Скопие. В понеделник премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев

...
Скопие. В понеделник премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев
Коментари Харесай

„Слободен печат“ : В понеделник ще се разбере дали мнозинството на Заев се запазва

Скопие. В понеделник министър председателят на Република Северна Македония Зоран Заев ще се срещне с водача на албанската партия „ Алтернатива “ Африм Гаши, на която ще се разбере дали последният ще се причисли към болшинството в Народното събрание на югозападната ни съседка, или в Събранието ще остане патовата обстановка от 60 на 60 народни представители, написа скопското издание „ Слободен щемпел “ .

Председателството на „ Алтернатива “ в петък упълномощи Гаши да стартира диалози с всички политически участници, премиера и възможен нов претендент за министър-председател, с цел да види каква е тяхната идея за превъзмогване на политическата рецесия. Заев и Гаши се срещнаха преди този момент на 19 ноември.

На съвещанието на Централния съвет на СДСМ, което също се организира в петък, беше доказана оставката на Заев от лидерския пост в партията, само че му беше дадена легитимност да води договарянията за парламентарно болшинство.

Заев в изказване за „ Телма “ по отношение на това дали ще се отдръпна от поста министър-председател в този момент и ще подаде оставката си в Народното събрание, или ще се вслуша в настояването на съдружния си сътрудник ДСИ да приключи мандата си до 2024 година акцентира, че всичко ще зависи от договарянията с Алтернатива и България.

„ Първо би трябвало да приключат договарянията за парламентарно болшинство с Алтернатива. Ако това бъде приключено и обществено оповестено, ще бъде направена оценка със постоянното и увеличено парламентарно болшинство, по кое време да влезе в Народното събрание с процедура за избор на държавно управление с „ Алтернатива “ и според от договарянията с България. Една от най-важните аргументи „ Алтернатива “ да влезе в държавното управление е обезпечаването на устойчиво държавно управление и устойчиво болшинство поради началото на договарянията с Европейски Съюз “, съобщи Заев.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР