Скопие. С приемането на протокола, който София наложи на (Република

...
Скопие. С приемането на протокола, който София наложи на (Република
Коментари Харесай

„Нова Македония“ : Българизацията на Македония вече е в ход

Скопие. „ С приемането на протокола, който София наложи на (Република Северна) Македония и който стана част от рамката на Скопие в договарянията с Европейския съюз, България получи безусловно развързани ръце да прави каквото си желае в страната и никой да не реагира на това “, написа най-старото издание в югозападната ни съседка „ Нова Македония “ в материал, предаден без редакторска интервенция от Агенция „ Фокус “.

А точно, след поредицата от регистрации на някакви български културни клубове в страната с имена на хора, които са били открити сътрудници на фашисткия окупатор, България, насърчена от неналичието на каквато и да е реакция от македонска страна, намерено стартира процеса на българизация на страната посредством нападателна акция за налагане на българския разказ във всички публични сфери. В същото време, в случай че събитията се погледнат през реалистична призма, то е повече от ясно, че България ще употребява инструмента „ несъгласие “ като средство за напън до цялостното осъществяване на всички точки от фамозната декларация, призната от Народното им заседание, без никакви отстъпки, което намерено призна и някогашният български министър-председател Кирил Петков, който ясно сподели, че с приемането на френското предложение България получава повече от предстоящото.

Междувременно в цялата страна не престават да изникват български клубове, кръстени на герои, сътрудници на фашисткия окупатор, българска телевизия повече от година излъчва антимакедонско наличие в македонския ефир, а към момента няма институционална реакция на всичко това от Македония.

Твърди се, че тези неща не били уредени в законите. Преди три дни деятели на българската „ Фондация Македония “ сложиха българско знаме на паметника на Гоце Делчев в Градския парк в Скопие, като в същото време оповестиха, че идват в Македония, с цел да почистят няколко паметника, а до 21 август афишират и други нови действия в цялата страна. Преди няколко месеца същата Фондация се похвали, че е разлепила 10 000 стикера из Скопие, че с българите сме един народ.

Притеснителен е фактът, че няма реакция от македонските управляващи на такава нападателна българска провокаторска политика, която разрешава на всяка крачка да се откриват български клубове със противоречиви имена, паметниците на македонските герои посред Скопие да се украсяват с български флагове, а историческата инфраструктура да се поддържа от български дейци.

Няма да е чудно, в случай че в идващия интервал из страната се появят български гидове, които ще преразказват „ същинската “ българска история на задграничните туристи пред паметниците в Скопие, Прилеп, Велес, Охрид и други градове. Всъщност, колкото и наивно да наподобява, процесът на българизация стартира бавно, като на всяка крачка виждаш български клубове, български сдружения, български флагове, българска телевизия и няма решителна институционална реакция, която да покаже, че Македония е суверенна страна, в която работят законите и институциите. Досегашното отношение демонстрира противоположното, че всичко се приема смирено, без в действителност да се упорства за взаимност.

Преди време, когато македонците от Пиринска Македония сложиха венец на гроба на Яне Сандански, теведнага бяха отстранени и хвърлени в резервоар, а напълно не е ясно какво ще стане, в случай че македонско знаме се окаже на монумент в центъра на София. Все отново се видя по какъв начин се оправиха играчите на Македония Гьорче Петров в София, когато през целия мач от трибуните скандираха „ българи, българи “. И още веднъж нямаше реакция от македонска страна.

Всички тези неща слагат единствено един въпрос пред македонската общност – ще бъде ли теглена един път вечно чертата в отбрана на националните ползи или наложеният от София протокол ще бъде изпълнен сляпо, даже и с цената на самоунищожението на македонския народ и неговата страна.

„ Факт е, че това е проведена провокация и офанзива против македонската еднаквост в средата на Македония от България и нейните институции. Факт е, че всяко друго държавно управление, също така на Заев, тъй като считам, че Ковачевски не управлява това държавно управление, би реагирало остро, би реагирало с дипломатически ноти, че би употребило всички принадлежности на страната, с цел да се отбрани от тази експанзия. Но това държавно управление не го прави и е обикновено българите да продължат в същата посока “ споделя някогашният вицепремиер в държавното управление на ВМРО-ДПМНЕ по европейската интеграция и дипломат Ивица Боцевски.

Единственият късмет за излизане от тази обстановка той вижда в съставянето на ново държавно управление, което да пази македонските национални ползи и македонското достолепие.

„ Това е апартейд. Мнозинството в тази страна са дискриминирани. Поставянето на непознати флагове на монументи в Македония е просто неприемливо. Министърът на културата ясно ни сподели, че държавното управление пояснява всяко поддържане и наблягане на македонската еднаквост като мрачно минало и поддържане на призраци от предишното, което значи, че държавното управление се опълчва на всяко поддържане и подчертаване на македонската еднаквост, за разлика от други етнически идентичности в Македония, в това число маргиналната българска еднаквост “, показва Боцевски.

За политическия анализатор Синиша Пекевски протичащото се с откриването на български читалища и излагането на български флагове на монументи в Скопие и страната в действителност е отлична българска PR тактика.

„ Това е една отлична пиар тактика на България, която там някой доста интелигентен извършва доста добре. Това е умишлена провокация по остроумен метод, вероятно да провокира реакция от наша страна и да кажат, че ние сме тези, които не сме добре. Те го вършат, тъй като знаят, че нашите политици няма да реагират и знаят, че каквото и да създадат, печелят. За българите това е печеливша обстановка във всяко отношение “, споделя Пекевски.

Според него дейностите, които България прави в този момент в страната, са посредством платени хора, които получават някаква финансова полза да вършат това, което вършат, т.е. да се заявяват като българи, за което получават дотации и други сходни.

„ Всичко това се прави, с цел да се покаже, че тук има българско въздействие, че има българи и че историята е сферата, в която ще се чупят копия и в която ще печелят в наша щета. Те го вършат непрестанно като настояват, че македонците са българи. Това им е позволено, а нашите не реагират единствено с цел да не се повтори ветото. Крайният резултат ще бъде, че ще би трябвало да отворим Конституцията и да вкараме българите и с това ще стартира процесът на загуба на македонската еднаквост. Ние към този момент губим идентичността си като нация, приемайки френското предложение “, заключава Пекевски.

Бившият министър и стопански анализатор Джевдет Хайредини разяснява единствено в резюме изявлението на европейския дипломат в страната Ерван Фюре, който изрази удивление от лекотата, с която македонските управляващи одобриха да вкарат българската общественост в конституцията, без да изискат взаимност.

„ Ако няма взаимност, няма да има и еднаквост “, разгласи Хайредини в профила си във „ Facebook “.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР