вариант има 17 промени в него. Досега приблизително бяха откривани по 7, 8, 10. Много рядко имаше откривани изолации с повече изолации. Все още не знаем до каква степен той е значим и в каква степен той е рисков. Преди всичко би трябвало да се потвърди, че в действителност той има връзка и е виновен за тази нараснала заболеваемост в Южна и Източна Англия. Нужни са доста съществени изследвания, с цел да се потвърди в каква степен той има връзка към имунния отговор ", разяснява тя.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР