Скопие. Правителствена делегация, начело с премиера Зоран Заев, ще направи

...
Скопие. Правителствена делегация, начело с премиера Зоран Заев, ще направи
Коментари Харесай

Преглед на международните новини до 18 часа

Скопие. Правителствена делегация, отпред с премиера Зоран Заев, ще направи двудневно посещаване в България. Според пресслужбата на македонското държавно управление първата публична среща на Заев в София е планувана за 10.50 часа с представители на българския държавен връх. В известието се споделя, че дипломатическите интензивности на новото македонско държавно управление са ориентирани за решение на проблемите със съседите, като встъпление за европейската интеграция на Македония.Съвместни работни групи са заседавали за подготовката на срещите, както и по неофициална информация върху съществуващите разлики за тълкуването на историята и общо отбелязване на значими дати в историята от Скопие и от София.Тези въпроси не престават да са настоящи, само че и двете страни чакат положителен подтик.
***
Скопие. Новият македонски министър председател Зоран Заев ще направи двудневно посещаване в България, по време на което ще се срещне с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, по този начин София става втората външнополитическа дестинация за Заев след визитата му в Брюксел.
Според изданието засилената интензивност на премиера Заев в европейската централа в Брюксел и в прилежащите страни цели възстановяване на съдействието и поддръжка за евроатлантическата интеграция на Македония.
Българският министър председател Борисов се надява, че с избора на новото държавно управление София и Скопие ще съумеят да разширят добросъседските връзки и да приближат Македония към НАТО и Европейски Съюз.
Борисов е декларирал, че е " убедил канцлера Меркел и останалите водачи, че на новото държавно управление в Македония би трябвало да се даде късмет. "
***
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев в продължение на два дни ще се срещне с българския министър председател Бойко Борисов и президента Румен Радев. Изданието отбелязва, че София е втората задгранична дестинация, след Брюксел, която Заев посещава след сформирането на новото държавно управление. Веднага след избирането си Зоран Заев съобщи, че София е от първостепенна значимост за Македония и чака положително съдействие и поддръжка за евроатлантическите планове на Македония, изключително след 1 януари 2018 година, когато България ще поеме председателството на Европейски Съюз.
***
Скопие. Посещението на македонския министър председател Зоран Заев в София слага въпроса ще се деблокира ли пътят за евроинтеграция на Македония.От срещите в София има огромно очакване както от българска, по този начин и от македонска страна. Според македонското държавно управление София има решаваща роля за откриване на пътя за евроатлантическата интеграция на Македония, до момента в който съгласно българския министър председател след избора на новото македонско държавно управление София и Скопие могат да проработят още по-твърдо за развиване на добросъседските връзки и за приближаването на Македония към НАТО и Европейски Съюз.
***
Лондон. Броят на жертвите, починали при пожара в многоетажна постройка в Лондон, доближи до 79 души. Британската полиция предизвести, че към момента съществува опция броят им да нарасне.
Сюарт Кънди от лондонската полиция заяви в понеделник, че са разпознати петима души, само че " ужасната действителност " е, че някои от жертвите в никакъв случай няма да бъдат разпознати.
Кънди изрази опасения, че броят на починалите може да се усили.
„ Смятам, че може да има хора, които са били в „ Грийнфел Тауър ", за които хората евентуално не знаят, че липсват и може би не са разбрали, че са били там през нощта ", акцентира Кънди.
***
Брюксел. Мина Андреева, един от тримата представители на Европейската комисия, удостовери в понеделник идното осъществяване на публична европейска гала за сбогуване със „ остарелия канцлер “ на Федерална Република Германия Хелмут Кол, който издъхна в петък на 87-годишна възраст.
Става въпрос за първата по рода си публична гала на високо равнище, проведена от Европейски Съюз. По-рано бе обявено, че тя ще се състои във френския град Страсбург. Мина Андреева акцентира, че ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер „ поддържа контакт с всички заинтригувани лица “, с цел да може в „ най-близко време да бъде избрана датата “ на церемонията.
***
Анкара. След доставките на локални хранителни артикули със самолети, Турция пробива наложеното ембарго над Катар и с изпращане на хранителни артикули към този момент по морски път. За задачата във вторник от Измир за Доха отплава транспортен съд, претрупан с 4 хиляди тона хранителни артикули – яйца, мляко, пресни плодове и зеленчуци, разнообразни хранителни мазнини. Доставките се правят от 6 турски компании посредством посредничеството на логистична компания на катарски предприемач. Осигурена е и поддръжката на турското Министерство на стопанската система.
Доставката на 20 юли е замислена като пробна и в бъдеще от Турция за Катар на всеки 10 дни ще бъде изпращан по един транспортен съд, претрупан с сред 4 и 10 хиляди тона разнообразни храни. Специализираният хладилен транспортен съд „ Green Guatemala ”, който ще отплава на следващия ден от Измир за Доха, е издигнат през 1992 година и понастоящем плава под флага на Бахамските островиА.
***
Анкара/Доха. Турски военни сили към този момент са пристигнали на катарска земя за провеждането на дълго планувани взаимни учения.
Разгръщането на турски военнослужещи в Катар стана допустимо с помощта на бързите законодателни промени, които Анкара предприе след дипломатически раздор сред Доха и съседите й в Персийския залив.
Турция има военна база в Катар, в която понастоящем има към 90 военнослужещи на Анкара.
Планираните военни маневри са част от взаимно съглашение, ориентирано към подсилване на отбранителните качества на двете страни, както и за усилване на напъните за битка с въоръжените групировки, а също и за поддържане на непоклатимост в района.
***
Лондон. Министър-председателят на Англия Тереза Мей даде обещание да се бори с тероризма и екстремизма, без значение кой носи отговорност за него. Съответното изказване Мей направи след последната офанзива наоколо до джамия в Лондон, при която миниван бе врязан в група мюсюлмани.
Говорейки пред Даунинг стрийт, Мей съобщи, че нападението е " увещание, че тероризмът, екстремизмът и омразата одобряват доста форми, и нашата решителност да се оправим с тях би трябвало да бъде същата, който и да носи отговорност “ за офанзивите.
***
Москва. Руските военни ще съпровождат като въздушни цели в Сирия всички въздушни обекти на интернационалната коалиция, в това число самолети и безпилотни апарати, които са засечени западно от река Ефрат. Това оповестиха в понеделник от Министерството на защитата в Москва, откакто бе свален сирийски изтребител.
„ В регионите на осъществяване на бойни задания на съветската авиация в небето над Сирия всеки въздушен обект, в това число самолети и безпилотни апарати на интернационалната коалиция, засечени западно от река Ефрат, ще бъдат подлагани на съпровождане от страна на съветските наземни и въздушни средства за противовъздушна защита в качество на въздушни цели “, се споделя в публикуваното от военното ведомство в Москва известие.
Министерството на защитата на Руската федерация разгласи също и прекратяването на съдействието с Пентагона за Сирия, откакто стана ясно, че американски изтребител е свалил аероплан на режима в Дамаск.
„ От 19 юни Министерството на защитата на РФ приключва съдействието с американската страна в границите на Меморандума за попречване на произшествия и гарантиране на сигурността на полетите в хода на интервенции в Сирия “, се споделя още в текста.
Военните на Москва настояха също за „ подробно следствие (на инцидента) от американското командване с показване на резултатите от него и подхванатите ограничения “.
***
Москва. Министерството на защитата на Руската федерация упрекна Съединени американски щати, че не са употребявали авансово открития канал за връзка, с цел да предупредят Москва за удара, с който бе свален сирийска военен аероплан.
„ Командването на съдружните сили не употребява открития информационен канал за попречване на произшествия в сирийското въздушно пространство ", се споделя в известието, с което Москва разгласи, че " преустановяване на съдействието (по отношение на канала) с американската страна от 19 юни ".
***
Люксембург. Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика могерини удостовери, че двама цивилни са убити при офанзива в туристически курорт в Мали.
„ За страдание мога да потвърдя, че е имало две жертви от нашите сътрудници от Европейския съюз, малийска жена и португалски мъж “, сподели Могерини след среща на външните министри на Европейски Съюз в Люксембург.
Тя съобщи, че убийството на двамата европейски чиновници демонстрира какъв брой мощни са връзките на Европейски Съюз с Мали.
Европейския съюз поддържа задача от задгранични съветници, които образоват Въоръжените сили на Мали. Освен това Брюксел има и делегация в Бамако.
Правителството на Мали съобщи, че четиримата нападатели са убити, а 36 заложници са освободени. Още 5 екстремисти са арестувани след нападението покрай Бамоко.
Агенция „ Фокус “ напомня, че в северните елементи на Мали са дейни екстремистки групировки.
Все още никой не е поел отговорност за нападението, при което починаха представители на Европейския съюз.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР