Скопие и София трябва да се върнат на масата на

...
Скопие и София трябва да се върнат на масата на
Коментари Харесай

Кючюк: Без националистическо шоу за Македония

Скопие и София би трябвало да се върнат на масата на договарянията, да се върнат към устоите на контракта и понятието „ обща “, а не да се вторачваме в краткосрочния небосвод до март, съобщи в изявление за БНР евродепутатът Илхан Кючюк след представянето на отчета му за Република Северна Македония в Европейския парламент.

За да намерим решение, би трябвало да се върнем към контракта за другарство и добросъседство. Нарушено е доверието в контракта, счита Кючюк.

В този развой няма печеливши, без значение че изборите в България са след три месеца, безапелационен е Илхан Кючюк. „ И това в действителност не би трябвало да бъде някакво националистическо шоу, съревнование по шовинизъм. Защото единият шовинизъм самичък по себе си поражда различен шовинизъм. “

„ Трябва да намерим метод радикалният, крайният македонизъм да бъде преклонен в границите на общия разговор сред двете страни “, разяснява евродепутатът.

Според Кючюк по-реалистичен вид е да заложим на добра подготовка през идващите шест месеца в очакване на словенското председателство, което ще последва португалското.

Проблемът е явен – от една страна виждаме твърда позиция от страна на София, в която се споделя, че има проблем с идентичността. От друга страна виждаме още по-твърда позиция на Скопие, че няма да правят отстъпка от идентичността, сподели Илхан Кючюк.        

Той напомни, че сме сложили тематиката на доста висок ред по време на българското председателство, а през март, когато бе дадена зелена светлина на договарянията с Република Северна Македония, откровено сме се радвали.

„ Беше по-редно тематиката с политическата спирачка да бъде казана тогава, а не да изчакаме идващите 8-9 месеца и да заявим радикално противоположна позиция “, добави Кючюк, съгласно който позицията на България сега е неразбираема.

РСМ изяснява позициите си – пред медиите, посредством дипломатически канали, посредством интелектуалци, които познават историята на Балканите, до момента в който ние, разчитайки, че сме членове на Европейски Съюз, заемаме пасивна позиция, посочи Илхан Кючюк.

„ Другият метод е за чисто вътрешна политическа консумация и той се показва във високите децибели. “

Предлагаме пътна карта, даже помощ, медиация от страна на Европейския парламент, в случай че е належащо това, заявява Илхан Кючюк.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР