Скопие. Министърът на външните работи Буяр Османи от Пустец и

...
Скопие. Министърът на външните работи Буяр Османи от Пустец и
Коментари Харесай

„Независен“ : Ковачевски и Османи призоваха „македонците“ в Албания да не се поддават на натиск за „асимилация от България“

Скопие. Министърът на външните работи Буяр Османи от Пустец и Голо Бърдо в Албания и министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски от Скопие приканиха „ македонците “ в Албания да не се поддават на напън за асимилация от България. Отскоро София предлага български паспорти на представители на приетото ни малцинство в Албания, с цел да се заявяват като българи, написа скопското електронно издание „ Независен “ .

Ковачевски съобщи, че ще беседва с албанския си сътрудник Еди Рама за проблемите на „ македонците “ в Албания на идната среща на върха на Отворени Балкани в Белград.

В отговор на журналистически въпрос Ковачевски съобщи в неделя, че няма подозрение, че „ македонците “ в Албания ще могат свободно да заявяват своята етническа принадлежност при преброяването, което трябваше да стартира на 1 октомври, само че албанските управляващи го отложиха за идната година заради липса на механически средства за преброителите.

„ Ние, като страна, постоянно присъстваме измежду тях. Въз основа на преброяването всеки от тях ще може свободно да се показва в Албания като македонец, естествено. Ако има напън, не би трябвало да му се поддават и знам, че Албания ще направи преброяването по всички най-високи стандарти на Европейския съюз и Евростат. Това сигурно ще предотврати всевъзможен напън във връзка с каквото и да е въздействие върху всеки жител, без значение от неговата етническа принадлежност “, изясни Ковачевски. По думите му, „ македонците “ в Албания към този момент имат своя партия, народен представител и кмет.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР