Скопие. Министър-председателят на Република Северна Македония (РСМ) Димитър Ковачевски се

...
Скопие. Министър-председателят на Република Северна Македония (РСМ) Димитър Ковачевски се
Коментари Харесай

Димитър Ковачевски: С премиера Петков смятаме да отворим най-широко поле за сътрудничество

Скопие. Министър-председателят на Република Северна Македония (РСМ) Димитър Ковачевски се обърна при откриването на конференцията BGMK 2030: Граждански принос за създаване на доверие, единение и съюз, проведена от Либералния интернационал в съдействие с Американския университет в Европа - ФОН, извършена в Скопие, осведоми македонският ефирен канал “ТВ 21 “ .

В конференцията вземат участие и вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич, министърът на локалното самоуправление Горан Милевски, а съпътстващата стратегия на конференцията за съдействие сред просветителните институции сред Република Северна Македония и България взе участие и първия вицепремиер и министър на политическата система и междуобщностните връзки в РСМ Артан Груби.

В конференцията вземат участие и депутати от Събранието на Република Северна Македония, евродепутатът Илхан Кючюк, посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов, ректорът на Американския университет в Европа – ФОН, Биляна Пулеска Янушевска, зам.-ректор на Великотърновския университет „ Кирил и Методий “, Милко Палангурски, както и няколко представители на локалното самоуправление от Северна Македония и България.

Телевизионният канал показва обръщението на министър-председателя на РСМ Димитър Ковачевски на конференцията напълно:

„ Първо, благодаря за организирането на това събитие. С премиера Петков казахме, че ще дадем политическа самодейност, само че организациите, които са част от секторите, за които говорихме, са тези, които би трябвало да водят дебата и които би трябвало да построяват мостове сред бизнес общността, просветителните институции и студентите, и жителите като цяло. Това единствено удостоверява, че това е верният метод и метод.

За мен е огромно наслаждение да приказвам на тази конференция. Това задоволство се дължи на концепцията на конференцията, дефинирана в нейното име: BGMK 2030 – Граждански принос за създаване на доверие, единение и съюз.

Идеята на конференцията съответствува с концепцията за новото динамично развиване на връзките сред Република Северна Македония и Република България.

Моето желание, както и това на моя другар и сътрудник, министър-председател Петков, е да отворя най-широко поле за съдействие сред редица заинтригувани страни в обществения живот. Гражданският принос, приносът на университетските среди и съдействието на висшите образователни заведения са значим детайл в този развой.

Вярно е, че изписването на новите страници от връзките сред двете страни е сложено на най-високо равнище, на равнище държавни управления. Но ние с премиера Петков поехме самодейността да водим приобщаващи диалози, изпод нагоре. Тоест плановете за поощряване на съдействието и другарството сред народите на двете страни би трябвало да идват от тези, които са директно свързани с тях и които ще дават отговор директно за тяхното осъществяване.

Затова бяха образувани работните групи, по тази причина бяха избрани целите, по тази причина и дните за реализация бяха включени в календарите на дейностите.

Радвам се, че в същата седмица след междуправителствената среща към този момент имаме конгрес, на която участват академичната общественост, преподаватели и студенти за продан на отзиви и познания за това какво е съвременно в обществото и какво може да даде нов подтик на връзките сред двете страни и нова стойност във връзка с подобряването на качеството на представянето на нашите студенти и тяхното предпочитание да работят и да си сътрудничат. Това удостоверява, че това е вярната посока, две прилежащи страни би трябвало да беседват и че диалозите би трябвало да водят до създаване на доверие, което ще докара до резултати в политическата област за поощряване както на съдействието, по този начин и на политическите и обществените процеси.

Не се колебая, че този развой ще възвърне атмосферата на доверие и другарство и че ще бъде мощен тласък за отваряне на вратата за взаимно задоволително решение на отворените политически въпроси. Особено тези, които се отнасят до отблокиране на процеса за завършване на процедурата за участие в Европейски Съюз.

Няма подозрение, че със взаимното съвещание на държавните управления на Република Северна Македония и Република България по-рано тази седмица в София и визитата на министър-председателя Петков и неговата делегация седмица по-рано, двете страни реализираха огромни крачки в напредъка за построяването на връзки.

Там, където има политическа воля и концепция за напредък, разликите елементарно се преодоляват.

Заедно започнахме почтен и зает разговор за непоклатимост и развиване на двете страни. Насърчихме задълбочаването на другарството, добросъседството и съдействието сред нашите две страни.

И двете държавни управления са избрали политики за създаване на мостове, а не на стени.

По този метод и двете страни демонстрират отговорност към своите жители за реализиране на почтени решения за двете народи за възстановяване на живота на жителите.

Заедно постигнахме съглашение за попречване на злонамерената агитация, до колкото се появи такава вътре в щатите, дружно да се опълчват на речта на омразата и дружно да победят национализма.

Реформаторските държавни управления в Скопие и София се ангажират да отворят нови вероятности за развиването и напредъка на връзките сред двете страни.

Нова такава среща към този момент се провежда в Скопие, проведена от отрасловите министерства на стопанската система и финансите на Северна Македония и България, с присъединяване на бизнес общности и търговски камари от двете страни.

Граждани, общности и политици, които се схващат и които позволяват разликите посредством разговор, отварят пространство, с цел да посветят тази откровеност и доверие на общите цели.

Убеден съм, че тези известия ще бъдат изпратени и от тази ваша конференция. Убеден съм, че университетските общности и организациите на гражданското общество са мощни канали за предаване на тези послания.

Вярвам също, че това може да бъде всеки човек, всеки жител, който има вяра в европейската концепция и общото европейско бъдеще на Република Северна Македония и Република България.

Благодаря още един път за опцията да се обърна към вас и да ви пожелая сполучлива конференция и желая да благодаря на уредниците, които даже по време на пандемия съумяха да ни съберат и провеждат. Благодаря и на домакините, които осигуриха това пространство, както и на уважаемите професори, посланика на Република България, ректорите и несъмнено студентите, които могат да научат доста от този нов развой, който е отворен и могат да бъдат популяризатори и посланици на построяването на положителни връзки за бъдещето сред Република Северна Македония и Република България, тъй като това са две страни, които заслужават и желаят да вървят напред и дават образец за добросъседски връзки в Брюксел.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР