Скопие. За да не се разочароваме, по-добре е да не

...
Скопие. За да не се разочароваме, по-добре е да не
Коментари Харесай

„Независен“ : Никола Димитров предупреди македонците да не очакват вдигане на блокадата през декември, за да не се разочароват

Скопие. „ За да не се разочароваме, по-добре е да не чакаме добър резултат, само че би трябвало да продължим да работим “, съобщи вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров по отношение на упованията и известията за деблокиране на договарянията за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз на съвещание на Съвета по общи въпроси на Европейска комисия през декември, написа скопското издание „ Независен “ .

„ Наша отговорност е да молим към жителите, че е по-добре да бъдат сюрпризирани от добър резултат, в сравнение с да се разочароват от неприятен излаз. Предвид късия интервал, имаме единствено няколко дни до Съвета по общи въпроси на 14 декември, считам, че е извънредно безконтролно да сътворяваме каквито и да било упования тогава. Формата, провеждането на Съвета е по-малко значимо. Ако успеем да реализираме почтено европейско решение, защото въпросът стартира да боли толкоз доста на всички места, че всички, в това число словенското председателство, евентуално ще имат волята да насрочат ексклузивен Съвет. Не би трябвало, след целия опит, който имаме, да се обвързваме с дати. Мисля, че сигналите от София демонстрират, че чакат развой в двустранните връзки, който ще помогне малко по малко за привършване на въпроса. Парламентът очевидно ще има роля в тях, такива са известията “, сподели Димитров.

По думите му, в този момент е значимо да се организира среща с новото държавно управление в София, което ще даде по-нататъшни насоки за превъзмогване на двустранния спор.

„ Много е значимо за нас, изключително за хората, само че и за всички останали в района, които видяха вяра в тези решителни стъпки, които предприехме през последните години, най-сетне да стартираме договарянията за присъединение с Европейски Съюз, доста е значимо да имаме нещо. Това ще зависи от тази двустранна връзка с България, само че и от настроението на третите, които имат роля. Тъй като този въпрос стана европейски, той не е единствено двустранен въпрос, тъй като визира политиките на Европейски Съюз към района. В този смисъл има действителен подтекст да се стигне до нещо, би трябвало да се опитаме за същински пробив “, сподели Димитров.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР