Скопие. Разликите в подхода и разбирането за ролята на историята

...
Скопие. Разликите в подхода и разбирането за ролята на историята
Коментари Харесай

„Опсервер“ : Без напредък завърши поредното заседание на българско-македонската исторчиеска комисия

Скопие. Разликите в метода и разбирането за ролята на историята и историческото обучение в актуалните общества и построяването на положителни връзки, свободни от политизиране на историята сред българските и македонските историци остават, се споделя в известието, оповестено след двудневната 16-та постоянна среща на Съвместната мултидсциплинарна експертна комисия по историческите и просветителните въпроси, извършена в онлайн формат, осведоми скопското електронно издание “Опсервер “ в материал; показан без редакторска интервенция.

Според Министерство на външните работи на Република Северна Македония (РСМ) през двата дни „ членовете на комисията още веднъж са разискали забележки към учебниците по история, където са се сблъскали концепцията за мултиперспективност с изключващия метод. “

„ Подходът, основан на позитивния европейски опит и рекомендациите на Съвета на Европа и ЮНЕСКО, остават в основата на работата на македонската страна в Комисията и оттова са главните недоразумения с сътрудниците от София, които остават на изключващия метод, който е непознат на актуалното схващане за историческо обучение, което допуска мултиперспективен и интердисциплинарен метод, “ се споделя в известието на Министерството на външните работи на РСМ.

След изчерпателна полемика, вторият ден сподели, че двете страни към момента са надалеч от решение, което да усъвършенства просветителния развой и да реализира общата цел за създаване на добросъседски връзки и другарство, в които предишното и другите тълкования на историята няма да бъдат затруднение.

През двата дни, се споделя в известието, членовете на комисията са работили и по хармонизиране на наличието на протоколите от предходни съвещания. Уговорена е и датата за идващото съвещание, което ще се организира на 24 и 25 февруари следващата година.

По време на предходното съвещание, което се организира в изборния интервал и в двете страни– в РСМ сред двата тура на локалните избори, и в България по време на акцията за президентски и предварителни парламентарни избори, не бяха признати решения и рекомендации.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР